حال نامساعد این روزهای بازار سرمایه نتیجه چیست؟/ تامین مالی دولت یا اجرای دامنه نوسان نامتقارن
بهروز زندی فر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره روند حاکم بر بازار سرمایه گفت: واقعیت این است که بازار سرمایه اکنون متاثر از انتشار اوراق بدهی دولت است؛ زیرا شرکها و زیرمجموعه های دولت به صورت دستوری و غیردستوری به سمت خرید این اوراق رفته حرکت کردهاند. بنابراین نقدینگی در […]
بهروز زندی فر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره روند حاکم بر بازار سرمایه گفت: واقعیت این است که بازار سرمایه اکنون متاثر از انتشار اوراق بدهی دولت است؛ زیرا شرکها و زیرمجموعه های دولت به صورت دستوری و غیردستوری به سمت خرید این اوراق رفته حرکت کردهاند. بنابراین نقدینگی در بازار سهام، حالت انتظار پیدا کردهاست و همه منتظرند تا ببیند چه زمان دولت فروش اوراق بدهی خود را به اتمام می رساند تا نقدینگی وارد بازار سهام شود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نگرانی سهامداران در خصوص ابلاغ قوانین اخیر در بورس از جمله دامنه نوسان نامتقارن گفت: بسیاری از سهامداران و فعالان بازار سرمایه معتقدند که وضعیت این روزهای بازار ناشی از تصمیمات اخیر از جمله دامنه نوسان نامتقارن است؛ در نتیجه بازار به سمت قفل شدن رفته است اما به زودی و در روزهای آتی تامین نقدینگی دولت از محل انتشار اوراق بدهی به پایان میرسد و مجددا پول به سمت بازار سهام خواهد آمد.
زندی فر با بیان دو دلیل برای رشد بازار در روزهای آتی گفت: در حال حاضر نرخ ارز کنونی در بازار سرمایه پذیرفته شده است و فکر نمی کنم دیگر ریزش شدیدی داشته باشد و تنها در رنج کنونی نوسان خواهد داشت. از سوی دیگر بسیاری از سهم ها با توجه به نرخ کنونی ارز، در قیمت های بسیار پایین تری در حال معامله هستند و این یک امتیاز برای بازار سرمایه است زیرا این امر منجر می شود تا بازارهای موازی از جذابیت لازم برای سرمایه گذاری برخوردار نباشند.
وی تاکید کرد: امیدواریم به زودی تامین نقدینگی دولت به پایان برسد و تعادل به بازار سرمایه بازگردد.
اجرای دامنه نوسان نامتقارن منجر به حفظ ارزندگی سهام شد
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار سرمایه نیازی به کمک ندارد، تصریح کرد: مسئولین اجازه بدهند تا بازار سرمایه روندی که باید را در پیش بگیرد. بسیاری از پول های پارک شده در کنار بازار سرمایه در انتظار هستند تا تعادل به بازار بازگردد.
زندی فر درباره اجرای دامنه نوسان نامتقارن توضیح داد: دامنه نوسان نامتقارن ترمز اضافی بود که سازمان بورس گذاشت تا از ریزش قیمت سهام جلوگیری کند. در نتیجه تا زمان اتمام تامین نقدینگی دولت، سهم ها ارزندگی خود را حفظ کرده و ریزش آنچنانی نخواهند داشت.
وی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه نیاز به نقدینگی دارند، تصریح کرد: برخی اعتقاد دارند که قوانین، بازار را به سمت نزولی کشانده است اما بنده این اعتقاد را ندارم. قوانین اخیر از جمله دامنه نوسان نامتقارن برای ریزش چشم گیر سهام ابلاغ شده اند. به عبارت دیگه اینکه حجم مبنای سهام بزرگ به صورت ناگهانی برداشته نمی شود خوب است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه نقدشوندگی بازار با دامنه نوسان نامتقارن کاهش یافته است، تصریح کرد: هدق از اجرای دامنه نوسان نامتقارن حفظ ارزندگی سهام تا پایان فروش اوراق بدهی دولت است تا به محض پایان آن بازار سرمایه بتواند به مدار صعودی بازگردد. در بررسی های تکنیکال بازار سرمایه نیز بسیاری از سهم ها متوقف شده و نه رشد و نه ریزش چشم گیری داشتند.
زندی فر درباره دامنه نوسان باز در بازار سرمایه توضیح داد: برخی معتقدند با باز بودن دامنه نوسان، بازار سرمایه به روند قبلی خود بازمی گردد اما اگر توجه کنیم بسیاری از سهم ها دامنه نوسانی باز داشتند و به صورت ناگهانی دیده شد که سهامدار با منهای ۲۵ درصد، سهم خود را برای فروش گذاشته است. بنابراین میتوان گفت که دامنه باز هنوز به فرهنگ سهامداری بازار سرمایه نرسیده است زیرا یک سری از سهامداران فقط میخواهند بفروشند و از بازار خارج شوند.
وی با بیان اینکه دامنه نوسان باز پاسخگوی نیاز بازار سرمایه نیست، تصریح کرد: بسیاری از سهامداران دیگر تحمل ندارند. در هفتههای قبل از اجرای دامنه نوسان نامتقارن شاهد بودیم که سهمی منفی ۲۵ درصد به فروش میرسید و صف فروش آن تشکیل شد و هنوز این صف فروش از بین نرفته است.
چرا فشار فروش در بورس افزایش یافت؟
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه دو دلیل منجر به افزایش فشار در بازار سرمایه شده است، گفت: درحال حاضر تسویه اعتباریها و فروش اوراق بدهی از سوی دولت منجر شده است که فشار فروش در بازار سرمایه زیاد شود. کما اینکه برخی از کارگزاری ها دستور ۵۰ درصدی برای تسویه اعتباری خود دارند. این دو امر منجر شده است که ترس در بازار سرمایه زیاد شود و سهامداران نگران اتفاقات آینده باشند و بخواهند سهام خود را بفروشند.
زندی فر با بیان اینکه تاکنون تسویه اعتباری کارگزاری ها معوق نشده است، تصریح کرد: امیدواریم که تسویه اعتباری کارگزاری ها در این هفته به پایان رسد و با کاهش میزان فروش اوراق بدهی، در روزهای آتی شاهد بازگشت تعادل به بورس و فرابورس باشیم.
وی افزود: حتی اگر بخواهیم با دید سنتی به بازار سرمایه نگاه کنیم، هر سال در روزهای پایان سال، برخی از سهامداران با امید به اخد تورم سنتی سالیانه، اقدام به خرید سهام میکنند. به عقیده بنده این اتفاق در پایان امسال نیز رخ داده و بازار سرمایه جذاب خواهد بود.
بازار سرمایه نیاز به نقدینگی دارند
این کارشناس بازار سرمایه در پایان، با تاٌکید بر اینکه فرایند صبر در بازار سرمایه همیشه حاصلش سود بوده است، به سهامداران بازار سرمایه توصیه کرد: برخی سهامداران اعتباری دارند و میخواهند برای تسویه اعتبار خود، سهم بفروشند که این منطقی است ولی اگر سهامداران بدهی ندارند، در این مقطع از فروش دست بردارند زیرا دارایی خارج از بازار سرمایه جایگزینی ندارند. بازارهای موازی از مسکن گرفته تا ارز و طلا جذابیت لازم را ندارند. خرید اوراق بدهی با سود ۱۰ درصد در ۶ ماه آینده نیز مقرون به صرفه نیست.