یک کارشناس بازار سرمایه در انتقاد به عملکرد سازمان بورس؛ بازار سرمایه به محلی برای آزمون و خطا تبدیل شده است
نوید رفیعی تبریزی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره ایجاد زیرساخت ها در بازار سرمایه گفت: وظیفه سازمان بورس ایجاد زیرساخت های لازم برای رشد بازار سرمایه است و این بحث از روند بازار و دستکاری شاخص کل جداست. سازمان بورس در این راستا با تعیین مقررات هدفی را دنبال می کند […]
نوید رفیعی تبریزی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره ایجاد زیرساخت ها در بازار سرمایه گفت: وظیفه سازمان بورس ایجاد زیرساخت های لازم برای رشد بازار سرمایه است و این بحث از روند بازار و دستکاری شاخص کل جداست. سازمان بورس در این راستا با تعیین مقررات هدفی را دنبال می کند که ممکن است با روند و شاخص کل هم سو نباشد اما در بلند مدت منجر به رشد بازار سرمایه می شود.
وی معتقد است که ریشه روند بازار و شاخص کل در اقتصاد کلان کشور است و نمی توان آن را تنها به اتفاقات سازمان بورس و اخبار شرکت ها ربط داد.
همه صنایع از قیمت گذاری دستوری آسیب می بینند
مدیر تحلیل شرکت سرمایه گذاری ملی با بیان اینکه بازار سرمایه از ابتدای سال جاری شروع به بزرگ شدن کرد، گفت: زمانی که در ابتدای سال جاری، سهامداران زیادی وارد بازار سرمایه شدند و صف خرید ایجاد شد، بسیاری از فعالان قدیمی بازار حس می کردند که ممکن است این هجوم خطرناک باشد؛ با این حال امیدی وجود داشت که با گسترش بازار سرمایه بتوان از اتحادیه برخوردار بود و بتوان با استفاده از قانون، دادخواهی کرد.
رفیعی تبریزی ادامه داد: بسیاری از فعالان بازار معتقد بودند که در صورتی که بازار سرمایه بزرگ شود، می تواند تاثیر به سزایی در اقتصاد واقعی کشور داشته باشد اما متاسفانه شاهد بودیم که هر میزان که بازار سرمایه بزرگتر شد، دولت و مجلس دست انداختند. به طوری که اکنون بسیاری از مردم در بازار سرمایه هستند اما نمی توانیم دادخواهی کنیم و بخواهیم از ریزش بازار جلوگیری کنند.
وی افزود: در گذشته، سالانه دولت برای حوزه خودرو، قیمت تعیین می کرد ولی اکنون می بینیم همه صنایع دارند از قیمت گذاری دستوری آسیب می بینند؛ به طوری که هر روز شاهد یک بحث هستیم.
اقتصاد کلان کشور شفاف نیست
مدیر تحلیل شرکت سرمایه گذاری ملی با بیان اینکه اقتصاد کشور شفاف نیست، تصریح کرد: دولت باید مشخص کند که وضعیت اقتصادی به کدام سمت می رود! امروز شاهدیم که رئیس جمهور می گوید دلار باید ۱۵ هزار تومان شود و از سوی دیگر مسئولی می گوید دلار ۱۵ هزار تومانی امکان پذیر نیست!
رفیعی تبریزی با بیان اینکه شرایط بازار سرمایه فرقی نکرده است، توضیح داد: بازار سرمایه محل آزمون و خطای سازمان بورس نیست. رویدادهایی که در داخل بازار سرمایه رخ می دهد، درست نیست؛ با این حال ما تنها می توانیم اعتراض کنیم و مسئولین اگر گوش دهند، از این سیاست ها صرف نظر می کنند.
وی افزود: در سال های گذشته باید زیرساخت های لازم برای گسترش بازار فراهم می شد که رخ نداد و به همین خاطر بازار سرمایه انتظار حضور گسترده مردم را نداشت. با این حال هنوز هم دیر نیست و سازمان بورس باید زیرساخت های لازم را برای توسعه بازار سرمایه فراهم کند. به عنوان مثال باید نقش شرکت های مشاوره و سبدگردانی در بازار سرمایه تقویت شوند.
مهمترین وظیفه بورس نظارت است
مدیر تحلیل شرکت سرمایه گذاری ملی گفت: در حال حاضر بخش قابل ملاحظه ای از مردم در بازار سرمایه حضور دارند و در آینده نیز ممکن است که پس انداز مردم به سمت بازار سرمایه برود؛ بنابراین سازمان بورس وظیفه دارد تا با تقویت زیرساخت ها، بازار سرمایه را توسعه بخشد و امکان حضور سهامداران بیشتری را در بازار فراهم کند.
رفیعی تبریزی با بیان اینکه سازمان بورس وظیفه دخالت در کنترل شاخص کل بورس را ندارد، تصریح کرد: مهم ترین وظیفه سازمان بورس نظارت است که باید به نحو احسن آن را انجام دهد. با توجه به روندی که اکنون سازمان بورس در بازار سرمایه دارد، باید گفت که بازار سرمایه محل خطا و آزمون نیست و مسئولین باید اقدامات را کارشناسی شده، در بازار سرمایه انجام دهند.
وی انتقاد کرد: سازمان بورس باید برای بهبود روند بازار، صندوق های بازارگردانی را زودتر از موعد، وارد بازار می کرد و دامنه نوسان نیز باید زودتر مشخص می شد.
عرضه اولیه نمی تواند تاثیرات بلند مدت در ورود نقدینگی داشته باشد
مدیر تحلیل شرکت سرمایه گذاری ملی با بیان اینکه سازمان بورس وظیفه دارد در مورد عرضه اولیه کمک کند، توضیح داد: بازار سرمایه از مشکل نقدینگی رنج می برد؛ بنابراین کمک سازمان بورس در خصوص عرضه اولیه در کوتاه مدت می تواند موثر باشد.
رفیعی تبریزی با بیان اینکه اگر نقدی بر سازمان بورس وارد باشد این است که عمق نقدشوندگی در بازار را دستکاری کرده است، گفت: ذات بازار سرمایه، محلی برای داد و ستد است و این ویژگی نباید هیچ وقت خدشه دار شود زیرا در این صورت کل فلسفه بازار زیر سوال می رود. در این برهه زمانی نباید تصمیمات سازمان بورس بازار را دچار مشکل کند یا حداقل میزان نقدشوندگی در بازار را محدود کند.
وی با تاکید بر اینکه عرضه اولیه نقدشوندگی بازار را تهدید می کند، تصریح کرد: سازمان بورس وظیفه رسیدگی به زیرساخت ها در راستای افزایش نقدشوندگی در بازار سرمایه را دارد که یکی از این ابزارها استفاده از بازارگردانی است. سازمان بورس با استفاده از بازارگردانی میزان نقدشونگی در بازار سرمایه را افزایش می دهد.
سازمان بورس وظیفه دستکاری شاخص کل را ندارد
مدیر تحلیل شرکت سرمایه گذاری ملی درباره دامنه نوسان نامتقارن که مدتی است در بازار سرمایه اجرا شده است، ادامه داد: سازمان بورس باید کمک کند تا سهام ارزندگی خود را در بازار حفظ کند. با توجه به اینکه در خصوص دامنه نوسان بحث های زیادی همراه است، سازمان باید با کار کارشناسی شده، اقدام کند زیرا بازار سرمایه محل آزمون و خطا سازمان نیست.
رفیعی تبریزی انتشار اوراق اجاره توسط برخی از صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه را امری در افزایش نقدینگی بازار دانست و گفت: سازمان بورس اجازه بدهد که شرکت های سرمایه گذاری به شرط سرمایه گذاری در بازار سرمایه اوراق منتشر کنند تا توازن به بازار سرمایه بازگردد.
وی درباره تغییر قوانین عرضه اولیه در بازار سرمایه گفت: برخی از همکاران بر این اعتقادند که عرضه اولیه منجر به افزایش جذابیت بازار سرمایه شده و در انتها نقدینگی را وارد بازار می کند زیرا پول های پارک شده که در کنار بازار هستند، مجددا وارد بازار شده و وارد سهام عرضه اولیه می شوند و بعد از مدتی سود، در بازار باقی خواهند ماند. در نتیجه عرضه اولیه منجر شده است که نقدینگی وارد بازار سرمایه شود و مانع خروج آن شده است.
رفیعی تبریزی در پایان یادآوری کرد: واقعیت امر این است که تاکنون ۳ عرضه اولیه در این مدت انجام شده است که آن طور که باید مورد استقبال قرار نگرفته است. عرضه های اولیه نه تنها منجر به ورود نقدینگی نشده اند بلکه اهالی بازار سرمایه مجبور شدند سهام بفروشند تا وارد عرضه اولیه شوند. بنابراین هیچ نقدینگی وارد بازار سرمایه نشده است.