بررسی چالشهای حقوقی برگزاری مجامع شرکتهای سرمایه گذاری استانی در ۲۰ اسفند ماه/آیا برگزاری مجامع به صورت کاملاً الکترونیک امکانپذیر است؟
اکبر حیدری در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، درباره برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت گفت: بعد از ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشتماه سال جاری، مقرر شد که شورایعالی بورس به تدوین «مقررات انتقال سهام به صاحبان سهام» بپردازد و در همین راستا شورایعالی بورس در مردادماه، آییننامه آزادسازی سهام عدالت را […]
اکبر حیدری در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، درباره برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت گفت: بعد از ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشتماه سال جاری، مقرر شد که شورایعالی بورس به تدوین «مقررات انتقال سهام به صاحبان سهام» بپردازد و در همین راستا شورایعالی بورس در مردادماه، آییننامه آزادسازی سهام عدالت را تدوین، تنظیم و ابلاغ کرد.
ابهامات قانونی برگزاری مجامع شرکتهای استانی کجاست؟
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذار استانی سهام عدالت گفت: در آییننامه آزادسازی سهام عدالت ترتیبات اجرایی برای پذیرش شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بورس به این شکل است که این شرکتها ابتدا افزایش سرمایه داده و سپس بر مبنای اساسنامه خود، اقدام به برگزاری مجمع و انتخابات کرده و بعد از آن برای رفع توثیق سهام و پذیرش در بورس اقدام میکنند.
حیدری با اشاره به اختلافنظرهای پیشآمده در این آییننامه گفت: در فرایند اجرای این آییننامه بین دو بخش خصوصی و دولتی اختلافنظرهایی پیشآمده است؛ متولی بخش خصوصی سهام عدالت شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند و متولی دولتی وزارت اقتصاد و امور دارایی است.
وی با اشاره به انتشار اطلاعیهها در خصوص برگزاری مجمع شرکتهای سرمایهگذاری استانی گفت: در حال حاضر دولت اصرار بر برگزاری مجمع و انتخابات شرکتهای سرمایهگذاری استانی بهصورت کاملاً الکترونیک بهرغم ابهامات حقوقی و قانونی دارد.
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذار استانی سهام عدالت درباره ابهامات برگزاری الکترونیک مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی در ۲۰ اسفندماه گفت: در ماده ۶ آییننامه آزادسازی سهام عدالت آمده است که مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی باید بهصورت الکترونیک برگزار شود. این امر باید مستند بر آییننامه برگزاری مجامع الکترونیکی شرکتهای ثبت شده در سازمان بورس باشد؛ بنابراین بر اساس آییننامه سازمان بورس که در سال ۹۸ ابلاغ شده، و با استناد به ماده ۷۲ قانون تجارت و تبصره ۵ ماده ۶ ؛، ابتدا باید مجمعی بهصورت حضوری برگزار شود و اساسنامه اصلاح شود.
وی تأکید کرد: طبیعتاً بدون برگزاری این مجمع و اصلاح اساسنامه نمیتواند مجامع را بهصورت الکترونیک برگزار کرد و همه فرایندهایی که اکنون در قالب اطلاعیه دولت در این حوزه منتشر میشود، ناقض این مباحث قانونی است.
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت درباره ثبتنام کاندیدای هیئتمدیره شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت استانی گفت: همچنین در خصوص اطلاعیههای ثبتنام کاندیدا و برگزاری مجامع، قانون بهدرستی اجرا نشده است. در قانون تجارت آمده است که انتشار آگهی برگزاری مجامع و ثبتنام کاندیدای هیئتمدیره در اختیار هیئتمدیره وظیفه شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت استانی است نه نهادهای دولتی!
حیدری دراینخصوص توضیح داد: متأسفانه سوء تفاهمی که پیشآمده این است که برخی از مسئولین بهگونهای رفتار میکنند که گوئی قرار است شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت استانی تأسیس شوند و این نهادهای دولتی قرار است بهعنوان مؤسس در این شرکتها نقش داشته باشند؛ درحالیکه شرکتهای سرمایهگذاری استانی حدود ۱۰ سال است که ثبت شدهاند و در حال فعالیت هستند.
وی تأکید کرد: بر اساس بندهای ۴ و ۸ فرمان مقام معظم رهبری، شرکتهای سرمایهگذاری استانی طبق قانون تجارت مدیریت میشوند و دولت از دخالت در امور سهام عدالت چه در حوزه تصدیگری مدیریت و چه در حوزه مالکیت نفی شده است.
امکان شرکت در مجامع باید برای همه بهصورت یکسان فراهم شود
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذار استانی سهام عدالت درباره برگزاری کامل مجامع بهصورت الکترونیک گفت: در حال حاضر اجبار میشود که افراد در سامانه سجام ثبتنام کنند! آیا برگزاری انتخابات شرکتهای سرمایهگذاری استانی تحت یک اقدام واحد و کشوری قانونی است و آیا میتوان همه افراد را در یک روز و یک ساعت معین در نرمافزاری که ایجاد کردهاند؛ جمع کرد؟
حیدری با تأکید بر اینکه اگر حتی یک نفر نتواند در سامانه سجام ثبتنام کند، باید اقدامات برگزاری حضوری مجمع فراهم شود، تصریح کرد: ماده ۷۴ قانون تجارت تأکید کرده است که باید شرایط رأی دادن بر مبنای اصول حاکمیتی شرکتی برای همه رأی دهندگان برابر باشد. نمیشود مجمعی برگزار کرد و شرایط یکسان را برای همه سهامداران رعایت نکرد. بهعنوانمثال شرکتی را در نظر بگیرید که ۲۰۰ هزار سهامدار دارد و از میان آنها، ۱۰۰ هزار نفر نتوانستهاند در سامانه سجام ثبتنام کنند؛ مسئولین این شرکت باید شرایط را برای این افراد فراهم کنند تا آنها بتوانند بهصورت حضوری در این مجامع شرکت کنند، حتی اگر نخواهند یا نیایند.
وی افزود: برای کسانی که در سامانه سجام حضور دارند، نیز باید زیرساختها فراهم باشد تا آنها بتوانند بهصورت الکترونیک در مجمع حضور یافته و رأی خود را ارائه دهند اما بنا به اذعان دولت میلیونها نفر در کشور حتی گوشی هوشمند هم ندارند.
مجامع بهصورت کاملاً الکترونیک نمیتوانند برگزار شود
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذار استانی سهام عدالت با بیان اینکه برگزاری الکترونیک مجامع امکانپذیر نیست، تصریح کرد: بارها شنیدهایم که وزارت آموزشوپرورش میگوید ۴ میلیون دانشآموز به شبکه شاد دسترسی ندارد؛ بالطبع خانواده آنها نیز این امکان را در اختیار ندارند.
حیدری با بیان اینکه برآورد میشود ۱۰ میلیون نفر از سهامداران سهام عدالت دسترسی به اینترنت ندارند، تصریح کرد: نمیشود مسئولین فکر کنند که تنها با افرادی که در سامانه سجام ثبتنام کردهاند میتوانند مجامع را برگزار کنند! تأمین نکردن امکان حضور این افراد، مجامع را ابطال خواهد کرد.
وی پیشنهاد داد: درگذشته تعاونیهای سهام عدالت شهرستانی بهعنوان نماینده مردم شهرستان خود، در مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی شرکت میکردند و این اقدام اکنون میتواند ابهامات قانونی برگزاری مجامع را رفع کند. مسئولین بهجای اینکه مردم را در صفهای طویل کافینتها معطل کنند تا در سامانه سجام ثبتنام کنند، میتوانند از این تعاونیها استفاده کنند؛ کمااینکه در ماده ۳۵ اصل ۴۴ و در فرمان ۸ مادهای مقام معظم رهبری، بر اهلیت تعاونیهای سهام عدالت شهرستانی بهعنوان نماینده مردم در مجامع تأکید شده است.
هیچ هدف خوبی با راه نادرست به مقصد نمیرسد
سخنگوی شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت با بیان اینکه هیچ هدف مناسبی با طی مسیر نادرست به مقصد نمیرسد، تصریح کرد: در حال حاضر برگزاری انتخابات و مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی خلاف ۹ فرمان مقام معظم رهبری، مفاد قانون تجارت و آییننامه آزادسازی سهام عدالت است.
حیدری گفت: تا به امروز تلاش کردیم تا با برگزاری جلسات و نشستهای مختلف این ابهامات قانونی را رفع کنیم و امیدواریم که بتوانیم با بررسیهای حقوقی آن را به نتیجه برسانیم.
وی در پایان یادآوری کرد: همه باید قانونمند باشند و هیچ اضطراری، بالاتر از رعایت قانون نیست و نباید افراد را به رعایتنکردن قانون دعوت کرد زیرا هیچگاه هدف وسیله را توجیه نمیکند و هدف خوب از مسیر نامناسب بهغایت نمیرسد.
آخه یکی به اینها نیست بگه شرکت کردن یا نکردن افرادی که سر رشته ای از بورس و سهام ندارن چ توفیری داره که اینهمه عزا گرفته اید