دبیر انجمن تولید کنندگان فولاد: تنها سه درصد از تولیدات فولاد کشور کیفی هستند
سید رسول خلیفه سلطانی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، درباره توسعه زنجیره صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد یک زنجیره است و از حلقههایی مانند استخراج و حفاری معادن، تولید سنگآهن، کنسانتره، گندله، ریختهگری و نهایتاً تولید شمش، میلگرد و ورقهای گرم و سرد فولادی و … تشکیل میشود؛ بنابراین نیاز است که باتوجهبه […]
سید رسول خلیفه سلطانی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، درباره توسعه زنجیره صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد یک زنجیره است و از حلقههایی مانند استخراج و حفاری معادن، تولید سنگآهن، کنسانتره، گندله، ریختهگری و نهایتاً تولید شمش، میلگرد و ورقهای گرم و سرد فولادی و … تشکیل میشود؛ بنابراین نیاز است که باتوجهبه تعداد حلقههای زیاد این زنجیره، انسجامی در سراسر آن شکل گیرد.
وی افزود: درصورتیکه نتوانیم انسجام در زنجیره فولاد به وجود آوریم، مسائل استراتژیک این صنعت به همین شکل کنونی باقی میماند.
لزوم ایجاد توازن در سراسر زنجیره فولاد
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد با تأکید بر ایجاد توازن در زنجیره فولاد گفت: حدود ۱۰ سال پیش نیز زنجیره فولاد دچار بیتعادلی شدید شد. در آن زمان با کمبود تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و … روبرو بودیم و از سوی دیگر ظرفیت فولادسازی بهخصوص در حوزه نورد افزایشیافته بود. در نتیجه توازن زنجیره فولاد به شدت به همریخت.
خلیفه سلطانی با بیان اینکه با ادامه این روند، در سالهای آینده با کمبود برخی اقلام روبر میشویم، تصریح کرد: واقعیت امر این است که با وجود ظرفیتسازی ۹ میلیون تن فولاد، ممکن است در آینده با کمبود برخی اقلام روبرو شویم. درست است که این میزان ظرفیتسازی افتخارآمیز است و صنایع فولادی سالانه حدود ۲۰ درصد رشد دارند اما اگر صنعت فولاد بخواهد بالندگی خود را حفظ کند، نیاز به توازنی آهنین در کل زنجیره فولاد دارد.
وی تأکید کرد: زنجیره فولاد باید هماهنگتر باشد و تنها در صوتی میتواند به اهداف استراتژیک سالهای آینده دست یابد که از درون زنجیره، توازن و تعادل ایجاد شده و حلقههای زنجیره هدف مشترکی را دنبال کنند.
واردات قراضه مقرونبهصرفه نیست
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه دستیابی به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴ دور از انتظار نیست، توضیح داد: در حال حاضر بسیاری از صنایع فولادی توسعههای کمی را در برنامههای خود دارند اما اگر این نوع توسعه را کنار گذاریم و بهجای آن اقدام به توسعه کیفی فولاد کنیم، دستیابی به ۵۵ میلیون تن فولاد دور از انتظار نیست.
خلیفه سلطانی توضیح داد: بهعنوانمثال در تولید فولادهای ساختمانی، در حال حاضر، صنایع در حال افزایش کمی تولیدات هستند و در سالهای آینده ممکن است که با کمبود مواد اولیه روبرو شوند. در این حالت اگر توسعه کمی متوقف شده و اقدام به توسعه کیفی این محصولات کنیم، طبیعتاً به مواد اولیه کمتری نیاز داریم.
وی درباره واردات قراضه گفت: در حال حاضر واردات قراضه به هر قیمتی مقرونبهصرفه نیست ولی اگر تولیدات فولاد ساختمانی به سمت توسعه کیفی برود، ممکن است واردات قراضه نیز مقرون بهصرف شود؛ بهعبارتدیگر با توسعه کیفی تولیدات مشخص میشود که چه میزان واردات نیاز است، چه میزان از مواد اولیه باید در داخل تأمین شود و چه میزان باید اکتشاف انجام شود.
همفکری همه حلقههای زنجیره فولاد مسیرهای بیراهه را کاهش میدهد
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور با اشاره به نقش صنعت فولاد در بازار سرمایه گفت: در حال حاضر صنعت فولاد حدود ۱۵ درصد از بازار سرمایه را پوشش میدهند و به لحاظ ارزش افزوده نیز رقم بالایی دارد؛ بنابراین با شرایط موجود هرچه زنجیره فولاد منسجمتر شود و صاحبان صنایع باهم همفکرتر شوند، مسیرهای بیراهه کمتر میشود و میتوان مسیرهای بالندهتری را دنبال کنیم تا به اهداف منسجمتر، کیفیتر و کمهزینهتر در آینده با منفعت بیشتر ملی برسیم.
خلیفه سلطانی تأکید کرد: هدف شورای فولاد درنظرگرفتن تنها تولید نهایی فولاد نیست و کل زنجیره فولاد در نظر دارد و این امر همکاری همه زنجیره را میخواهد.
وی درباره اکتشافات صنایع فولادی در معادن گفت: اکتشافات نیاز به سرمایهگذاری زیادی دارد و نمیتوان گفت که نباید صنایع فولادی وارد این حوزه شوند بلکه زنجیره فولاد را باید یک خانواده دانست و اگر امروز، هر فردی وارد حوزه اکتشاف شده و سنگآهن به دست بیاورد، باید حمایت شود.
خلیفه سلطانی افزود: امروز اکتشاف و حفاری نیاز به تکنولوژیهای به روزی دارد که نیاز به سرمایهگذاریهای کلان است و هرکسی که وارد این حوزه شود، کار پرریسکی را به عهده گرفته است و باید حمایت شود.
برنامهریزی برای تأمین سنگآهن ۱۵ سال آینده
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور با بیان اینکه کمبود مواد اولیه بعد از ۱۵ سال است، توضیح داد: در حال حاضر طی ۱۰ الی ۱۵ سال آینده ما با کمبود روبرو نخواهیم بود ولی باید در افق خود، به بعد از آن بیاندیشیم زیرا اکتشافات زمانبر است. اگر امروز سنگ آهنی استخراج میشود، نتیجه تلاش ۱۰ سال گذشته بوده است.
خلیفه سلطانی با بیان اینکه کشور ما مهد سنگآهن نیست، تصریح کرد: باید برای تأمین سنگآهن برنامهریزی کرد و ظرفیت آن را توسعه داد؛ بهگونهای که با وجود منابع محدود، بتوان از آن بهترین استفاده را داشت. با توسعه کیفی تولیدات فولادی، میتوان ارزش افزوده را بالا برد و فولاد صادراتی را افزایش داد.
وی در پایان گفت: در حال حاضر کشورهای برتر در حوزه فولاد، ۱۵ درصد از تولیدات خود را به فولاد کیفی اختصاص دادهاند درحالیکه ما تنها ۳ درصد از تولیدات خود را به فولاد کیفی اختصاص دادهایم. اگر هرسال با برنامهریزیهای خود، یک درصد به تولیدات فولاد کیفی خود بیفزاییم، در افق ۱۰ ساله خود میتوانیم جای کشورهایی که اکنون جلوتر از ما هستند، را بگیریم.