عرضه و پارس پرحاشیه و چالش برانگیز/ مزایده بدون برنده
“وپارس” قراربود۱۰۰ درصد سهام سرمایه گذاری پارسیان (زیرمجموعه سهامی خاص) معادل سه میلیارد و ۵۱۳ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۳۶۱ سهم را یکجا و نقد از طریق مزایده به بالاترین قیمت پیشنهادی واگذار کند. شرکت های سنگ آهنی برای خرید این بلوک اعلام آمادگی کرده بودند. اما این مزایده فاقد برنده اعلام شد
بانک پارسیان شرایط فروش ۱۰۰ درصد سهام گروه مالی پارسیان از طریق مزایده را اعلام کرد. برایناساس، “و پارس” اعلام کرد: در نظر دارد ۱۰ میلیارد سهم معادل ۱۰۰ درصد سهام گروه مالی پارسیان را از طریق مزایده بهصورت ۵۰ درصد نقد و الباقی طی اقساط دوساله به بالاترین قیمت پیشنهادی واگذار کند. هم چنین شرکت گسترش ساختمانی لوتوس پارسیان به نمایندگی از طرف بانک در نظر دارد نسبت به فروش املاک مازاد بانک پارسیان از طرق مزایده اقدام نماید.
نقطه آغازین چالش پیشرو
بانک مرکزی در دولت دوازدهم برنامه اصلاح نظام بانکی را در اولویت حوزه اقتصاد کلان قرارداد که در صدر آن خروج بانکها از بنگاهداری است و برایناساس برنامه زمانبندی سهساله برای واگذاری این شرکتها و اموال در نظر گرفت.
تصویب قانون رفع موانع تولید در خرداد ۱۳۹۴ و مواد ۱۶ و ۱۷ آنکه به موضوع فروش اموال مازاد اختصاص داشت، ازاینرو بر اساس اطلاعیهای که منتشر شده بود، شرکت گسترش ساختمان لوتوس پارسیان از شرکتهای زیرمجموعه بانک پارسیان، نسبت به فروش املاک مشروح مالک از طریق مزایده عمومی و در قالب شرایط واگذاری بهصورت نقد و اقساط اقدام به برگزاری مزایده کرد.
در پی اعلام این مزایده و بنا بر اطلاعات منتشر شده در کدال در خصوص مزایده فروش سهام شرکت سرمایهگذاری پارسیان (سهامی خاص) در جهت مزایده گذاری بانک پارسیان مبنیبر فروش سهام شرکت سرمایهگذاری پارسیان بهاستثنای کلیه حقوق سهام شرکتهای توسعه ساختمانی پارسیان و گسترش ساختمانی لوتوس پارسیان متعلق به شرکت سرمایهگذاری پارسیان ازطریق مزایده عمومی یکمرحلهای، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در مزایده یاد شده شرکت نموده است. همچنین به تکلیف مجمع سالانه بانک پارسیان مبنیبر تعیین تکلیف معاملات فروش املاک به شرکتهای صبا تأمین پارسیان و آتیه پارسیس کیش به اطلاع میرساند.
پس از مذاکرات انجام شده و با عنایت به عدم ایفای تعهدات توسط خریداران و نیز رعایت صرفه و صلاح سهامداران بانک مقرر گردید پروژههای ساختمانی زرافشان و پیروزی اقاله شود.
یک فقره پروانه بهرهبرداری معدن سنگآهن ده زمان واقع در استان خراسان رضوی، شهرستان بردسکن و دو فقره پروانه بهرهبرداری معدن مس واقع در استان کرمان، شهرستان راور را بهصورت یکجا از طریق مزایده عمومی، واگذار نماید. بانک پارسیان هم پس از آگهی مزایده فروش اموال و سهام شرکتهای زیرمجموعهاش روی کدال، با صف خرید سنگین به گردونه بازار برگشت.
مزایده بدون برنده
بر اساس اطلاعیه منتشر شده، «وپارس» قراربود از سوی شرکت های گروه مالی پارسیان، بیمه پارسیان و چند شرکت تابعه، ۱۰۰ درصد سهام سرمایه گذاری پارسیان (زیرمجموعه سهامی خاص) معادل سه میلیارد و ۵۱۳ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۳۶۱ سهم را یکجا و نقد از طریق مزایده به بالاترین قیمت پیشنهادی واگذار شود و متقاضیان جهت دریافت اسناد مزایده و کسب اطلاعات حداکثر تا ۲۷ بهمن فرصت داشتند اما این مزایده فاقد برنده اعلام شد. این در حالی است که شرکت های سنگ آهنی برای خرید این بلوک اعلام آمادگی کرده بودند.
دراینبین عرضه اولیه «اپال» شامل یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون سهم معادل ۵.۶ درصد با دامنه قیمت ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ تومانی هر سهم و سهمیه ۴۰۰ سهمی هر فرد حقیقی و حقوقی است که توسط کارگزاری پارسیان در بازار دوم معاملات بورس انجام خواهد شد.
گروه استخراج کانههای فلزی بورس ایران یکی از گروههای ممتاز بازار سرمایه با مجموعهای از سهام بنیادی مثل ومعادن، کگل، کاما و کروی است. سرمایهگذاری در معادن و همچنین سرمایهگذاری در زنجیره فولاد، شامل سنگآهن، کنسانتره، گندله و خدمات اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی از جمله فعالیتهای شرکت اپال میباشد. سه شرکت پارس فولاد سبزوار، اپال فولاد شرق پارسیان و صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان، شرکتهای زیرمجموعه اپال کانی پارس هستند. پیشازاین شرکتهای بزرگی نظیر چادرملو و فولاد مبارکه خواهان سهام این شرکت بودند، اما در نهایت نتوانستند به توافق برسند.
دراینخصوص بنا به گفته ناصر تقیزاده در حاشیه یازدهمین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنعت فولاد و سنگآهن با اشاره به عرضه اولیه ۷ درصد از سهام شرکت اپال پارسیان در چهارشنبه هفته جاری، شرکتهای چادرملو، گل گهر و سنگآهن گهر زمین هرکدام ۲.۵ هزار میلیارد تومان مجموعاً ۷.۵ هزار میلیارد تومان برای خرید شرکت فراوری معدنی اُپال پارسیان واریز کردهاند؛ لذا این عرضه اولیه دچار ایراد و اشکال میشود. برایناساس مطابق با گفتههای مدیرعامل شرکت معدنی چادرملو عرضه اولیه “اپال” به دلیل واریز ۷.۵ هزارمیلیاردی سه شرکت بورسی ایراد دارد.