در صورت احیای برجام چه اتفاقی رخ می دهد/ سهامداران تا مهر ۱۴۰۰ منتظر «احیای برجام» نباشند
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر ابهام در پیش بینی پارامترهای کلان اقتصادی کشور تاثیر منفی بر بازار سرمایه دارد؛ اختلاف دولت و مجلس در بحث بودجه سال آتی، چگونگی و زمان احیای برجام، چگونگی و زمان تصویب یا رد FATF ، انتخابات ریاست جمهوری پیش رو جزو عوامل تاثیر گذار بر فضای کسب و کار و فضای بازار سرمایه خواهند بود.
روحالله پوریا در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، نکات منفی و مثبت وضعیت بازار کنونی را برشمرد و گفت: اختلاف دولت و مجلس در خصوص بودجه، درباره پیشبینی واقعبینانه میزان درآمدها و هزینههای دولت در سال آتی است که این مسئله تأثیر مستقیمی بر هزینهها و درآمدهای شرکتها میگذارد و فضای مبهمی را پیشروی سرمایهگذاران ترسیم مینماید.
وی افزود: تصویب کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ توسط نمایندگان مجلس اقدام مثبتی برای بازار سرمایه بود و امید است که با ادامه این رویکرد مثبت بهزودی و قبل از شروع سال جدید لایحه بودجه نهایی و به دولت ابلاغ گردد که اتفاق خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود.
چگونگی و زمان احیای برجام، چگونگی و زمان تصویب یا رد FATF
به گفته وی؛ چگونگی و زمان احیای برجام مهمترین نا اطمینانی در مورد قیمت ارز را در پی داشته است. به باور اکثر فعالین و تحلیل گران در صورت احیای برجام و تصویب FATF نباید به دلار زیر ۲۲ هزار تومان امیدوار بود. زمانبر بودن توافق مذکور، افزایش شدید نقدینگی به بالای سه میلیون میلیارد تومان، انباشت واردات گسترده کالاهای سرمایهای و آزادکردن واردات بسیاری از کالاهای مصرفی موردنیاز کشور که واردات آن ممنوع شده است و تقاضای بالای ارز مسافرتی بعد از کرونا اجازه کاهش آنچنانی نمیدهد.
انتخابات ریاستجمهوری پیشرو
وی درباره تأثیر انتخابات ریاستجمهوری در بهار سال آتی بر بازار سرمایه گفت: در حال حاضر مشخص نیست که کدام جریان سیاسی در انتخابات سال آینده اجارهنشین ساختمان پاستور خواهد بود و چه رویکرد اقتصادی و تعاملات بینالمللی برای کشور در آینده شکل خواهد گرفت؛ بنابراین بسیاری از سرمایههای بزرگ صبر کردهاند تا نتایج این انتخابات مشخص شود و سپس تصمیم بگیرند که با سرمایه خود چه کنند؛ کما اینکه فضای اقتصادی کشور طبق تجربههای قبلی، چند ماه پیش از انتخابات و چند ماه بعد از آن رکود را تجربه میکند.
ثبات نسبی در نرخ ارز و کسب سودهای چشمگیر توسط اکثر شرکتها
این کارشناس بازار سرمایه درباره تأثیر نوسانات ارزی بر بازار سرمایه گفت: باتوجهبه اینکه عمده درآمد دولت از فروش نفت و مشتقات آن میباشد، به نظر میرسد با وضعیت عدم رفع تحریمها در کوتاهمدت، وضعیت نرخ ارز در کشور کمتر از ۲۴ هزار تومان نخواهد بود.
پوریا با اشاره به گزارشهای عالی و خیرهکننده تولید و فروش ۹ ماهه اکثر شرکتهای بورسی، گفت: متأسفانه بازار هیچ توجهی به این گزارشهای عملکردی فوقالعاده شرکتها نشان نداد، کمااینکه گزارشهای عملکردی سه ماه آخر سال ۱۳۹۹ نیز بسیار عالی خواهند بود.
نیاز فوری به اصلاح دستورالعمل بازارگردانی توسط سازمان بورس
این کارشناس بازار سرمایه درباره عملکرد سازمان بورس گفت: متأسفانه سازمان بورس در مورد تدوین دستورالعمل بازارگردانی عملکرد بسیار ضعیفی داشت و باعث بیاعتمادی فزاینده سهامداران به بازارگردانها گشت. اوایل تابستان که بازار سرمایه با هجوم شدید نقدینگی روبرو شد و هر روز صفهای خرید با حجمهای بالا تشکیل میشد، سازمان بورس برای اینکه ناشران و سهامداران بزرگ را مجبور به عرضه سهامشان کند تا این عطش در بازار بخوابد، بهصورت شتابزده و غیرکارشناسی دستورالعمل بازارگردانی را تدوین کرد که نتیجه این اقدام ریزش بیشتر سهمها شد و با قانونی کردن برخی دستکاریهای قیمتی، سود زیادی نصیب برخی اشخاص فرصتطلب نمود.
پوریا افزود: این اقدامات ضعیف منجر شد که هر اقدام دیگری جهت جمعکردن صفهای فروش و برگشت به روال طبیعی و تعادلی بازار سهام، بینتیجه گردد.
بیبرنامگی سازمان بورس اعتماد سهامداران را خدشهدار میکند
این کارشناس بازار سرمایه درباره اقدامات سازمان بورس در حوزه عرضههای اولیه گفت: متأسفانه بسیاری از سهام عرضه اولیه شده طی ۵ الی ۶ ماه گذشته، با وجود تعهد سهامدار عمده بر حمایت خود در قیمت عرضه اولیه، حدوداً ۱۰ الی ۲۰ درصد ریزش قیمت نسبت بهروز اول خود داشتند. باتوجهبه مخالفت اکثر تحلیل گران و فعالین بازار با عرضه سهام «اپال» در هفتهای که گذشت و تحریم خرید آن، سازمان اصرار به انجام این عرضه اولیه داشت.
پوریا با اشاره به عرضه اولیه سهم «اپال» گفت: بیبرنامه بودن سازمان بورس بسیاری از سهامداران را میترساند و منجر به بیاعتمادی آنها به نهاد ناظر میشود؛ درحالیکه اکنون تزریق نقدینگی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند ریزش بازار را متوقف کند و باعث ایجاد اعتماد دوباره سرمایهگذاران گردد.
وی با تأکید بر ارزندگی بسیاری از سهمهای موجود در بازار، افزود: کمتر تحلیلگری یافت میشود که اعتقادی به ارزنده بودن بسیاری از سهام شرکتهای بنیادی و سودآور نداشته باشد. در حال حاضر بازار نیاز به حمایت گسترده حقوقیهای بزرگ و بنگاههای اقتصادی وابسته به دولت و حکومت از طریق تزریق نقدینگی جهت رفع ترس و بیاعتمادی سهامداران و سرمایهگذاران خرد و اطمینانبخشی برای بسیاری از سرمایههای پارک شده جهت ورود مجدد به بازار سرمایه، دارد.
دولت دست از تأمین مالی برای جبران کسری بودجه از بازار سرمایه بردارد
این کارشناس بازار سرمایه از تأمین مالی بالغبر ۱۱۰ هزار میلیاردتومانی دولت از ابتدای سال تاکنون خبر داد و گفت: دولت با استفاده از فروش بسیاری از سهام متعلق به خود در اوج قیمتها و همچنین انتشار اوراق های بدهی گوناگون همچون اوراق مرابحه دولتی و … اقدام به تأمین مالی کرده است. دوشنبه هفته گذشته ارزش کل معاملات بازار بورس ۲۵۰۰ میلیارد تومان بود درحالیکه دولت در فرابورس بالای ۸ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی به فروش رسانده است.
پوریا درباره اوراق منتشر شده از سوی دولت گفت: متأسفانه این اوراق بازارگردان ندارند و صندوقها و افراد حقوقی که این اوراق را خریداری میکنند، مجبورند تا زمان سررسید این اوراق را نگه دارند. حال ممکن است دوره این اوراق بین ۲ الی ۵ ساله باشد. اغلب اوراق دوساله نرخ سود ۲۱.۵ درصدی و اوراق ۳ ساله با نرخ سود ۲۲.۵ درصدی به فروش میرسد.
اوراق بدهی
وی افزود: باتوجهبه اینکه دولت از طریق این اوراق بدهی اقدام به تأمین مالی کرده است، میزان فروش این اوراق در بازار افزایشیافته و منجر به افزایش نرخ اوراق با درآمد ثابت گشته است. زیرا دولت برای ترغیب حقوقیها و صندوقهای بزرگ برای خرید این اوراق مجبور است که نرخ سود را بالا ببرد. مادامیکه اینچنین نرخهایی برای تأمین مالی از طرف دولت پرداخت میگردد چشم اندازی به کاهش نرخ بهره بینبانکی نیز وجود ندارد.
پوریا درباره مقصر بودن دولت در افزایش بیرویه نرخ بهره از ۱۸ درصد اسمی سالیانه که از طرف شورای پول و اعتبار تعیین شده است به حدود ۲۲ درصد واقعی، گفت: بالابردن نرخ تأمین مالی توسط دولت در سال «جهش تولید» در شرایط تحریم اقتصادی ظالمانه باعث میگردد که شرکتهای تولیدی در خصوص تأمین منابع مالی جهت توسعه و اتمام پروژههای در دست اجرا با مشکل بزرگی روبرو گردند و این امر ضربه بزرگی بر اقتصاد کشور وارد مینماید.
به گفته پوریا، اگر دولت دست از تأمین مالی از بازار سرمایه و پول بردارد، غیرمستقیم روی نرخهای تأمین مالی تأثیر خواهد گذاشت و فضای عمومی تأمین مالی به نفع تولید متعادل خواهد شد.
مهار کرونا امید فضای اقتصادی و بازار سرمایه داخلی و بینالمللی را زنده میکند
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که مهار ویروس کرونا در اغلب کشورهای بزرگ و صنعتی تأثیر مثبتی بر رشد اقتصاد دنیا دارد. وی دراینخصوص گفت: با شیوع ویروس کرونا، رکود و ترسی ایجاد شد که نتیجه آن معاملات منفی نفت در بازارهای جهانی بود. نشانههای کنترل ویروس کرونا در داخل و خارج از کشور و تأثیر آن در اقتصاد بینالملل کاملاً مشهود است.
وی ادامه داد: در حال حاضر رشد بسیار خوبی در کامودیتیها، نفت و مشتقات نفتی دیده میشود. حتی مس رکورد ۹ هزار و ۲۰۰ دلار را زده است.
وی با ابراز امیدواری بر غلبه بر ویروس کرونا گفت: رشد قیمتهای جهانی ذکر شده تأثیر زیادی بر میزان سودآوری شرکتهای بنیادی و کامودیتی محور در بورس میگذارد.
سهامداران با دید میانمدت و بلندمدت سودهای خوبی نصیبشان خواهد شد
پوریا در پایان به سهامداران توصیه کرد که کسانی که با دید شش ماه به بالا در این بازار سبد خود را با سهام بنیادی و سودآور بچینند و همچنین از خرید سهمهای زیانده و پروژهای که چشمانداز روشنی ندارند، اجتناب کنند قطعاً سود خوبی خواهند برد.