دولت چگونه ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمدهای بودجه را افزایش داد
به گزارش بورس امروز، دولت پس از آنکه کلیات لایحه بودجه با رای منفی نمایندگان رد شد، بخش هایی از آن را اصلاح کرد به طوری که منابع عمومی بودجه ۱.۵ درصد نسبت به لایحه کاهش یافت. دولت در اصلاحیه خود علاوه بر لحاظ کردن تبعات نامه رهبر معظم انقلاب درباره سهم صندوق توسعه ملی […]
به گزارش بورس امروز، دولت پس از آنکه کلیات لایحه بودجه با رای منفی نمایندگان رد شد، بخش هایی از آن را اصلاح کرد به طوری که منابع عمومی بودجه ۱.۵ درصد نسبت به لایحه کاهش یافت.
دولت در اصلاحیه خود علاوه بر لحاظ کردن تبعات نامه رهبر معظم انقلاب درباره سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در سال آینده (افزایش ۵۳ هزار میلیارد تومانی انتشار اوراق)، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان به درآمدها افزود که بالای ۸۰ درصد آن با توجه به مصوبات کمیسیون تلفیق مجلس بود و معادل این رقم نیز از واگذاری دارایی های مالی کاهش یافته است.
از طرف دیگر هم دولت با توجه به نامه رئیس جمهور به رئیس مجلس در تاریخ ۹ دی ماه درباره آثار اصلاح سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در بودجه، حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان هزینه ها را کاهش داده است که محورهای اصلی آن، عبارتند از:
الف- کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی بودجه صندوق های بازنشستگی کشوری و نیروهای مسلح
ب-کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی بودجه دانشگاه های علوم پزشکی (این موضوع یکی از مصوبات کمیسیون تلفیق مجلس بود)
ج- کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی مصارف تعیین شده در قالب بند «ه» تبصره ۴ (برداشت از صندوق توسعه ملی)
د- کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی بازپرداخت اصل اوراق مشارکت
پیگیری های خبرنگار فارس حاکی از آن است اصلاحات مذکور که عملا مهمترین اصلاحات صورت گرفته در اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۰ هستند، به درخواست هیئت رئیسه مجلس و با توافق مجلس و دولت صورت گرفته است. گفتنی است دولت ابتدا تمایلی به تعامل با مجلس در زمینه اصلاح بودجه نداشت ولی با پیگیری های صورت گرفته توسط هیئت رئیس مجلس و موافقت رئیس سازمان برنامه و بودجه، این رویه تغییر کرد و عملا بخش زیادی از اصلاحات صورت گرفته با نظر مجلس انجام شد.
منابع
بودجه در طرف منابع به سه بخش تقسیم شده که شامل درآمدها، واگذاری دارایی های سرمایه ای و واگذاری دارایی های مالی است.
درآمدها با رشد ۱۵.۵ درصدی، واگذاری دارایی های سرمایه ای با رشد ۰.۰۷ درصدی و واگذاری های مالی با کاهش ۱۲ درصدی روبرو شد.
در جدول ذیل ارقام لایحه، رقم مصوب کمیسیون تلفیق مجلس، اصلاحیه لایحه دولت قید شده که میزان تغییرات آن مشخص است.
مصارف بودجه
در کفه ترازی مصارف، سرفصل هزینه که عمده ان را حقوق و دستمزد تشکیل می دهد در کنار تملک دارایی های سرمایه ای تحت عنوان اعتبارات عمرانی و تملک دارایی های مالی یا همان سررسید تعهدات ناشی از فروش اوراق وجود دارد.
هزینه ها با افزایش ۲.۴ درصدی، تملک دارایی های سرمایه ای رشد ۴.۶ درصدی، و تملک دارایی های مالی نیز افت ۶.۹ درصدی دارد.
تغییرات بخش منابع
در این بخش جزئیات تغییرات اعمال شده روی منابعی مالیاتی است که سال آینده وصول خواهد شد. علی رغم آنکه دولتی ها مخالف افزایش درآمدهای این بخش بودند اما در اصلاحیه بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان افزایش داده اند.
برای نمونه ۳ هزار میلیارد تومان مالیات حقوقی های غیردولتی، هزار میلیارد تومان مالیات کارکنان بخش عمومی، ۱۵۰۰ میلیارد تومان مالیات بخش خصوصی، هزار میلیارد تومان مالیات مشاغل،۲۱۰۰ میلیارد تومان مالیات مستغلات به رقم لایحه بودجه ۱۴۰۰ افزوده شده است.