چرا صنعت زراعت در بورس مهم شد؟
برخلاف دیدگاه برخی از کارشناسان که داشتن ریسک را با انتظار کسب سود بیشتر منطقی میدانند، بازارهای واقعی سرمایهگذاری خلاف این مطلب را ثابت کردهاند. همچنانکه بازار سرمایه ایران در چند ماه گذشته باری دیگر این نظریه را تکذیب کرد و نشان داد عدم اطمینان از آینده ریسکگریزی افراد را افزایش میدهد.
به گزارش بورس امروز، در چند ماه گذشته که بازار سرمایه به دلیل خبرهای سیاسی و پیشبینیهای مختلف و نااطمینانی از آینده دچار اصلاحات متعدد شد، تقاضا برای نمادهای کوچکی همچون صنعت زراعت افزایش یافت. این جذابیت بهگونهای است که با وجود اصلاحاتی نشان داده شده توسط شاخص، شاخص هم وزن جهت مخالف آن را طی کرد.
یکی از صنایع کوچک بازار سرمایه که در چند ماهه گذشته مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفت و پول هوشمند را به سمت خود جذب کرد، صنعت زراعت و خدمات مرتبط بود. نمادهای متعدد این صنعت با وجود اینکه در صنعت زراعت بازار سرمایه قرار گرفتهاند اما از فعالیت یکسانی برخوردار نیستند. فعالیتهای کشاورزی، باغداری و دامپروری از جمله اقدامات شرکتهای حاضر در این صنعت است.
در جدول زیر نمادهای بزرگ این صنعت و برخی از شرکتهای پر معامله را مشاهده میکنید. این شرکتها که در چند ماه گذشته شاهد ورود پول هوشمند بودند و به این واسطه عملکرد مطلوبی داشتند. به گونهای که در شفافسازیهای خود افزایش قیمت فرآوردهها و محصولاتشان را افشا کرده و در برخی از موارد برنامه افزایش سرمایه خود را ارائه دادهاند.
نماد «زکوثر» در بین شرکتهای حاضر در این صنعت از بالاترین ارزش بازاری تا هفته پایانی بهمن ماه برخوردار بوده است که در سه ماهه گذشته رتبه ۱۰۰ را به دلیل ۴ هزار مرتبه معامله کسب کرده است. این شرکت با شفافسازی خود در خصوص شرکتهای زیرمجموعه در کنار گزارش احداث گاوداری در آرادان بخشی از پول هوشمند ورودی به این صنعت را جذب کرد.
از دیگر شرکتهای حاضر در صنعت زراعت که با شفافسازیهای خود جذابیت سهم را افزایش داد، میتوان به نمادهای «تلیسه»، «زملارد» و «زمگسا» اشاره کرد که افزایش نرخ شیر را افشا کردند. این افزایش نرخ فروش شیر خام به ۴۵ هزار ریال در کارگروه تنظیم بازار وزارت صمت موجب شد شرکتهای مذکور از این خبر منتفع شوند.
طبق این مصوبه هر یک از شرکتهای تولیدکننده شیر متناسب با نسبت تولید و فروش شیر خام منتفع شدند و این اثر افزایش نرخ در سودآوری پایان سال آنها چشمگیر خواهد بود. از دیگر تولیدکنندگان شیر حاضر در بورس میتوان به «زکشت»، «زقیام»، «زفکا»، «زشریف»، «زبینا» نیز نام برد.
لذا همچنان که گزارشات چند ماه اخیر برای صنایع کوچک همچون زراعت بیانگر افزایش نرخ فروش محصولات بوده است، جذابیت این سهام را برای فعالان بازار سرمایه مخصوصاً حقیقیها افزایش دادهاند. این رشد توجه را میتوان در بهبود تعداد دفعات معامله ۳ ماهه گذشته به خوبی مشاهده کرد. همچنین افزایش سرمایههای اخیر شرکتهای مذکور همچون «زبینا» و «زشگزا» از سایر عوامل تقویت کننده مطلوبیت سهام شرکتهای صنعت زراعت بازار سرمایه است.
این افزایش سرمایه از محلهای متعددی همچون آورده سهامداران، سود انباشته، مطالبات حال شده و تجدید ارزیابی داراییها انجام میشوند که به منظور اصلاح ساختار مالی بوده است. آنچه میتوان از بررسی رخدادهای دو صنعت غذایی و زراعت بازار سرمایه نتیجه گرفت این است که با افزایش ریسک صنایع صادرات محور در چند ماه گذشته و نااطمینانیهای این حوزه با وجود تمهیدات مسئولین و تشویقهای انجام گرفته، موجب شده است تا توجه فعالان بازار سرمایه و پول هوشمند به صنایع کوچک اما مطمئنتر جلب شود.
این به گونهای بر معاملات سهام شرکتهای مذکور اثرگذاشته است که رتبه معالات ۳ ماهه آنها را تحت تأثر قرار داده و شناوری سهامشان را بهبود بخشیده است. لذا با اقدامات دولت در حوزه افزایش نرخ فروش محصولات این دو صنعت به منظور سودآوری بیشتر شرکتهای این دو حوزه، جذابیت سهام غذایی و زراعت افزایش یافته و آنها را برای افراد ریسک گریز مطلوب ساخته است. لذا توجه به نمادهای مذکور موجب شده است تا باری دیگر وظیفه بازار سرمایه به عنوان بازار با دیوارهای شیشهای بیش از پیش به چشم آید و بر جذابیت صنایع کوچکتر بیافزاید.