بقای کارخانه های گندله در دست شورای آهن و فولاد
مهرداد اکبریان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در اشاره به موجودی معادن سنگ آهن در تامین نیاز واحدهای گندله سازی، گفت: برای تامین تمام ظرفیت ۳۴ میلیون تنی فولاد ایجاد شده در کشور و یا هدف گذاری تولید ۵۵ میلیون تن ۱۴۰۴ فولادی ها شاهد وجود اشکالی در کار هستیم. واقعیت […]
مهرداد اکبریان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در اشاره به موجودی معادن سنگ آهن در تامین نیاز واحدهای گندله سازی، گفت: برای تامین تمام ظرفیت ۳۴ میلیون تنی فولاد ایجاد شده در کشور و یا هدف گذاری تولید ۵۵ میلیون تن ۱۴۰۴ فولادی ها شاهد وجود اشکالی در کار هستیم. واقعیت اینست که در حال حاضر معادن کشور خصوصا معادن بزرگ بر اساس استفاده از سنگ آهن و کنسانتره آهن مگنتیت طراحی شده است.
وی با تاکید بر گزینشی بودن استفاده از ذخایر سنگ آهن گزینشی، تصریح کرد: در واقع طیفی از سنگ آهن های هماتیت را کنار می گذاریم و برای تولید فولاد به صورت گزینشی از سنگ آهن مگنتیت استفاده می کنیم، بر این اساس با کسری سنگ آهن برای تولید ۳۴ میلیون تن فولاد مواجه خواهیم بود و این کسری برای تولید ۵۵ میلیون تن سنگ فولاد، افزایش بیشتری خواهد یافت.
ذخایر کلان سنگ های هماتیت بلا استفاده مانده است
رئیس انجمن سنگ آهن در بیان راهکار این موضوع، بلااستفاده بودن ذخایر کلان سنگ های هماتیت را مورد اشاره قرار داد و گفت: با ورود سنگ آهن های هماتیت به چرخه تولید فولاد، دیگر نگرانی برای تولید فولاد در آینده وجود نخواهد داشت.
اکبریان با بیان اینکه تمام ظرفیت کارخانجات گندله سنگ آهن به صورت مستقیم مورد استفاده قرار نمی گیرد، گفت: اگر کارخانجات کنسانتره کشور با تمام ظرفیت فعالیت کنند تا هزینه های تمام شده آنها کاهش یابد، به طوریکه معادن از صرفه اقتصادی برای تولید و تامین سنگ آهن برای کنسانتره برخوردار شوند تمام نگرانی از سمت گندله ها نیز از میان خواهد رفت.
چالش های تولید و توزیع کنسانتره چیست؟
رئیس انجمن سنگ آهن از بالا بودن هزینه حمل کنسانتره، دوری فاصله کارخانجات مصرف کننده کنسانتره از معادن، نبود تامین کنسانتره با قیمت های مناسب به عنوان نمونه هایی از نبود مدیریت تولید و توزیع کنسانتره یاد کرد.
اکبریان ادامه داد: بحث کمیت سنگ آهن در تولید فولاد در اعداد مانند ۳۴ و ۵۵ میلیون تن ملموس است ولی با سرمایه گذاری در بخش اکتشاف و تجهیز معادن این تولید قابل تامین است اما چیزی که امروز ما را آزار می دهد، کمیت نیست بلکه کیفیت توزیع، خرید و فروش و مدیریت آنهاست.
وی اضافه کرد: حل این مشکل تنها در توان دولت نیست و باید در شورای آهن و فولاد کشور که دربرگیرنده تولید کنندگان فولاد، صنایع معدنی و معدنداران است، باید مورد رسیدگی قرار گیرد. به گفته وی، با توجه به اعضای شورای آهن و فولاد کشور ، در این شورا به صورت مستمر میزان عرضه و تقاضای واقعی فولاد مورد رصد و محاسبه قرار می گیرد و توزیع برنامه ریزی می شود.
بقای کارخانه های گندله در دست شورای آهن و فولاد
رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: با مدیریت هزینه های خدمات توزیع در شورای آهن و فولاد کشور، می توان بقای کارخانجات گندله در کشور را ضمانت کرد.
اکبریان در خصوص تاثیر قیمت گذاری دستوری سنگ آهن در کشف معادن سنگ آهن، بر لزوم تعیین قیمت واقعی محصولات تولید شده در زنجیره سنگ آهن تاکید کرد و ادامه داد: هر روشی که مانع از شکل گیری واقعی قیمت فروش شود محدود کننده است و انگیزه را برای کارخانه و معدن داران از میان می برد و اجازه ورود سرمایه های جدید به این بخش را نمی دهد.
وی در اشاره به قیمت گذاری موجود در این زنجیره گفت: در حال حاضر در قیمت گذاری سنگ آهن ۳۰ درصد قیمت های جهانی را به عنوان قیمت های پایه در نظر می گیریم که حتی با درنظر گرفتن تمام هزینه ها، بازهم اختلاف زیادی با قیمت های واقعی وجود دارد.
قیمت سنگ آهن در بازار آزاد بیشتر از بورس کالا است
رئیس انجمن سنگ آهن با اشاره به قیمت کشف شده سنگ آهن در بورس کالا ادامه داد: در صورتی که در خارج بورس کالا، سنگ آهن با قیمت های بالاتری خرید و فروش می شود و این موضوع نشان از وجود نقص در کارکرد واقعی بورس کالا در قیمت گذاری دارد.
اکبریان انتقادات موجود نسبت به کشف قیمت سنگ آهن در بورس کالا مورد اشاره قرار داد و یاد آورشد: بورس کالا در نمایش میزان عرضه و تقاضای واقعی کشور به صورت مناسب عمل نمی کند بنابراین با افزایش فاصله از برآورد این نیاز نقصی در سرمایه گذاری در بخش معادن کشور رخ خواهد داد؛ تولید به ظرفیت اسمی و۱۰۰ درصدی خود نخواهد رسید و یا اینکه شاهد انجام معاملات خارج از بورس کالا خواهیم بود.
وی ادامه داد: با توجه به الزام دولت مبنی بر کنترل تمام خرید و فروش ها، بخشی اعظمی از این معاملات در بازارهای خارج از محدوده نظارت دولت صورت خواهد گرفت.
تعیین غیرمنطقی قیمت پایه فروش سنگ آهن بازارهای سیاه را تقویت می کند
رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: در واقع با تعیین غیرمنطقی قیمت پایه فروش سنگ آهن نه تنها به شرایط رشد بازار کمک نکرده ایم بلکه اتفاقا بازارهای غیر رسمی را تقویت کرده ایم به گونه ای که یک تولید تنها ۱۰ درصد از محصولات خود را در بورس کالا و مابقی آن را در بازارهای غیر رسمی عرضه خواهد کرد.
اکبریان بر لزوم شفافیت در بورس کالا و دیگر بازارها از معادن سنگ آهن تا فولاد تاکید کرد.
وی بازهم این موضوع را مورد تاکید قرار داد که با پایین بودن قیمت های پایه سنگ آهن در بورس کالا، فروشندگان سنگ آهن علاقمند به فروش محصولات خود در خارج از بورس کالا هستند؛ این گونه شاهد شکل گیری بازارهای غیر رسمی خواهیم بود که هیچ گونه از شرایط آن قابل دفاع و اتکا نیست.
رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: با انتخاب صحیح مبنای قیمتی با رقم های بالاتری نسبت به رقم های فعلی، به جای عرضه ۱۰ تا ۱۵ درصدی سنگ آهن در بورس کالا، شاهد عرضه ۷۵ تا ۸۰ درصد این محصولات در بورس کالا خواهیم بود که تعیین کننده قیمت متقاضیان است.
اکبریان ادامه داد: در واقع عرضه کنندگان کنسانتره سنگ آهن با تخطی از بورس تلاش دارند تا خود را به قیمت های نزدیک به قیمت ذاتی نزدیک کنند که این موضوع موجب شکل گیری نابسامانی های موجود در این عرصه شده است.
وی از تولید کننده بخش خصوصی، دولت و مجلس به عنوان سه ضلع مثلت در تولید کنسانتره نام برد که در حال حاضر شاهد کم کاری در هر کدام از اضلاع این مثلث هستیم.
نبود اتفاق نظر میان صنایع منجر به ورود دولت و مجلس شد
رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: اگر تولید کنندگان بخش خصوصی زودتر مسایل فی مابین خود را حل و فصل می کردند هیچ وقت دعوا به دولت نمی رسید. اگر دولت در تصمیم گیری های خود از نظرات بخش خصوصی استفاده می کرد و اهمال کاری در اعلام نظرات خود از گزارش های کارشناسی ارایه شده از سوی بخش خصوصی نمی کرد، شاهد ورود مجلس به این بخش برای جلوگیری از رانت نبودیم.
اکبریان همچنین نقش مجلس در ریل گذاری سیاست های کلان را مورد تاکید قرار داد که بر این اساس نباید در قوانین در حد بخشنامه و دستور العمل ورود یابد.
وی یاد آوری کرد: انتظار نمی رود که مجلس در جزییات تولید فولاد و معدن در حد شکل گیری طرح توسعه فولاد ورود یابند.
رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: نبود اتفاق نظر و تعامل تشکل ها در مسایل خود سرمیز مذاکرات خصوصی منجر به شکل گیری آنچه که در ماه های گذشته در این صنعت رخ داده، شده است. در این میان نیز نه وزارت صمت راه وطریقی مناسبی را ترسیم کرده است و نه مجلس به صورت صحیحی در این موضوع ورود یافته است.