دو روی سکه نوسان نامتقارن در بازار سرمایه
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید گفت: اجرای این طرح دو روی سکه است؛ در روی اول، ممکن است که بازار افت کرده و به سمت صف فروش برود و روند فرسایشی ایجاد شود زیرا قیمت های متعادل پایین تر تعیین میشود. در روی دوم ممکن است که سرمایه گذاران متوجه شوند که با شتاب کمتری ضرر میدهند اما با شتاب بیشتری سود میکنند و ترغیب شوند تا مجدد سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند.
سید رضا گل گیر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز گفت: با توجه به تجربیات در بازار سرمایه، محدودیت همیشه مشکلات خاص خود را داشته است. به عقیده بنده محدودیت های دامنه نوسان حتی از دامنه نوسان باز نیز بیشتر بار منفی دارد. با این حال، در شرایط کنونی باز یا بسته کردن دامنه نوسان میتواند راهکار مفیدی باشد.
وی افزود: متاسفانه در حال حاضر بازار سرمایه عمقی ندارد که بخواهند دامنه نوسان آن را باز کنند.
محدود کردن دامنه نوسان سقوط بازار را به تعویق می اندازد
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید با بیان اینکه باز بودن دامنه نوسان برای همیشه در بازار الزام ندارد، تصریح کرد: در حال حاضر شرایط بازار به گونهای نیست که بتوان قیمت تعادلی را در آن با باز بودن دامنه نوسان کشف کرد ولیکن در برخی موارد که صف خرید و فروش شدید است، میتوان با باز کردن دامنه نوسان، زودتر به قیمت تعادلی دست یافت.
گل گیر با بیان اینکه محدود کردن دامنه نوسان سقوط بازار را به تاخیر میاندازد، گفت: در این حالت ممکن است که برخی رانت هایی به دست بیاورند و قیمت واقعی در مدت زمان طولانی تری به دست بیاید.
وی افزود: دامنه نوسان میتواند سهامداران را محدود کند؛ بنابراین بهتر است که دامنه نوسان کارگشا و با انعطاف باشد تا در صورت لزوم محدود یا باز شود.
دو روی سکه اجرای دامنه نوسان نامتقارن
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید درباره اعمال دامنه نوسان نامتقارن در بازار سرمایه گفت: اجرای این طرح دو روی سکه است؛ در روی اول، ممکن است که بازار افت کرده و به سمت صف فروش برود و روند فرسایشی ایجاد شود زیرا قیمت های متعادل پایین تر تعیین میشود. در روی دوم ممکن است که سرمایه گذاران متوجه شوند که با شتاب کمتری ضرر میدهند اما با شتاب بیشتری سود میکنند و ترغیب شوند تا مجدد سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند.
وی با تاکید بر اینکه اجرای این طرح نیاز به کار کارشناسی دارد، اضافه کرد: به عقیده بنده، نیاز است که این آزمون و خطا را روی برخی نمادها از جمله نمادهای بزرگتر به صورت آزمایشی اجرا شود تا نمود آن را در بازار مشاهده کرد و سپس به کل بازار تعمیم داد. زیرا می تواند نمود رفتاری نمادهای بزرگ در بازار بررسی کرد.
قیمت سهم ها جذابیت لازم را دارد
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید در خصوص دامنه نوسان نامتقارن توضیح داد: در حال حاضر شرایط بازار به گونهای است که هر محدودیتی میتواند تاثیرات منفی بر روی بازار بگذارد. زمانی که بازار روند صعودی دارد، محدودیتها عطش سهامداران را افزایش میدهد و صف خرید ایجاد میشود؛ در روند نزولی نیز محدودیت ها ممکن است همین روند را در صف فروش داشته باشند؛ به طوری که اکنون شاهد هستیم که نسبت به پیک بازار، برخی نمادها ۴۰ الی ۴۵ درصد و برخی دیگر تا ۵۰ درصد کاهش قیمت داشتهاند.
گل گیر با بیان اینکه اکنون قیمت سهام جذابیت لازم را دارد، تصریح کرد: در حال حاضر گزارشهای پیش بینی بر اساس انتظارات از نرخ دلار ۱۵ هزار تومانی است و افراد بر این اساس قیمت سهام را پیش بینی می کنند؛ وگرنه سهم ها بر اساس دلار ۲۵ تومانی هنوز جذابیت دارد و میتوان در بسیاری از نمادها مشاهده کرد. متاسفانه در برخی از نمادها شاهد رشد هیجانی قیمت بودهایم. به عنوان مثال در گذشته نماد «خودرو» با وجود زیان دهی، نرخ ۸۰۰ تومانی در بازار داشت! برای سهمی که چشم انداز سودآوری دور از انتظار دارد زیرا اگر تحریم ها بر داشته شود، آنقدر کیفیت خودروها بد است که فروشش کاهش می یابد و اگر تحریم ها باقی بماند، قطعات آن وارد نمی شوند. به عقیده بنده این نرخ بیشتر هیجانی است.
وی ادامه داد: به طور کلی در حال حاظر بازار سرمایه تا زمانی که وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور مشخص نشده است، ورود نقدینگی نخواهد داشت. شرایط کنونی مانند ریزش بازار در سال ۹۲ است که تا سال ۹۴ ادامه داشت.
بازار سرمایه دیر به رویدادها واکنش نشان می دهد
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید گفت: متاسفانه بازار سرمایه ما نسبت به سایر بازارهای دیگر مانند مسکن، خودرو و … نسبت به رویدادها دیرتر واکنش نشان میدهد.در حال حاضر نیز، بازار سرمایه به خبر کاهش نرخ دلار به ۱۵ هزار تومان، واکنش نشان میدهد.
گل گیر درباره تحقق دلار ۱۵ هزار تومانی گفت: به عقیده بنده رسیدن دلار به ۱۵ هزار تومان قابل تحقق نیست زیرا وضعیت اقتصادی کشور، کشش رسیدن به این نرخ را ندارد. نه نقدینگی کشور تغییری میکند و نه میزان تولید نفت میتواند دلار را در نرخ ۱۵ هزار تومان نگاه دارد.
وی ادامه داد: در صورتی که دلار به نرخ زیر ۲۰ هزار تومان کاهش یابد، نقدینگی از بازار سرمایه به طور قابل توجهی خارج می شود.
بازار سرمایه یا سپرده بانکی؟
مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید در مقایسه بازار سرمایه با سپرده بانکی گفت: با توجه به اینکه در بازارهای موازی مانند مسکن نیز اتفاق خاصی در حال روی دادن نیست، بازار سرمایه نسبت به سپرده بانکی سودآوری بیشتری دارد و محل بهتری برای سرمایه گذاری است.
گل گیر با بیان اینکه به دلیل ریزش های بازار، سهامداران از سرمایه گذاری ترسیده اند، گفت: بسیاری از افراد مشغول خرج سرمایه خود از بازار سرمایه هستند اما این نکته را باید در نظر گرفته که بازار در اوج امیدواری می ریزد و در اوج نا امیدی هم صعود میکند. امیدواریم اتفاقات مثبتی برای بازار سرمایه رخ بدهد.