تاثیرات کاهش نرخ بهره بانکی در بازار سرمایه/کاهش نرخ بهره بانکی می تواند مانعی برای ریزش مجدد بازار باشد؟
یک کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است که در زمان رکود بازارها از جمله بازار سرمایه، با کاهش نرخ بهره بینبانکی میتوان جذابیت سرمایهگذاری در این بازارها را افزایش داد و دراینخصوص گفت: اگر نرخ بهره بینبانکی در پله اول به ۱۸ درصد کاهش یابد، اقدام خوبی است. مجتبی معتمدنیا در گفتوگو با خبرنگار […]
یک کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است که در زمان رکود بازارها از جمله بازار سرمایه، با کاهش نرخ بهره بینبانکی میتوان جذابیت سرمایهگذاری در این بازارها را افزایش داد و دراینخصوص گفت: اگر نرخ بهره بینبانکی در پله اول به ۱۸ درصد کاهش یابد، اقدام خوبی است.
مجتبی معتمدنیا در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: زمانی که بحث نرخ بهره بینبانکی به میان میآید، باید به این مسئله توجه داشت که نرخ بهره بینبانکی، نرخ شناوری است که نمیتوان برای آن نرخ مشخصی را تعیین کرد و گفت اگر در فلان نرخ باشد برای بازار سرمایه مناسب است.
وی افزود: میزان نرخ بهره بینبانکی نرخ شناوری است که بر اساس مکانیسم و شرایط بازار تعیین میشود.
نرخ بالای بهره بینبانکی در دوران رکود اقتصادی زیانآور است
این کارشناس ارشد بازار سرمایه درباره کاهش نرخ بهره بینبانکی گفت: در حال حاضر همه بازارهای اقتصادی کشور دچار رکود شدهاند، انتظار تورمی به نسبت نیز کاهشیافته است. از سوی دیگر فعالان اقتصادی چشمانتظار گشایشها در حوزه سیاسی هستند تا نرخ دلار کاهش بیابد.
معتمدنیا در خصوص پیامدهای کاهش نرخ ارز گفت: کاهش نرخ ارز منجر به کاهش نرخ فروش محصولات میشود و طبیعتاً به دنبال آن بازارها دچار رکود میشوند. در این شرایط با کاهش نرخ بهره بینبانکی، میزان جذابیت سرمایهگذاری در حوزههای مختلف افزایش مییابد و بازار سرمایه میتواند از آن استفاده کند.
وی افزود: در شرایط رکود اقتصادی، نرخ بالای بهره بانکی منجر میشود فعالیتهای اقتصادی رکود بیشتری یابند و سرمایهگذاران به سمت اوراق با سود ثابت حرکت کنند.
کاهش ۲ درصدی نرخ بهره بینبانکی در قدم اول، حمایت خوبی برای بازار سرمایه
این کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است که کاهش نرخ بهره بینبانکی از ۲۰ درصد به ۱۸ درصد در پله اول اقدام خوبی برای حمایت بازار سرمایه است.
معتمدنیا دراینخصوص توضیح داد: زمانی که نرخ بهره بینبانکی کاهش مییابد، بازار سرمایه پ به ای بالاتری میرسد و قیمت سهام توجیهپذیرتر میشود. بهعبارتدیگر اگر میزان نرخ بهره بانکی ۱۰ درصد کاهش یابد، به همین نسبت نیز پ به ای بازار افزایشیافته و ممکن است پ به ای ۵/۵ الی ۶ برسد.
وی درباره شرکتهایی که بابت نرخ بهره هزینه میدهند، گفت: شرکتهایی که بابت نرخ بهره هزینه میکنند، به نفعشان است که در این شرایط روند سودآوری خود را تغییر دهند زیرا در این شرایط با کاهش نرخ بهره، چرخه اقتصادی سرعت بیشتری میگیرد و در حوزههای مختلف امکان سرمایهگذاری بیشتر میشود.
لزوم تعیین قیمت واقعی در بازار سرمایه
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه کاهش نرخ بهره بانکی به رشد بازار سرمایه کمک میکند، تصریح کرد: واقعیت این است که کاهش نرخ بهره بینبانکی، کمک مقطعی به بازار سرمایه میکند. بهعبارتدیگر، روند مثبت ناشی از کاهش نرخ بهره در بازار سرمایه مقطعی است؛ بنابراین به اعتقاد بنده مهمتر از کاهش نرخ بهره، قیمتگذاری واقعی بر روی کالا و خدمات در بازار سرمایه، میتواند کمک خوبی به رشد بازار کند.
معتمدنیا با بیان اینکه میزان جذابیت اوراق دولتی ارتباط مستقیمی با نرخ بهره بینبانکی دارد، گفت: اوراق دولتی باتوجهبه میزان نرخ بهره بینبانکی، جذابیت دارند؛ بهعبارتدیگر هرچه میزان نرخ بهره بینبانکی افزایش یابد، جذابت خرید این اوراق نیز بیشتر میشود.
وی درباره تأثیرات کاهش نرخ بهره بینبانکی بر جذابیت اوراق دولتی گفت: کاهش نرخ بهره بینبانکی نمیتواند برای جذابیت اوراق دولتی مؤثر باشد اما اگر نرخ بهره را برای اوراق دولتی بیشتر از نرخ بهره بینبانکی تعیین شود، میتوان جذابیت لازم را برای معامله این اوراق فراهم کرد. بهعنوانمثال بگویند نرخ بهره بینبانکی ۱۸ درصد است ولی برای معاملات اوراق دولتی، این نرخ ۱۹ درصد محاسبه میشود.