در گزارش های پیش بینی سود فیلتر بگذارید
بهروز زندی فر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتشار مجدد گزارش های EPS گفت: گزارش های EPS مانند یک چراغ، میتواند راهنمای سرمایه گذاران و سهامدارانی باشد که قدرت تحلیل ندارند و نمیتوانند با نگاه کردن به تابلوی یک سهم، افق پیش روی سال جاری آن را ببینند. وی افزود: باید […]
بهروز زندی فر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتشار مجدد گزارش های EPS گفت: گزارش های EPS مانند یک چراغ، میتواند راهنمای سرمایه گذاران و سهامدارانی باشد که قدرت تحلیل ندارند و نمیتوانند با نگاه کردن به تابلوی یک سهم، افق پیش روی سال جاری آن را ببینند.
وی افزود: باید توجه داشت که روند گذشته مجدد تکرار نشود.
لزوم ایجاد فیلتر برای انتشار مجدد EPS
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه در گذشته تجربه بدی از انتشار گزارش های EPS داشته است؛ برخی از نمادها مانند کنتورسازی، پیشبینیهایی داشتند که با واقعیت انحراف زیادی داشت و به دنبال آن سهامداران آسیب میدیدند. بنابراین نیاز است تا در صورت بازگشت گزارش های EPS فیلترهای بر سر راه شرکتها قرار داده شود.
زندی فر ادامه داد: برخی کارشناسان بازار سرمایه بر این اعتقادند که گزارشهای EPS به تائید حسابرس برسد اما متاسفانه بارها دیده شده است که حسابرس نیز در این حوزه اشتباه داشته است.
وی پیشنهاد داد: به عقیده بنده اگر تیم کارشناسی مستقلی که تحت نفوذ هیچ ارگان و ناشری نباشد، در این مسیر قرار بگیرد و گزارش ها را کارشناسی کرده، انحراف معیار آن را به دست آورد و سپس بعد از تائید آنها، گزارش منتشر شود، روند معقول تری را در بازار برای استفاده از این گزارش ها ایجاد کرده ایم.
بازگشت به روند قبلی انتشار EPS را توصیه نمی کنم
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر بازار به منتشر نشدن گزارش های EPS عادت کرده است، تصریح کرد: اگر قرار است بازار سرمایه مجدد همان روند گذشته گزارش های EPS را تجربه کند، بهتر است مسئولین، بازار را همین حالتی که هست، رها کنند؛ زیرا بازار اکنون به مراجعه به تحلیل گران و خواندن صورت های مالی شرکت ها عادت کرده است.
زندی فر تاکید کرد: انتشار مجدد گزارش های EPS با همان روند قدیمی منجر می شود که این پیش بینی ها چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی با واقعیت انحراف معیار زیادی داشته باشد و زیان زیادی را به سهامدار غیر حرفه ای وارد کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه سهامداران قدیمی به این گزارش ها اکتفا نمیکنند؛ آنها مجدد صورت های مالی را با قیمتهای روز بررسی کرده و به یک EPS کارشناسی شده می رسند.
نرخ ارز متفاوت در گزارش EPS انحراف معیار را زیاد می کند
این کارشناس بازار سرمایه گفت: متاسفانه با وجود متغیر بودن نرخ ارز، انحراف زیادی در گزارش های کنونی EPS شرکت ها دیده میشود. در صورتی که شرکت ها هر کدام نرخ دلار متفاوتی را برای گزارش های خود، در نظر می گیرند، انحراف معیار را افزایش می دهد؛ بنابراین لازم است تا نیم کارشناسی بر اساس نرخ واقعی ارز، تورم و قیمت های جهانی این گزارش ها را بررسی کند.
زرندی فر در خصوص نحوه کارشناسی گزارش های EPS گفت: لازم است که گروه کارشناسی به صورت تخصصی با توجه به نرخ ارز، تورم و قیمت های جهانی صنایع را بررسی کند که همین مسئله نشان می دهد که هر گروه کارشناسی تنها میتواند در چند بخش صنعت اقدام به بررسی گزارش ها کند. به عنوان مثال کارشناسی که در حوزه فولاد متخصص است، نمیتواند صنایع پتروشیمی را به خوبی تحلیل کند؛ بنابراین نیاز است که تیمی برای صنایع مختلف گلچین شود.
وی با بیان اینکه انتخاب تیم کارشناسی زمان بر است، بیان کرد: بهتر است گزارش EPS که مورد تائید تحلیلگران صنعتی است، منتشر شود.
زندی فر در پایان با تاکید بر اینکه گزارش EPS نیاز به نظارت ندارد، تصریح کرد: به عقیده بنده EPS نیازی به نظارت ندارد بلکه نیاز به کار کارشناسی دارد؛ ناظر نمیتواند در همه صنایع بر انتشار گزارش EPS نظارت داشته باشد و نظر بدهد. حتی استادان بزرگ بازار سرمایه نیز نمیتوانند مدعی شوند که همه صنایع بازار سرمایه را میتوانند تحلیل کنند، بنابراین نیاز به تیم تخصصی در این حوزه احساس می شود.