یک سنت غلط در بازار؛ لیدری دورهای صنایع و پیروی بازار از آنها
افشین بیرامی گفت: باتوجهبه اینکه این روزها با مسئله برجام و کاهش احتمالی نرخ ارز مواجه هستیم؛ صنعت خودرو از جمله صنایعی است که از این دو موضوع سود میبرد چرا که قطعات خودرو وارد میشوند و کاهش نرخ ارز در این صنعت بسیار مفید خواهد بود. وی در گفتوگوی با خبرنگار بورس امروز، در […]
افشین بیرامی گفت: باتوجهبه اینکه این روزها با مسئله برجام و کاهش احتمالی نرخ ارز مواجه هستیم؛ صنعت خودرو از جمله صنایعی است که از این دو موضوع سود میبرد چرا که قطعات خودرو وارد میشوند و کاهش نرخ ارز در این صنعت بسیار مفید خواهد بود.
وی در گفتوگوی با خبرنگار بورس امروز، در خصوص پتانسیل صنعت خودرو برای لیدری بازار، اظهار داشت: بازار سرمایه تحت تأثیر کاهش نرخ ارز و برجام دچار ریزش میشود اما در مقابل آن خودروییها رشد میکنند؛ درحالیکه در بحث لیدر بازار سرمایه، اگر لیدر رشد کند، بازار به طبع آن رشد میکند و اگر ریزش داشته باشد، همه نمادهای دیگر نیز ریزش میکنند؛ بنابراین خودروییها نمیتوانند لیدر باشند و رشد کنند درحالیکه باقی نمادها در حال افت قیمت هستند.
معاون عملیات شرکت کارگزاری امین آوید افزود: متأسفانه بازار در بحث لیدرشیپ به این موضوع نگاه نمیکند که آیا این امر به نفع صنعت است یا خیر، بلکه تنها نگاه بود که لیدر چه وضعیتی دارد. درصورتیکه مثبت باشد، همه نمادها مثبت و درصورتیکه منفی باشد، همه نمادها منفی میشوند؛ این بزرگترین عیب لیدرشیپ در بازار سرمایه است.
لیدرشیپ بزرگترین ضعف بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه گفت: هر رویدادی در حوزه اقتصادی ممکن است در برخی صنایع سودآور و برای برخی دیگر از صنایع زیانآور باشد. این روند طبیعی یک رویداد اقتصادی است اما اگر در بازار سرمایه بخواهیم به دنبال لیدر باشیم، این مسائل اقتصادی دیگر دیده نمیشوند. به دنبال این امر معقولیت و منطق در بازار از بین میرود و بحث تحلیل و معقول بودن سهمها در اثر تبعیت از لیدر نیز از بین میرود.
بیرامی با تأکید بر اینکه با لیدرشیپی در بازار سرمایه مخالف است، تصریح کرد: پدیده لیدرشیپ در بازار سرمایه متأسفانه وجود دارد و نمیتوان وجود آن را انکار کرد. در حال حاضر بازار سرمایه به این شکل است که مدتی پالایشیها لیدر میشوند، سپس بانکها و زمانی نیز خودروییها لیدر میشوند؛ درصورتیکه وضعیت لیدرها مثبت باشد، بازار به سمت رشد میرود و درصورتیکه منفی باشد، بازار به سمت اصلاح قیمت و ریزش متمایل میشود؛ بنابراین نمیتوان گفت خودروییها در بازار سرمایه نمیتوانند لیدر باشند.
صنعت خودروسازی را از انحصار بیرون بیاوریم
این کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت صنایع خودروسازی در کشور گفت: باتوجهبه صورتهای مالی و عملکرد این دو خودروساز در کشور، میتوان گفت صنعت خودروسازی با وجود فروشهایی که دارد، تا حدودی ورشکسته است.
بیرامی با بیان اینکه تا زمانی که رقیبی برای صنایع خودروسازی وجود نداشته باشد، وضعیت صنایع به همین شکل است، توضیح داد: متأسفانه در صنایع خودروسازی به دلیل انحصاری که وجود دارد، شرایط به همین شکل خواهد بود؛ زیرا این دو خودروساز تا زمانی که رقیب قوی برای خود نداشته باشند، به فکر پیشرفت نخواهند بود و هیچ آینده مثبتی برای این صنعت وجود نخواهد داشت.
وی در پایان با اشاره به قیمتگذاری دستوری در صنایع خودرویی توضیح داد: مسئله قیمتگذاری دستوری نشات گرفته از وجود انحصار در این صنایع است. زمانی که رقیبی وارد بازار شود، قیمتگذاری نیز از حالت دستوری خارج میشود. به دنبال این امر عرضه و تقاضا قیمت را در بازار مشخص میکند و ارزندگی محصول تعیین میشوند؛ همه این موارد که گفته شد، همانند یک زنجیره است و تا زمانی که جلوی ورود رقیب گرفته شود و به دو خودروساز دستور داده شود که با چه قیمتی محصول خود را به بازار عرضه کند، خودرو بهعنوان یک کالای سرمایهگذاری استفاده شده و صنایع خودروسازی آسیبهای جدی خواهد خورد.