ضرورت انگیزه بخشی به شرکت های بورس برای شفافیت و حرکت در استانداردهای بازار
محمد امین کیان ارثی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتظارات سهامداران بازار سرمایه از رئیس جدید سازمان بورس گفت: یکی از مهمترین نکتههایی که در دورههای پیشین ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار کمتر مورد توجه قرار گرفته است، آموزش و فرهنگسازی لازم برای سهامدارانی است که به تازگی وارد بازار […]
محمد امین کیان ارثی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتظارات سهامداران بازار سرمایه از رئیس جدید سازمان بورس گفت: یکی از مهمترین نکتههایی که در دورههای پیشین ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار کمتر مورد توجه قرار گرفته است، آموزش و فرهنگسازی لازم برای سهامدارانی است که به تازگی وارد بازار شدهاند.
وی در خصوص آموزش و فرهنگ سازی سهامداران تازه وارد، تاکید کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار باید کلاسهای آموزشی، وبینار و دورههای رایگانی را برای تمام افراد بدون توجه به ورودی برگزار کند. همچنین میتواند با تعیین سطح افراد مختلف، دورههای متفاوتی را تعریف کند.
نگرش سهامداران تازه کار باید بلند مدت شود
عضو هیئت مدیره لیزینگ امید انتخاب با اشاره به تعداد سهامداران تازه وارد به بازار سرمایه گفت: عامه مردم به بورس علاقه مند هستند اما باید بدانند که بازار سرمایه، بازار بلندمدتی است و نگرش آنها هم باید به صورت بلند مدت تنظیم شود.
کیان ارثی با تاکید بر اینکه آموزش سهامداران جدید، بسیار مهم است، تصریح کرد: افراد باید بدانند نقدینگی که وارد بازار سرمایه میکنند، پس انداز آنها باشد؛ چنانچه در سال اخیر شاهد ورود افرادی بودیم که با قرض، وام یا فروش املاکشان وارد بازار سرمایه شده و انتظار سود زیاد در کوتاه مدت داشتند.
وی افزود: به دنبال رعایت این امر، به خودی خود میزان استرس سهامدار نیز کاهش مییابد و تعادل بازار سرمایه پایدار میشود.
آموزش هرچند دیر شده اما لازم است
عضو هیئت مدیره لیزینگ امید انتخاب با بیان اینکه هرچند آموزش در این حوزه دیر است اما همچنان لازم است، تصریح کرد: پرتفوی های متعددی وجود دارد که به دلیل تازه کاری سهام دار ایمن سازی نشده است. بسیاری از سهامداران تازه وارد پرتفوی هایی تشکیل دادند که در حوزه ایمن سازی جای کار بسیاری دارد.
کیان ارثی با بیان اینکه سازمان بورس اوراق بهادار باید در حوزه ایمن سازی پرتفوی اقدامات موثری داشته باشد، توضیح داد: به عنوان مثال بسیاری از پرتفوی سهامداران تازه کار که عمدتا در زیان هستند، بهینه سازی نشدهاند؛ به عبارت دیگر افراد نمیدانستند که چگونه سبد خود را بالانس و به صورت متناسب صنایع را با توجه به میزان ریسک در سبد خود تقسیم کنند. در بسیاری از سبدها، صنایع مختلف وجود ندارد و افراد شرکتهای متفاوت را بر اساس کارآمدی انتخاب نکردهاند.
وی تاکید کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار وظیفه سنگینی در حوزه مدیریت پرتفوی تئوری دارد.
قانون را بدون توجه به روابط اجرا کنید
عضو هیئت مدیره لیزینگ امید انتخاب با انتقاد به عملکرد سازمان بورس در رعایت قوانین گفت: انتظار میرود که سازمان بورس بدون رابطه مداری با برخی کارگزاریها و شرکتها، در حوزههای بازگشایی یا بستن نمادها، شفافیتسازی شرکتها، دریافت اطلاعیهها و بهروزرسانی صورتهای مالی، قانون را به صورت یکسان رعایت کرده و بر بازار نظارت داشته باشد.
کیان ارثی با بیان اینکه سازمان بورس به صورت چند سویه عمل میکند، گفت: فعالان بازار انتظار دارند که قانون در بخش نظارتی رعایت شود اما متاسفانه شاهدیم که در بازگشایی و بستن نمادها به صورت سلیقهای برخورد میشود. همچنین در خصوص دریافت اطلاعات و به روز رسانی صورت های مالی چنین رفتاری از نهادهای نظارتی دیده شده است و از رئیس جدید سازمان بورس انتظار داریم که در این خصوص وارد شده و قانون را رعایت کند.
فرصت باز شدن دامنه نوسان سوخت
عضو هیئت مدیره لیزینگ امید انتخاب با تاکید بر اینکه باید به بازار عمق بخشید، بیان کرد: متاسفانه در زمینه عمق بخشی به بازار فرصت سوزی شد و آن زمان که بازار در اوج بود، باید دامنه نوسان باز میشد.
کیان ارثی درباره انگیزه بخشی به شرکت های بورسی گفت: متاسفانه مشوقهای لازم برای انگیزهسازی وجود ندارد تا شرکتهای بورسی شفافسازی کنند و در قالب استانداردهای بازار حرکت کنند؛ کما اینکه با شرکتهایی که دارای شفافیت هستند و استانداردهای بازار را رعایت میکنند، رفتار یکسانی شده است. سازمان بورس باید در خصوص مشوقها بهتر عمل کند و انگیزه لازم را برای شرکتها از طریق معافیتها از جمله معافیتهای مالیاتی فراهم کند تا شرکتها نیز انگیزه لازم برای شفافسازی را داشته باشند. مشوق های مالیاتی در این زمینه بسیار میتواند مفید باشد زیرا در حال حاضر سازمان امور مالیاتی بسیاری از شرکتها به خصوص شرکتهای تولیدی را تحت فشار قرار می دهد.
وی درباره نقش رئیس سازمان بورس گفت: رئیس سازمان بورس به عنوان نماینده چندین میلیون سهامدار، باید بتواند با سازمانها و ارگانهای متفاوت رایزنی کند تا بتواند مشوقهای لازم برای شرکتها اعم از معافیتهای مالیاتی، واردات و صادرات را دریافت کند.
روند استعلام شرکت های بورسی باید تسهیل شوند
عضو هیئت مدیره لیزینگ امید انتخاب با اشاره به نقش بانک مرکزی در روند عزل و نصب هیئت مدیره شرکتها گفت: در حال حاضر بورس یک امر عمومی شده است و تعداد سهامداران آن افزایش یافته است؛ بنابراین نیاز است که روند اداری شرکتهای بورسی تسهیل شود.
کیان ارثی ادامه داد: در حال حاضر بانک مرکزی سختگیریهای زیادی در خصوص عزل و نصب هیئت مدیره شرکتهای بورسی دارد که تبدیل به لوپهای بسته شده است؛ به عنوان مثال اگر شرکتی بخواهد هیئت مدیره جدید خود را ثبت کند و چک برگشتی داشته باشد، بانک مرکزی به دلیل داشتن این جک برگشتی استعلام لازم را تا رفع آن نمیدهد و برای رفع آن نیاز است که هیئت مدیره جدید کار خود را شروع کند، در حالی که برای شروع کار نیاز به ثبت تغییرات است.
وی در پایان با اشاره به لوپ های بسته در چهارچوبهای قانونی بانک مرکزی و سایر نهادهای ذی ربط گفت: از رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار انتظار داریم که تمام سازمان را به این درجه از اقناع برساند که در جهت حفظ منافع ملی ضرورت دارد که در روند کاری شرکتهای بورسی تسهیل ایجاد شود. در حالی که این روزها شاهد ایجاد دست اندازهایی هستیم که متضرر نهایی آنها، سهامداران هستند.