فروکش کردن نوسانات نرخ ارز و همچنین سکه طلا در بازار آزاد از یک طرف و رکود سنگین در بخش مسکن از طرف دیگر فرصت های سفته بازی در این بازارها را به شدت کاهش داده است که این مساله می تواند نقدینگی احتیاطی برای سفته بازی را کاهش دهد.

سید علی خسروشاهی کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز اظهار داشت: تشدید نوسانات ارزی و کاهش ارزش ریال سبب شد تا بسیاری از سپرده گذاران برای استفاده از فرصت سفته بازی و جلوگیری از کاهش ارزش دارایی های خود، سپرده های بلند مدت خود را به کوتاه مدت تبدیل کنند.

وی ادامه داد: این اتفاق عملا منابع بانک ها برای پرداخت تسهیلات را کاهش داده و از طرف دیگر بانک ها مجبور بودند به سپرده های کوتاه مدت، سودی بپردازند که در عمل منبع قابل اتکایی برای بانک ها به شمار نمی آمد.

خسروشاهی اضافه کرد: به همین جهت با پیشنهاد بانک مرکزی و تصویب شورای پول و اعتبار مقرر شد که نحوه پرداخت سود به سپرده‌های سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی  از روزشمار به ماه شمار تغییر یابد، به گونه‌ای که حداقل مانده در ماه مبنای محاسبه سود سپرده‌ها باشد.

وی در برابر این سوال که با اجرای این طرح، نقدینگی به کدام  بازار حرکت خواهد کرد؟، گفت: بازگشت نقدینگی از سپرده های کوتاه مدت به سپرده های بلند مدت محتمل ترین گزینه ای است  که این روزها فعالان اقتصادی از آن یاد می کنند. فروکش کردن نوسانات نرخ ارز و همچنین سکه طلا در بازار آزاد از یک طرف و رکود سنگین در بخش مسکن از طرف دیگر فرصت های سفته بازی در این بازارها را به شدت کاهش داده است که این مساله می تواند نقدینگی احتیاطی برای سفته بازی را کاهش دهد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اما باتوجه به دورنمای اقتصادی کشور و بخصوص آشکار شدن اثر تحریم ها در سال آینده بسیاری از فعالان اقتصادی  هنوز نسبت به آینده اقتصادی کشور خوش بین نیستند. لذا با توجه  به نرخ شکست بهره در سپرده های بلندمدت بانکی، بسیاری از فعالان اقتصادی ترجیح می دهند نقدینگی خود را در جایی سرمایه گذاری کنند که در صورت ایجاد فرصت مناسب سرمایه گذاری، بدون پرداخت هرگونه جریمه ای  بتوانند آن را سرمایه گذاری کنند.

بیشتر بخوانید:  افزایش ۲۲ درصدی ارزش سهام عدالت

وی اضافه کرد: بدون شک بازار سرمایه کشور به دلیل دارا بودن اقسام مختلفی از ابزار های مالی و بخصوص صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت می تواند گزینه جذابی برای اینگونه از سرمایه گذاران باشد .

به گفته خسروشاهی؛ صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت می توانند جایگزین مناسبی برای سپرده های کوتاه مدت بانک ها باشد. چرا که این صندوق ها دارای سود روز شمار هستند و هر زمانی که سرمایه گذار اقدام به ابطال واحد های سرمایه گذاری خود کند بدون اعمال نرخ شکست می تواند سود روز شمار به علاوه اصل پول خود را دریافت نماید.

وی ادامه داد: اما از آنجایی که طبق مقررات، این صندوق ها موظف اند حد اقل ۵درصد از منابع خود را در بازار سهام سرمایه گذاری کنند می توان نتیجه گرفت با افزایش اقبال سرمایه گذاران به این صندوق ها شاهد ورود نقدینگی جدیدی به بازار سهام خواهیم بود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: از طرف دیگر با توجه به آنکه صندوق های با درآمد ثابت حداکثر تا ۵۰درصد سرمایه خود را می توانند در سپرده های بانکی سرمایه گذاری کنند، به نظر می رسد سهم سپرده های بانکی بلندمدت به نسبت بازار های موازی پررنگ تر باشد.