تناقض عوامل موثر در بازار سرمایه با اقدامات حمایتی برای کنترل شاخص بورس
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است که تغییر عوامل موثر در بازار سرمایه با اصلاح دامنه نوسان و دیگر اقدامات اصلاحی بازار سرمایه تناقض دارد و نتیجه حاصل به جز جرقه کوتاه مدت و کم اثر نتیجه دیگری نخواهد داشت.
فردین آقابزرگی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: متاسفانه مسائلی مانند قیمت گذاری دستوری، چشم انداز نزولی قیمت ارز، عدم ایفای تعهدات دولت مبنی بر عرضه سهام مشمول اصل ۴۴ یا کاهش تصدی گری زمینه را برای این ریزش بازار فراهم کرده است و تنها واکنشی که میتوان برای جلوگیری از ادامه دار شدن این فرایند داشت، برگزاری نشستهای هم اندیشی و هم فکری است.
با وجود قیمت گذاری دستوری نمی توان انتظاری از اصلاح بازار سرمایه داشت
این کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت نرخ ارز گفت: اگر قرار بر این باشد که نرخ ارز که مهمترین و اصلی ترین عامل موثر در بازار سرمایه است، روند نزولی پیدا کند و حتی پیشبینی شود که ممکن است تا ۱۲ هزار تومان قیمت آن کاهش یابد، نمیتوان توقع داشت بازار ما به روند سابق خود ادامه دهد؛ مسلما آثار این ریزش در بازار سرمایه دیده میشود.
آقابزرگی درباره قیمت گذاری دستوری گفت: تا زمانی که دیدگاه قیمت گذاری دستوری و کنترل قیمت برخی صنایع وجود دارد، نمیتوان انتظار داشت که با تزریق نقدینگی یا بسیج گروهی، شاخص کل بازار کنترل شود.
اصلاح دامنه نوسان بازار سرمایه باید در ابتدای سال رخ می داد
وی درباره اصلاح دامنه نوسان گفت: از ابتدای سال تاکنون شاخص کل ۱۲۰ درصد رشد داشته است؛ در حال حاضر نیز نسبت P به E حدود ۲۰ است. تغییر عوامل موثر در بازار سرمایه با اصلاح دامنه نوسان تناقض دارد و نتیجه حاصل به جز جرقه کوتاه مدت و کم اثر نتیجه دیگری نخواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد دامنه نوسان نامتقارن مثبت ۵ تا منفی ۲ درصد توضیح داد: این اقدام باید در ۳ الی ۴ ماه ابتدایی سال روی می داد تا جلوی شتاب بی رویه قیمت ها گرفته شود و بازار به صورت هیجانی رشد نکند. البته اکنون مهم ترین اقدام این است که جلوی روند عرضه بی شمار در بازار سرمایه گرفته شود؛ بنابراین یکی از قواعد اصلی کار بازار سرمایه در حال حاضر، همین افزایش دامنه نوسان است.
آقا بزرگی با اشاره به تناقض تغییر عوامل موثر بر بازار سرمایه و افزایش دامنه نوسان گفت: در حال حاضر با وجود عواملی همچون قیمت گذاری دستوری، اقدام به افزایش دامنه نوسان در ابتدا ممکن است روند را بهتر کند اما نتایج سطحی و زودگذر خواهد بود.
وی ادامه داد: زمانی که بازار سرمایه به هر دلیل نیاز دارد که اقدام به اصلاح قیمتی کند، محدود کردن دامنه نوسان تنها روند اصلاح قیمتی را ادامه دار میکند؛ بنابراین کارشناسان بازار سرمایه پیشنهاد می دهند که دامنه نوسان در این روند بازتر شود تا در بازار سرمایه به راحتی تصمیم گیری نشود. در نتیجه هر تصمیم گیری مستلزم ارزیابی دقیق و تحمل تبعات آن است.
تناقض اقدامات اصلاحی بازار سرمایه با تغییر عوامل موثر در بورس
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تجربیات بازار سرمایه در دامنه نوسان بالاتر از ۵ درصد گفت: بازار سرمایه در حوزه بازارگردانی به صورت محدود در دامنه نوسان ۱۰ درصد تجربه دارد. به عقیده بنده اگر به صورت مقطعی یا خاص بازار سرمایه دامنه نوسان باز را تجربه کند نیز خوب است زیرا نتایج حاصله نشان می دهد که سهم هایی که دامنه نوسان بازتری دارند، دچار نوسانات کمتری می شوند.
آقابزرگی در خصوص زیرساخت های اصلاح دامنه نوسان در بازار سرمایه عنوان کرد: در صورتی که چشم انداز نزولی نرخ ارز و قیمت گذاری دستوری، عدم ایفای تعهدات دولت مبنی بر عرضه سهام مشمول اصل ۴۴ و کاهش تصدی گری ادامه یابد، اقداماتی نظیر اصلاح دامنه نوسان، بازارگردانی و … بی نتیجه خواهد ماند.
وی در پایان یادآوری کرد: اگر در ۳ الی ۴ ماه ابتدای سال دولت به تعهدات خود عمل میکرد، بازار سرمایه به نقطهای نمیرسید که افراد نگران اصلاح قیمتی بازار باشند.