فاصله نفر اول و دوم بورس در پیست بازار سرمایه
مدت هاست که هلدینگ خلیج فارس بدون هیچ رقیبی با توجه به ارزش بازارش به شرکت اول بورس تبدیل شده بود. اما با رشد ارزش بازار فولاد مبارکه طی ماه های گذشته، این شرکت موفق شد با پیشی گرفتن از هلدینگ خلیج فارس، در رالی سرعت، نفر اول بازار بورس باشد. به گونه ای که […]
مدت هاست که هلدینگ خلیج فارس بدون هیچ رقیبی با توجه به ارزش بازارش به شرکت اول بورس تبدیل شده بود. اما با رشد ارزش بازار فولاد مبارکه طی ماه های گذشته، این شرکت موفق شد با پیشی گرفتن از هلدینگ خلیج فارس، در رالی سرعت، نفر اول بازار بورس باشد. به گونه ای که برای اولین بار ارزش بازار فولاد مبارکه از ۴۵ هزار میلیارد تومان عبور کرد. در این رالی سرعت، دیگر ناشران بورسی با برخورداری از ارزش بازار پایین تر از ۳۰ هزار میلیارد تومانی، در حال طی این مسیر هستند. اگرچه در این میان هلدینگ خلیج فارس با اعمال افزایش سرمایه در تلاش برای حفظ جایگاه خود است.
سیاوش صبور کارشناس و تحلیل گر بازار سرمایه در گفت و گو با بورس امروز به افزایش سرمایه ۸۳ درصدی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در ابتدای آبان ماه اشاره کرد که همزمان با برگزاری مجمع سالانه به موجب این افزایش سرمایه از محل اندوخته، سرمایه اسمی آن به رقم ۹۱۵۰ میلیارد تومان افزایش یافت. بر این اساس سرمایه اسمی هلدینگ خلیج فارس از سرمایه اسمی فولاد مبارکه با رقم ۷۵۰۰ میلیارد تومان پیشی گرفت.
صبور افزود: همچنین از لحاظ ارزش بازار، هلدینگ خلیج فارس در زمان لمس قله بازار در هفته دوم مهر ماه به بیشینه مقدار خود یعنی ارزش بازاری بیش از ۵۱۰۰۰ میلیارد تومان رسید. در آن زمان ارزش بازار فولاد مبارکه به بیشینه مقدار ۴۸۰۰۰ میلیارد تومان رسیده بود.
به گفته این تحلیل گر بازار سرمایه؛ در طی حدود ۱۰۰ روز کاری اخیر، شرکت های فعال در حوزه پتروشیمی با ریسک هایی از جمله افزایش نرخ خوراک (عمدتا خوراک مایع) مواجه شدند و شرایط فروش در بازار داخلی با نوسانات قیمتی شدید با چالش همراه گردید. در سوی دیگر، بازار فولاد در داخل نیز با رکود همراه شد. این در شرایطی است که کاهش قیمت دلار و سخت شدن مبادلات تجاری با شرکای خارجی در هر دو شرکت تاثیرش را در قیمت و ارزش بازار نشان داده است.
صبور ادامه داد: با توجه به ریسک های موجود، خلیج فارس با ارزشی معادل ۴۱ هزار میلیارد تومان و فولاد با ۳۷ هزار میلیارد تومان با افت محسوس در این مدت مواجه شده اند.
وی معتقد است که این رقابت تنگاتنگ در ماه های آتی نیز با افزایش سرمایه فولاد مبارکه احتمالا بیشتر خواهد شد. بخصوص آنکه فولاد مبارکه هنوز به مجمع سالانه نرفته و سود نقدی حداقل ۵۰ تومانی را در دل سهم نگاه داشته است.این تحلیل گر بازار سرمایه در نهایت پیش بینی کرد که اگر مطابق سال های قبل، روند فروش در اسفند ماه تقویت شود، محرک بنیادی شرکت برای شناسایی سود عملیاتی ایجاد خواهد شد.
این گزارش می افزاید: بر این اساس باید دید که در بهار ۱۳۹۸، کدام یک از دو شرکت هلدینگ خلیج فارس و فولاد مبارکه در این رالی، بر دیگری پیشی خواهند گرفت. مالکیت ۴۰ درصدی سهام شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن فلزات( برای مالکیت سهام دوقلوهای سنگ آهنی چادرملو و گل گهر) و مالکیت ۳۵٫۲۲ درصدی سرمایه گذاری توکافولاد از جمله مزیت هایی است که در مورد فولاد مبارکه وجود دارد.
صادرات محوری شرکتهای تابعه هلدینگ خلیج فارس، وابستگی به قیمت نفت، عرضه شرکت های تابعه در بازار سرمایه نیز موضوعات مورد اهمیت در هلدینگ خلیج فارس در صنعت پتروشیمی محسوب می شود.و اما در این رالی سرعت، پس از فولاد مبارکه و هلدینگ خلیج فارس، به نظر می رسد که توسعه معادن فلزات در صورت تحقق شایعات خرید سهام هلدینگ چندرشته ای امید، در سال ۹۹ با فاصله بتواند در رتبه سوم قرار گیرد.
صبور عنوان می کند: توسعه معادن و فلزات که در میان هلدینگ های معدنی قرار گرفته است با ارزش بازاری معادل ۱۵ هزار میلیارد تومان در حال حاضر در رتبه های میانی شرکت ها به لحاظ ابعاد قرار می گیرد. البته این شرکت نیز نسبت به قله مهم هفته دوم مهر ماه حدود ۲۰ درصد از ارزش بازاری خود را از دست داده با این حال هنوز راه طولانی برای رسیدن به شرکت های بسیار بزرگ باقی مانده است.