کدام صندوق ها در بازار صف های فروش را شکل دادند؟
گروهی از صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت، با ذخیرهسازی سهام، بیمحاباتر و با اشتیاق بیشتری وارد بازار سرمایه میشوند. خرید و فروششان به سمت خرید گرایش ندارد. نکته قابل توجه این است که با وجود اینکه ذخیره قابل توجهی در سهام دارند خیلی علاقه مند به خرید نیستند.
مدیر عملیات صندوق های شرکت تامین سرمایه بانک ملت در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: به عقیده بنده موافقت بانک مرکزی با ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری توسط بانکها چندان در حوزه موثر نیست اما افزایش سقف سرمایهگذاری مسئله امیدبخشی است.
رسول رحیم نیا افزود: با تحقق این امر، عمده مشکلات شرکت های تحت نظارت بانک ها حل میشود و میتواند نکته امیدبخشی در بازار سرمایه باشد.
بیشتر صندوق ها فروشنده بودند
مدیر عملیات صندوق های شرکت تامین سرمایه بانک ملت گفت: با نگاهی به عملکرد ۹ ماهه اخیر صندوقهای با درآمد ثابت، مشاهده میکنیم که این صندوقها در ۶ ماه ابتدایی سال عمدتا فروشنده بودند. عمده فروش سهام صندوقهای با درآمد ثابت در اردیبهشت و پیک آن در مرداد ماه اتفاق افتاد.
رحیم نیا ادامه داد: اکثر صندوقهای با درآمد ثابت با درک شرایط بازار عمدتا در مردادماه فروش قابل توجهی در سهام داشتند و از شهریورماه روند صندوقها مثبت شد و بیشتر اقدام به خرید سهام کردهاند.
وی توضیح داد: صندوقهای با درآمد ثابت در آبان ماه خرید و فروش قابل توجهی نداشتند؛ با این حال عملکرد ۹ ماهه این گروه از ابزارهای نوین مالی نشان میدهد که حجم فروش آنها بیشتر از حجم خریدشان است و میتوان گفت آنها فروشنده بودهاند.
اختصاص ۱۰ درصد از دارایی صندوق ها به خرید سهام در بازار
مدیر عملیات صندوق های شرکت تامین سرمایه بانک ملت با اشاره به اطلاعیههای اخیر سازمان بورس گفت: ابلاغیههای سازمان بورس در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت در روند خریدو فروشهای این صندوقها بسیار موثر بوده است. به گونه ای که نزدیک به ۱۰ درصد از حجم داراییهای صندوقهای با درآمد ثابت صرف خرید سهام شده است که این موضوع نکته قابل تفکر و بااهمیت است.
رحیم نیا اضافه کرد: تعیین حداکثر سقف و حذف حداقل منجر شده تا صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بتوانند ریسکهایشان را کنترل کنند اما این مسئله در روند بازار سرمایه تاثیر نداشته است.
وی افزود: آخرین ابلاغیه سازمان بورس به صندوقهای با درآمد ثابت در دو بخش است؛ یک بخش ناظر بر بازار بدهی است و بخش دیگر ناظر به بخش بازار سرمایه است. بر این اساس صندوقهای با درآمد ثابت مکلف شدهاند که حداقل ۲۵ درصد از کل دارایی های خود را به خرید سهام و اوراق منتشره توسط دولت اختصاص دهند، این اقدام باعث شکل گیری این امید می شود که صندوق ها قادر باشند بخشی از بار تامین مالی دولت را دوش کشند.
صندوق های با درآمد ثابت فروشنده سهام عدالت نمی شوند
مدیر عملیات صندوق های تامین سرمایه بانک ملت با بیان اینکه با تحقق این امر سایر شرکت ها خیلی وارد این حوزه نمی شوند، گفت: بر اساس نرخ سود اوراق و سود سپردههای بین بانکی در همان محدوده کنترل میشود که نقطه امیدبخشی برای بازار سرمایه است. همچنین این امر به توسعه بازار بدهی کمک میکند.
رحیم نیا تصریح کرد: مسئله بعدی الزام صندوق های با درآمد ثابت به خرید ۵۰ درصد از کل سهام خود به مجمع سهام عدالت است؛ این در حالی است که اکثریت پرتفوی صندوقهای با درآمد ثابت نزدیک به ۳۰ الی ۵۰ درصد به پرتفوی سهام عدالت اختصاص داده شده است. ابلاغ این دستورالعمل توسط سازمان بورس حداقل اطمینان خاطری در سهام عدالت ایجاد می شود که صندوق ها در این سهام فروشنده نیستند.
وی افزود: نمیتوان از صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت توقع داشت که به خرید سهام عدالت وارد شوند و نکته مهم اینجاست که ورود آنها چندان کمک کننده نیست، اما می شود گفت جلوی فروش سهام عدالت در صندوق های سرمایه گذاری تقریبا گرفته خواهد شد.
ذخیره سازی سهام به معنای حمایت از بازار نیست
مدیر عملیات صندوق های شرکت تامین سرمایه بانک ملت با اشاره به نحوه کنترل ریسک صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت در برابر نوسانات بازار، آنها را به دو مدل تقسیم کرد و گفت: یک مدل از صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت، صندوقهایی هستند که اقدام به ذخیرهسازی سهام میکنند. این نوع صندوقها بیمحاباتر و با اشتیاق بیشتری وارد بازار سرمایه میشوند.
رحیم نیا گفت: طبیعتا امکان سرمایهگذاری برای این نوع صندوقها در بازار سهام بیشتر فراهم میشود اما با نگاهی به عملکرد آنها میبینیم که خرید و فروششان به سمت خرید گرایش ندارد. نکته قابل توجه این است که با وجود اینکه ذخیره قابل توجهی در سهام دارند خیلی علاقه مند به خرید نیستند.
وی افزود: این واقعیت نشان میدهد که این نوع صندوقها ذخیره سهام را برای نوسانات عادی و همدل کردن دارایی خود نگه داشتهاند و خیلی به حمایت از بازار اعتقادی ندارند. این ذخیره حاشیه امنی ایجاد کرده است که این صندوقها با فراغ بال وارد بازار سهام میشوند.
به گفته رحیم نیا، این نوع صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بیشتر به دنبال مدیریت دارایی خود هستند و میخواهند بخشی از هزینه دارایی خود را از محل سود ذخیره سهام جبران کنند.
دید کوتاه مدت در بازار سرمایه تسری پیدا کرده است
مدیر عملیات صندوق های شرکت تامین سرمایه بانک ملت گفت: نوع دیگر از صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت، صندوقهایی هستند که ذخیره ارزش سهام لحاظ نمیکنند. این صندوق ها بیشتر در برابر نوسانات بازار سرمایه قرار میگیرند؛ بنابراین با توجه به ریزش بازار در ماههای اخیر، این صندوقها دستخوش تحولاتی شده و با ریسکهای زیادی مواجه شدند.
رحیم نیا با بیان اینکه این نوع صندوقها دست به عصا حرکت خواهند کرد، تصریح کرد: این نوع از صندوقها چندان در بازار سرمایه بیمحابا حرکت نمیکنند. اتفاقی که در بازار سرمایه رخ داده است این است که این صندوقها دید بلند مدت به بازار سرمایه را از دست داده اند.
وی با بیان اینکه این امر در باقی ارکان بازار سرمایه تسری یافته است، گفت: حتی سهامداران حقیقی و حقوقی دیگر چندان با دید بلند مدتی به بازار سهام نگاه نمی کنند. این واقعیت به دنبال نوسانات بسیار شدید بازار سرمایه است که افق بلند مدت را به دید کوتاه مدت تبدیل کرده است.