چه زمان سبدگردان بر بازار سرمایه تاثیر منفی دارد؟
یک کارشناس بازار سرمایه به بررسی نقش سبدهای گردان در ایجاد صفهای خرید و فروش بازار سرمایه پرداخت و گفت: سبدهای گردان میتواند از جنبههای متفاوت، تاثیرات مثبت و منفی بر بازار سرمایه داشته باشند.
سید یاسر شریعت در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: سبدهای گردان ممکن است قراردادهای متفاوتی با افراد ببندند. برخی از آنها دارای اجازه فسخ قرارداد است؛ به عبارت دیگر شرکت سبدگردانی یک قرار داد چند میلیاردی با فرد حقیقی میبندند و آن شخص به هر دلیلی از شرایط بازار میترسد و ممکن است قرارداد خود را فسخ کند.
وی افزود: بنابراین سبدگردان مجبور به انجام فروش داراییهاست.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: معمولا بسیاری از شرکت های سبدگردان طبیعتا به صورت متمرکز فعالیت میکنند. برخی از آنها نیز یک سری سهمهای مشترک انتخاب میکنند و برای همه سبدهای خود خرید میکنند؛ به طبع این سهمها، ارزشهای مثبتی دارند.
شریعت در این خصوص توضیح داد: در این زمان، اگر اتفاقی بیفتد و سبدگردان بخواهد به هر دلیلی فروش داشته باشد، مجددا برای اکثر سبدهای خود اقدام به فروش می کند. اگر این اقدام به فروش فشار مضاعف داشته باشد، ممکن است مقداری جومنفی در بازار به وجود بیاورد.
ریسک مدیریت سبدها
وی گفت: به خاطر اینکه اساس ریسک مدیریت سبدها نسبت به واحدهای صندوق های سرمایه گذاری سهامی بیشتر است، سبدگردانها ناگزیر هستند که ریسک کمتری متحمل شوند و با اولین منفی بازار به سمت کنترل ریسک خود حرکت کنند تا بتوانند جوابگوی سهامداران باشند.
این کارشناس بازار سرمایه درباره صندوقهای سرمایهگذاری توضیح داد: در صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل وجود nav روند متفاوتی وجود دارد. افرادی به سراغ این صندوقها میروند که چندان با روند روزانه بازار ارتباطی ندارند؛ این در حالی است که سهامدارانی به سراغ سبدهای گردان میروند که معاملات روزانه بازار را دنبال میکنند.
شریعت افزود: بنابراین این ویژگیها باعث میشود که در صورتی که بازار نوسان منفی داشته باشد، صف فروش سبدگردان ها تاثیر منفی بر بازار بگذارد.
وی تصریح کرد: سبدگردان ها از طرف دیگر تاثیر مثبت روی روندهای صعودی بازار میگذارند و این روند تنها وجه منفی ندارد. طبیعتا وقتی بازار صعودی باشد این موج به صورت تقویت شده، بر صعود بازار تاثیر میگذارد.