بازار سرمایه نگران از درگیری های سیاسی و رکود تورمی
یک تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است که در حال حاضر بازار سرمایه از تداوم ریزش دلار و رفتن اقتصاد به سمت رکود تورمی میترسد. این در حالی است که مجلس و دولت در مدت اخیر اقدام به قیمت گذاری دستوی در حوزه فولاد داشتند احتمال دارد این اقدامشان به صنایع دیگر نیز سرایت کند.
محبوبه مغانی در برنامه زنده بازار تهران رادیو تهران، درباره وضعیت بازار سرمایه گفت: به نظر میرسد بازار سرمایه با افتی که در پیش دارد به کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی نزدیک میشود. البته معاملات امروز بازار به دلیل تعطیلی دیروز (جمعه) و فردا (۲۸ دی ماه) با توجه به کاهش نرخ دلار و اخبار منفی از سوی دولت و قانونگاران سرعت یافته است.
وی افزود: در حال حاضر ترس بازار از تداوم ریزش دلار و رفتن اقتصاد به سمت رکود تورمی است.
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره قیمتگذاری دستوری در صنعت فولاد از سوی دولت گفت: با توجه به اقداماتی که در این مدت اخیر رویداده است، به نظر میرسد احتمال توسعه قیمتگذاری دستوری در صنایع دیگر و افزایش نرخ نهاده های تولید مانند انرژی، خوراک، عوارض دولتی و مالیات وجود دارد. این امر باعث می شود که بورس همچنان به روند منفی خود ادامه دهد.
مزیت معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از طریق سود انباشته
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره معافیت مالیاتی برخی شرکتها گفت: مردادماه سال ۹۷ سازمان مالیاتی موضوع معافیت مالیاتی شرکتهایی که افزایش سرمایه از طریق سود انباشته داشتند، معاف کرد. مهر همان سال نیز رئیس جمهور این موضوع را ابلاغ کرد.
مغانی در این خصوص توضیح داد: این نوع معافیت مالیاتی مزیتی را به شرکتهای حاضر در بازار سرمایه ارائه داد. در حال حاضر نیز با توجه به شرایط بازار و کمبود نقدینگی شرکتها، این اقدام در جهت تامین نقدینگی ارزان برای شرکتها و ناشران حاضر در بازار سرمایه باشد که بتوانند طرحهای توسعه خود را به راحتی و با هزینه کمتری به اجرا بگذارند.
فعالان بازار از ابتدای سال هشدار دادند
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: اگر نگاهی تاریخی به روند بازار سرمایه داشته باشیم، شاهدیم که در پایان دوره ۸ ساله هر دولتی، بازار سرمایه رشدی را تجربه میکند اما امسال از همان ابتدای آن بازار سرمایه با رشد همراه شد که هیجانات آن زیاد بود. کارشناسان و فعالان بازار سرمایه این موضوع را از همان ابتدای سال هشدار دادند. این هشدار مبنی بر حبابی بودن بازار بود که شاهد رشد بی محابا و هیجانی سهام در بازار بودیم. بعد از آن نیز افت قیمتها رخ داد که همچنان این روند ادامه دارد. به طوری که هر زمانی که شاخص کل تحلیل شد، باز هم از محدوده حمایتی خود گذشته و به اعداد پایین تر رسید.
وی افزود: به نظر میرسد ریسکهای سیاسی که از سوی دولت و مجلس به بازار سرمایه تحمیل میشود منجر به ریزشی شده است که گریبان بازار را گرفته است.
بازار سرمایه دچار تله ارزندگی شده است
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره تله ارزندگی در بازار سرمایه توضیح داد: با توجه به رشد قیمتهای جهانی که در صنایع فولاد، پتروشیمی و فلزات اساسی و معدنی وجود داشت، وضعیت بنیادی شرکتهای حاضر در بازار سرمایه سودآور شد؛ به طوری که این شرکتها نسبت به رقبای خود در بازار جهانی چندین برابر بودآوری داشتند.
مغانی با بیان اینکه سودآوری این شرکتها به بیش از ۱۰۰ درصد رسید، تصریح کرد: این شرکتها حتی از میانگین تاریخی بلند مدت خود نیز بیشتر افزایش سودآوری داشتند؛ کما اینکه نسبت قیمت به درآمد و جریانات نقدی آتی این شرکت ها، به نظر می رسد بازار باید روند مناسبی نسبت به این شرکت ها داشته باشد، اما به رقم این رشد، شاهد افت و ریزش قیمت سهام این شرکتها هستیم.
وی افزود: از سوی دیگر با توجه به ریزش قیمت سهام این شرکتها، عدهای به دنبال توجیح خرید سهام این شرکتها هستن دو بحث ارزندگی این سهامها مغفول مانده است. تا چه زمانی این سهام ارزنده هستند و ارزان باقی می مانند؟ همچنین افت قیمت، پتانسیلی برای بهبود شرایط آتی این شرکت ها محسوب نمیشود؛ بنابراین این همان تله ارزندگی است که بازار سرمایه بهش دچار شده است.