اصلاح ساختار نظام بانکی تنها راه نجات بانکها از ورشکستگی
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: دیری نمیگذرد که اعمال استاندارد IFRS در صورتهای مالی بانکها از وضعیت بحرانی نظام بانکی کشور پرده برداشت و از آنجایی که زنگ خطر بانکها به صدا در آمده بود ، نیاز به ایجاد تغییرات سریع و بنیادین در شاهراه های پولی […]
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: دیری نمیگذرد که اعمال استاندارد IFRS در صورتهای مالی بانکها از وضعیت بحرانی نظام بانکی کشور پرده برداشت و از آنجایی که زنگ خطر بانکها به صدا در آمده بود ، نیاز به ایجاد تغییرات سریع و بنیادین در شاهراه های پولی کشور از هر زمان بیشتر حس میشد.
وی افزود:بانک مرکزی با کاهش نرخ بهره بانکی و کنترل هزینه پول با ابزارهای پولی و هدایت بانکها به سمت افزایش درامدهای غیر مشاع همچون دریافت کارمزد و … همچنین اجرای سیاستهای کاهش ریسک افزایش مطالبات مشکوک الوصول ، سعی نمود وضعیت عملیاتی بانکها را بهبود بخشد. اما جبران زیان انباشته سنگین ناشی از لحاظ ذخایر مطالبات لاوصول و مشکوک الوصول در صورتهای مالی بانکها که طی سالیان گذشته انباشته شده بود به این آسانی و سرعت امکان پذیر نیست . بنابراین باید از آخرین برگ برنده بانکها برای رهایی از ورشکستگی استفاده شود . اموال مازاد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بانکها طی سالیان گذشته به جای کسب درامد صحیح از فعالیت بانکداری به بنگاه داری و سرمایه گذاری در املاک و … روی آوردند که بخشی از آن تعمدی و بخشی ناشی از واگذاری های دولتی و خصوصی جهت تهاتر بدهی به بانکها بوجود آمد. در حقیقت بانکها در کنار انباشت مطالبات مشکوک الوصول و زیان انباشته به انباشت دارایی های سمی نیز مشغول بودند و هر چند سال یک بار رشد ارزش داراییهای آنها با تورم ، تسکینی بر زخم عمیق این صنعت در ایران می گشت.
وی اظهار داشت:چند سالی است که دولت و بانک مرکزی مدام صحبت از خروج بانکها از بنگاه داری و واگذاری دارایی های سمی بانکها میکنند . اما دارایی سمی دارایی است که تقاضای کافی برای آن وجود ندارد و نقد شوندگی پایینی دارد. با این حساب فروش اموال مازاد بانکها پروسه ای زمان بر خواهد بود ، به همین دلیل افزایش سرمایه بانکها از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها به منظور خروج از اصل ورشکستگی در دستور کار قرار گرفت تا هم ساختار مالی بانکها اصلاح گردد هم نسبت کفایت سرمایه بانکها بهبود یابد.
جوادیان در انتها اضافه کرد: امروز بهترین زمان برای استفاده حداکثری از داراییهای سمی بانکها در جهت نجاتشان از ورشکستگی می باشد . اما باید توجه داشت که این برگ برنده آخر سیستم بانکی کشور است و اگر پس از آن، همچنان عملیات بانکداری در کشور در مسیر درست حرکت نکند دیگر امیدی به احیای آن در سالهای آینده نخواهد بود.