ابهامات بازار در ماه های آتی
روزبه معین زاده کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بازار سرمایه در شرایطی قرار دارد که نمی توان دقیقا پیش بینی کرد در ماه های آتی به چه سمتی می رود . شاهدیم که طی ماه های قبل با افزایش قیمت دلار ، با وضعیت فروش رو به بهبود بازار […]
روزبه معین زاده کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بازار سرمایه در شرایطی قرار دارد که نمی توان دقیقا پیش بینی کرد در ماه های آتی به چه سمتی می رود . شاهدیم که طی ماه های قبل با افزایش قیمت دلار ، با وضعیت فروش رو به بهبود بازار مواجه شدیم که رشد شاخص را هم در پی داشت؛ به طوریکه بازار سرمایه ماه های شهریور و مهر خوبی را پشت سر گذاشت. اما با کاهش قیمت دلار آزاد و اجرایی شدن روند تحریم ها اکثر شرکت های صادرات محور با مشکل فروش صادراتی رو به رو شدند. از طرفی قیمت نفت و محصولات فولادی و پتروشیمی در دو ماه اخیر با کاهش قیمت رو به رو بودند.
وی افزود: تداوم این روند تاثیر بسزایی در صورتهای مالی شرکتهای بورسی با پایه صادراتی خواهد داشت. بدین ترتیب با شرایطی که عنوان شد به نظر می رسد در شرایطی قرار داریم که شرکتها به خصوص با توان صادراتی با پوشش خوبی در ۹ ماهه رو به رو هستند. اما در ماه های آینده با کاهش قیمت فروش و کاهش سود مواجه می شوند. ذهن تحلیل گران بازار درگیر این مسئله است که در چنین شرایطی با پوشش های خوب ماه های قبل و شرایط بحرانی ماه های بعد چه قیمتی را برای ارزشیابی سهام تخمین بزند. محاسبه این اعداد و تحلیل آنها می تواند اختلاف نظرهای مهمی را بین فعالین بازار ایجاد کند و نوسانات بازار در ماه های بعد نتیجه چنین اختلاف هایی خواهد بود. علاوه بر این تغییرات قیمتی کامودیتی ها و نوسانات دلار می تواند تغییرات بنیادی را در شاخص بازار سرمایه ایجاد کند.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: قوانین تسعیر ارز و موافقت درخواست های تجدید ارزیابی شرکتهای بورسی و بانکها در تغییر قیمت سهام آنها تاثیر گذار است. به نظر می رسد تا دو ماه آینده نوسانات محدود خواهد بود و شاخص بین ۱۵۰ هزار واحد تا ۱۷۵ هزار در نوسان باشد اما در سال جدید بایستی منتظر تغییرات بنیادی باشیم. در تغییرات بنیادی که می تواند در سال ۹۸ تاثیرگذار باشد تغییرات قیمت دلار از مهمترین و تاثیرگذارترین عوامل اتفاقات بازار خواهد بود. اگر روند تغییر دلار صعودی باشد با یک تاخیر چند ماهه بر صنایع بورسی تاثیر خود را خواهد داشت. کیفیت این تغییرات بستگی به توانایی دولت در تسهیل شرایط صادرات و واردات دارد. چون یک همپوشانی عامل قیمت دلار و شرایط بازرگانی واردات و صادرات دارد بنابراین شرکتهایی که متاثر از مبادلات خارجی هستند با وجود افزایش قیمت دلار نمی توانند با افزایش مقدار فروش رو به رو شوند.
معین زاده در انتها اضافه کرد: در چنین شرایط بهترین صنایع، شرکتهایی خواهند بود که نیاز به مبادلات جهانی در فعالیت های بازرگانی خود نباشند ولی قیمت گذاری آنها بر اساس قیمت های جهانی رخ می دهد و بتوانند تمامی تولیدات و خدمات خود را در داخل به فروش برسانند. این چنین شرکتهایی را می توان در صنایع مختلفی مشاهده کرد اما صنعت پالایشگاهی بهترین صنعتی هستند که با کمترین مبادله خارجی و بیشترین فروش داخلی و با نرخ نیمایی شرایطی خوبی را خواهند داشت. تغییرات قیمتی سهام در قبل از عید در حد پایین خواهد بود اما با اتمام سال مالی در ابتدای سال ۹۸ با تغییرات خوبی در قیمت سهام رو به رو خواهیم شد.