تصمیمات وزارت صمت در تعیین قیمت پایه فولاد به نفع دلالان است
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در انتقاد به تصمیم اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: شیوهنامه با این تصمیم زیر سوال رفت و نتیجه آن چیزی جز رانت نیست.متاسفانه مسئولان برای تصمیمات اشتباه مجازات نمیشوند.
رضا شهرستانی در انتقاد به سهلانگاری وزارت صمت به خبرنگار بورس امروز گفت: متاسفانه خود وزارت صمت سهلانگاری کرده و یکطرفه تصمیم گرفته است؛ یکی از نمونههای این نوع تصمیمگیری در روزهای اخیر است که وزیر صمت خود قیمتی را که شیوهنامه مشخص کرده است را پایینتر اعلام کرده است.
وی با بیان اینکه شیوهنامه هنوز ایراد دارد، گفت: شیوهنامه پایه قیمت را ۸۰ درصد cis گذاشته است در حالی وزیر صمت خود شیوهنامه را زیر سوال برده و قیمت پایه را ۷۰ درصد cis اعلام کرد. بنابراین تنها نتیجه این امر، چیزی جز رانت نیست.
شهرستانی در انتقاد به تصمیم وزیر با تاکید بر اینکه شیوهنامه زیر سوال رفته است، گفت: جناب وزیر، چگونه خود شیوهنامه را قبول نمیکنند و قیمت پایه را ۷۰ درصد cis اعلام میکنند؟ تولیدکنندگان فولاد ۸۰ درصد cis را نیز قبول ندارند، آن وقت وزیر ۷۰ درصد cis را اعلام میکند؟ فولادسازان معتقدند که قیمتهای داخلی باید بین ۵ الی ۱۰ درصد از قیمت صادراتی پایینتر باشد زیرا ما تولیدکنندهای هستیم که مازاد نیاز داخلی تولید میکنیم. درحالیکه اکنون شاهدیم در ورقهای فولادی این اتفاق رخ داد و قیمت آنها ۴۰ درصد پایینتر از قیمت بازار است.
عطش غیرمتعارف در بازار فولاد ایجاد شده است
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: متاسفانه در کشور ما افراط و تفریط زیاد است. در حال حاضر با توجه به افزایش قابل توجه قیمتهای جهانی، بسیاری از سرمایهگذاران و مردم برای حفظ ارزش پول خود، روی کالاهای فولادی سرمایهگذاری میکنند؛ زیرا هم حجم بالا است و هم نقدینگی آن سریع است بنابراین یک عطش غیرمتعارف در این بازار ایجاد شده است.
شهرستانی با اشاره به قیمتگذاری دستوری افزود: وقتی دولت با قیمتگذاری دستوری، قیمتهای محصولات فولادی را پایینتر از کف بازار تعیین میکند، میزان تقاضا به شدت بالا میرود و به دنبال آن افراد میخواهند محصول را دریافت کنند. به دنبال آن رانتخواری در این بازار تشدید یافت.
وی افزود: در نتیجه با آدرس غلط دادن یک عده رانت خوار، فضایی ایجاد شد که اعلام کمبود محصول میکرد. برخی آمدند و اعلام کردند که در بورس محصولات فولادی به صورت قطره چکانی عرضه میشود؛ بنابراین دولت برای مدیریت این شرایط شیوهنامه را مطرح کرد که باید اجرا شود.
از عرضه همه محصولات فولادی در بورس استقبال میکنیم
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه از عرضه همه محصولات فولادی در بورس استقبال میکنیم، گفت: عرضه همه محصولات فولادی در بورس منجر به شفافیت سازی معاملات میشود اما دخالت در قیمتگذاری منجر به مشکلاتی در این خصوص شده است.
شهرستانی با اشاره به تنظیم و تدوین شیوهنامه گفت: در حال حاضر، شیوهنامه تنها روی محصولاتی همچون شمش، تختال و ورق فولادی تمرکز کرده است و هیچ ابلاغی در خصوص آهن اسفنجی، سنگآهن و … ابلاغی نشده است. در حال حاضر افراد این محصولات فولادی را ۴۰ درصد زیر قیمت واقعی بازار در بورس خریداری میکنند، بنابراین انتظار میرود که محصولات بالادستی نیز با همین روند در بورس ارائه شوند.
به عقیده وی باید منتظر ماند و نتایج این مصوبه را دید که آیا نهادها و سازمانهای نظارتی گزارشی در حوزه اجرای این مصوبات دریافت میکنند یا خیر.
تصمیمهای وزارت صمت به نفع دلالان است
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه شیوهنامه وزارت صمت ایراداتی دارد گفت: دکتر نهاوندیان در جریان این ایرادات هستند و به همین خاطر قرار شد تا جلسات تخصصی در این خصوص تشکیل شود. بر اساس این جلسات تغییراتی در شیوهنامه انجام میشود تا بتوان این شیوهنامه را اجرا کرد زیرا در غیر این صورت نمیتواند عملیاتی شود.
شهرستانی با بیان اینکه در سالهای گذشته شاهد این امر بودیم و گفت: اختلاف قیمتی که میان بورس و بازار است تنها به نفع دلالان است. متاسفانه در کشور ما، مسئولان برای تصمیمهای اشتباه خود مجازات نمیشوند، هرچند دلشان بخواهد اوضاع را اصلاح کنند اما با اینگونه تصمیمهای غلط نمیتوان شرایط را بهبود بخشید. درحالیکه مسئولان به راحتی تصمیم میگیرند بدون آنکه پای آن بمانند و این به ضرر سهامداران است؛ به خصوص سهامداران عدالت که حدود ۶۰ میلیون نفر سهامدار در کشور وجود دارد. سهامداران توقع دارند هم تراز با قیمتهای جهانی رشد کنند.
فرصت صادرات را از دست ندهیم
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه صادرات مانند ابرها فرصتی هستند که باید استفاده شوند، تصریح کرد: در حال حاضر قیمتهای جهانی در حال افزایش هستند. درحالیکه ما فروش نداشتهایم اما اجازه صادرات نیز نداشتیم. شرایط کنونی کشور بهگونهای است که اکنون نیاز به ارز دارد و تاکنون نیز تاکید مسئولین بر این بوده است که میزان صادراتی محصولات غیرنفتی باید افزایش یابد و جایگزین شود.
شهرستانی گفت: ممکن است سال دیگر قیمتهای جهانی افت کنند و ما اکنونکه میتوانیم باید از آن استفاده کنیم؛ کما اینکه قطعا سال دیگر قیمتهای جهانی افت میکنند.
وی با تاکید به دستیابی ارزش افزوده بیشتر تصریح کرد: آهن اسفنجی از جمله محصولات بالادستی شما است. شمش ارزش افزوده بیشتری دارد اما در حال حاضر آهن اسفنجی است که ۵۰۰ هزار تن صادرات دارد. در حال حاضر ظرفیت خالی برای تولید شمش وجود دارد اما سوال اینجاست که چرا از این ظرفیت استفاده نمیشود درحالیکه این محصول هم ارزش افزوده بیشتری در صادرات دارد و هم اینکه با افزایش میزان تولید، قیمت آن کاهش خواهد یافت.
شهرستانی گفت: ارز صادراتی میتواند به پایین نگهداشتن ارز و واردات کالاهایی که در حال حاضر قادر به تولیدشان نیستیم، کمک کند، بنابراین به نظر بنده این تصمیمها درست نیست و خیلی سنگین و به ضرر کشور تمام میشود.
شاهد افزایش قیمت قراضه در روزهای آتی خواهیم بود
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه قیمت شمش ایران از قیمت قراضه پایینتر است، توضیح داد: من شنیدهام که شرکتهای چینی با ایرانیها تماس میگیرند و میخواهند تنها قراضهها را ذوب کنند و به صورت شمش دربیاورند بدون آنکه آن را آنالیز کنند! این کار خیانت به کشور است و باید جوابگو بود.
شهرستانی با تاکید بر اینکه شمش فولاد ایران در جهان حرف اول را میزند، تصریح کرد: امروز تنها صنعتی که موفق بوده و سالبهسال رشد کرده و افزایش تولید داشته است، صنعت فولاد بوده است. حیف است که این صنعت را از دست بدهیم درحالیکه در سالهای اخیر با همه مشکلاتی که وجود داشت، همچنان رشد کردیم. در حال حاضر ایران در رتبه دهم جهان قرار دارد.
وی با بیان اینکه با روی دادن این مسئله پای افراد سودجو باز میشود، گفت: مسلما افراد سودجو به دنبال این اتفاق هستند. بنابراین شاهد افزایش قیمت قراضه در روزهای آتی خواهیم بود زیرا قرار است که تنها آن را ذوب کنند و نیازی به آنالیز هم ندارد.
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه با شرایط موجود تحقق چشمانداز ۱۴۰۴ سخت میشود، افزود: همه اینها باعث از بین رفتن تولیدکننده و متضرر شدن سهامداران آن میشود.