قابلیت رشد سودآوری نیروگاهها از سال ۱۴۰۰
ازآنجاکه قیمت فروش برق از سال ۱۳۹۴ تاکنون تغییر نکرده بود، در مقابل صنایع مختلف کمی با کاهش سود مواجه شده بود. بااینحال، در ابتدای سال جاری (اردیبهشتماه) یک مصوبه از سوی وزیر نیرو در خصوص افزایش سقف نرخ فروش انرژی در بازار رقابتی برق ابلاغ شد.
به گزارش بورس امروز، صنعت برق یکی از صنایع مهم جهان است که از جایگاه ویژهای در فرایند توسعه کشورها دارد. این صنعت بهعنوان یک صنعت مادر محسوب شده و نقش بنیادی در افزایش رفاه جامعه و توسعه اقتصادی کشورها دارد. یکی از نکات حائز اهمیت در این صنعت، نحوه قیمتگذاری آن است. نرخهای فروش برق همانطور که میدانیم بهصورت رقابتی و تحت چهارچوبهای هیئت تنظیم بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران تعیین و ابلاغ میشوند.
ازآنجاکه قیمت فروش برق از سال ۱۳۹۴ تاکنون تغییر نکرده بود، در مقابل صنایع مختلف کمی با کاهش سود مواجه شده بود. بااینحال، در ابتدای سال جاری (اردیبهشتماه) یک مصوبه از سوی وزیر نیرو در خصوص افزایش سقف نرخ فروش انرژی در بازار رقابتی برق ابلاغ شد. اختلاف قابلتوجه بین نرخ فروش برق به مصرف عمومی و نرخ خرید دولت از نیروگاهها باعث شده است که تولیدکنندگان خصوصی برق در شرایط نامناسبی قرار بگیرند. لذا در مقابل افزایش هزینهها این شرکتهای تولیدکننده برق خصوصی با کمبود نقدینگی روبهرو میشوند.
با توجه به مصوبات وزارت و پیگیریهایی که برای خرید برق موردنیاز صنایع صورت گرفته است، این احتمال وجود دارد که سال مالی آتی با سود مقبول و مطلوبی در این صنعت روبهرو شویم. در حال حاضر با اصلاح این نرخ، سقف قیمت هر کیلووات انرژی از ۴۱۶ ریال به ۶۰۰ ریال افزایشیافته است که نتیجه پیگیریهای چند سالۀ متولیان این حوزه است.
این افزایش سقف این انتظار را برای تولیدکنندگان ایجاد میکند که درآمد کل در پایان سال مالی ۱۳۹۹ افزایش یابد. البته درنتیجه با انتشار صورتهای مالی برخی از نیروگاههای حاضر در بازار سرمایه، افزایش این نرخ یکی از دلایل عمده رشد سود خالص نیروگاهها در ۶ ماهه نخست ذکرشده است. این درحالیکه است که نرخ آمادگی کماکان به میزان ۱۸۵ ریال میانگین سالانه ثابت مانده است.
لازم به ذکر است سندیکای تولیدکنندگان برق در درخواست اردیبهشتماه خود، افزایش هر دو نرخ انرژی و آمادگی را در بازار به وزارت نیرو ارائه کرده بودند که در جلسه هیئت تنظیم بازار برق مطرح گردید و مورد تصمیمگیری قرار گرفت. لذا تنها درخواست افزایش سقف نرخ انرژی مورد تأیید وزیر نیرو قرار گرفت و نرخهای جدید به بازار رقابتی برق اعلام شد اما نرخ آمادگی تغییری نکرد.
درصورتیکه افزایش نرخ فروش آمادگی یا انرژی در بازار برق از سوی مراجع مربوطه ابلاغ شود، این امر منجر به تقویت زمینه درآمدزایی شرکتهای تولیدکننده برق خواهد بود. علاوه بر مصوبه اردیبهشتماه، در اوایل نیمه دوم سال ۱۳۹۹ شاهد ابلاغ مصوبه جدیدی از سوی هیئتوزیران بودیم که طبق آن، کلیه مشترکین صنعتی برق باقدرت بالای ۵ مگاوات موظف هستند برق (انرژی الکتریکی) موردنیاز خود را از طریق قراردادهای دوجانبه و یا سایر روشهای متداول در بورس انرژی ایران تأمین کنند.
همچنین، طبق برنامهریزیهای انجامشده برای دو سال آینده مشترکین بالای یک مگاوات نیز مشمول بند یک مصوبه مذکور خواهند شد تا برق موردنیاز خود را از بورس انرژی به شیوههای بیانشده تأمین نمایند. لذا با توجه به رخدادهای این صنعت و برنامههای آتی متولیان آن در ادامه صحبتهای مدیرعامل نیروگاه زاگرس را خواهیم خواند تا شرح بیشتری در خصوص این رخدادها و نتایج آن کسب کنیم.
احتمال افزایش ۱۵ درصدی نرخ خرید برق از نیروگاهها
احمد جعفری انارکی در خصوص صنعت نیرو به خبرنگار بورس امروز گفت: در حال حاضر صنعت نیرو تنها صنعتی است که نرخ افزایش پایینی داشته است و این مسئله در افزایش ۱۵ درصدی نرخ فروش طی ۵ سال قابلمشاهده است. این درحالیکه است که تمامی کالاها در این مدت بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ درصد افزایش نرخ را تجربه کردهاند.
وی با اشاره به افزایش نرخ سال گذشته صنعت نیرو گفت: در سال گذشته اگرچه یک افزایش نرخ بالاتری را تجربه کردیم اما این نرخ به هر نهادی رفت، کاسته شد و با نرخ بسیار پایینتری اعلام گردید.
مدیرعامل نیروگاه زاگرس بابیان اینکه لازم است فکری به حال این صنعت کرد، ادامه داد: هیچ صنعتی باوجود رشد ۱۵ درصدی نرخ طی ۵ سال نمیتواند به مسیر خود ادامه دهد. در سال جاری نیز هنوز وزیر نیرو نرخی را اعلام نکرده است اما این احتمال وجود دارد که حدود ۱۵ درصد نرخ افزایش یابد.
جعفری انارکی در خصوص تقسیمبندی درآمد نیروگاهها توضیح داد: بخشی از درآمد نیروگاهها از محل آمادگی و بخشی دیگر از تولید بهدقت میآید. نرخهای آمادگی هیچ تغییری نکرده است اما سقف تولید را افزایش دادهاند. این افزایش میزان تا پایان پیک تابستان ادامه دارد. برق تولیدی ازنظر مگاواتی تغییر چندانی ندارد و درواقع تنها ۱۵ درصد بهصورت متوسط نرخها بالا میروند.
وی بابیان اینکه تاکنون وزارت نیرو اقدامی برای افزایش نرخها نداشته است، تصریح کرد: در حال حاضر از سوی مجلس پیگیر افزایش نرخ هستیم تا پاسخی از سوی وزارت نیرو دریافت کنیم. آنچه اهمیت دارد این است که نرخ تعرفههای مصرفی برق از سوی دولت افزایشیافته است اما قیمت خرید برق از سوی دولت تغییر نکرده است.
مدیرعامل نیروگاه زاگرس درباره وضعیت خرید برق موردنیاز صنایع گفت: در ماههای اخیر، هیئت دولت مصوب کرد که صنایع برق موردنیاز خود را بهصورت دوجانبه از بورس یا نیروگاهها خریداری کنند که در حال حاضر این مصوبه روند اجرایی خود را طی میکند. بر اساس این مصوبه صنایعی که بالای ۵ مگاوات برق مصرف میکنند، برق موردنیاز خود را از بورس یا نیروگاهها خریداری میکنند. درصورتیکه از این دو روش اقدام نکنند، نرخ فروش برق به این صنایع بالاترین نرخ فروش نیروگاهها خواهد بود.
جعفری انارکی در پایان تأکید کرد: این مصوبه در مرحله اجرایی است و دولت به صنایع ۳ ماه مهلت داده تا روش تأمین برق خود را مشخص کنند؛ بنابراین تا سال مالی ۱۴۰۰ نمیتوانیم تأثیرات این مصوبه را بر صنعت ببینیم. این مصوبه منجر میشود برق با نرخهای پایین به صنایع به فروش نرسد. لذا امیدواریم از سال آینده، همه نیروگاههای بالای یک مگابایت از این طریق نیروی برق موردنیاز خود را تأمین کنند.