نتایج سهامداری بانک ها در صنعت پالایشی چیست؟
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه درباره واگذاری سهام دولتی پالایشی به بانک ها گفت: این اتفاق دو وجه مثبت برای پالایشگاهیها دارد. از سویی بانکها به عنوان سهامدار نظارت دقیقتری بر عملکرد پالایشگاهها دارند و از سویی میتوانند منابع مورد نیاز پالایشگاهها را تامین کنند.
مصطفی زهتابیان در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: درست است که وزارت نفت خوراک مورد نیاز برای پالایشگاهها را تامین میکند واز سوی دیگر، محصولاتشان را در سبد خرید خود قرار میدهد اما دلیل نمیشود بخواهد روش حاکمیتی را بر روی پالایشگاهها بخواهد اعمال کند.
وی توضیح داد: در صورتی که بانکها سهامدار پالایشگاهها بشوند، این شرکتها به زودی پیشرفت خواهند کرد؛ زیرا از سویی بانک میتواند در تامین نقدینگی برای سهام پالایشگاهها در بازار سرمایه کمک کند و از سوی دیگر نقش نظارتی خود را بر عملکرد پالایشگاهها داشته باشد.
نظارت دقیقتری روی پالایشی ها اعمال می شود
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه گفت: بانکهایی که قرار است سهامدار پالایشیها شوند، عموما از بخش خصوصی هستند که میتوانند نظارت دقیقتری بر عملکرد پالایشگاهها داشته باشند. دولت به عنوان یک نهاد، اشراف لازم برای نظارت سهام خود در پالایشگاهها و عملکرد آنها به صورت تخصصی نداشت.
به گفته وی، میتوان گفت انتقال سهام پالایشیها به بانکها خبر خوشی برای آنهاست.
تامین منابع مالی برای اجرای طرح های توسعه ای
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه گفت: برخی نگراناند که با واگذاری سهام این شرکتها، دولت حمایتهای خود را از آنها بکاهد در حالی که صنعت پتروشیمی یکی از صنایع بالادستی و حاکمیتی است، دولت در ابتدا و انتهای این زنجیره قرار داد و به دلیل اینکه خود خریدار محصولات آن است، نمیتواند این شرکتها را از یک سری مزیتها محروم کند و از سویی در قیمتگذاری نمیتواند دخالت چندانی داشته باشد زیرا خود خریدار محصول است. بنابراین این امر بیشتر از ریسک، پلی برای صعود است.
زهتابیان افزود: از سوی دیگر این صنایع ارتباط مستقیمی با محصولاتی دارد که به دست مردم میرسد؛ از جمله بنزین که با زندگی و معیشت مردم ارتباط مستقیمی دارد و دولت نمیتواند به این خاطر، امتیازهایی که به این شرکتها میدهد، قطع کند.
وی تاکید کرد: ورود بانکها میتواند رادمان شرکتهای پالایشی را افزایش دهد و نقدینگی لازم را برای طرحهای توسعهای آنها تزریق کند.
پیشبینی روندی رو به رشد برای سهام پالایشی ها
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه گفت: در حال حاضر خرید و فروش در بازار انجام می شود و بازار سرمایه روال عادی و منطقی خود را طی می کند. در حوزه پالایشگاهی نیز مقاومتها به سمت بالا شکسته شد. به نظر بنده، در حال حاضر روند باثبات تری در بازار نسبت به قبل خواهیم داشت زیرا این روند به صورت هیجانی به سمت صعود حرکت نمیکند بلکه رشد منطقی را در نمودارها نشان میدهد.
وی افزود: گزارشهای ۹ ماهه شرکتها بسیار خوب است. از سویی نیز خبر واکسن کرونا منجر شد تا قیمت جهانی نفت رشد کند و از سوی دیگر نرخ دلار نیز تثبیت شده است. همچنین گشایشهایی در تعاملات خارجی نیز دیده میشود. بحث بازگشت آمریکا به برجام مطرح است و یک سری گشایش ها رخ می دهد که در زمینه داخلی و خارجی روند مثبتی ایجاد کرده است؛ بنابراین میتوان پیشبینی کرد که روند بازار بسیار مثبت و رو به رشد است.
ورود ۵ میلیون سهامدار جدید به بازار سرمایه
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه با بیان اینکه طی دوره ۹ ماهه منتهی به مرداد ماه، شاخص کل بورس ۶۰۰ درصد رشد کرد، گفت: بعد از این رشد، شاخص کل به سمت اصلاح رفت و حدود ۴۵ درصد افت کرد؛ به طوری که تا حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رسید. با این حال باز هم نقدینگی وارد بازار شد.
زهتابیان با اشاره به ورود برخی سهامداران تازه کار به بازار بورس گفت: حدود ۵ میلیون نفر سهامدار جدید وارد بازار سرمایه شدند که به نظر میرسد پولشان را از بازار خارج نمیکنند زیرا بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی دیگر مانند طلا، ارز و مسکن، بازدهی بیشتری دارد. بنابراین این افراد جزئی از سهامداران بازار سرمایه شدند و بازار جدید ملی شکل گرفت.
وی افزود: بازارهای موازی به دلیل افزایش قیمتی که در این مدت داشتند، ریسک بسیار بالایی نسبت به بازار سرمایه دارند، به طوری که فرد می تواند با یک میلیون تومان وارد بازار سهام شود.
زهتابیان با اشاره به محدوده مقاومتی شاخص کل بورس گفت: محدوده مقاومتی شاخص کل بورس یک میلیون و ۳۹۰ هزار بود که در این مدت سه بار به سقف این رقم خورد تا اینکه در هفتههای اخیر کانال پر قدرت به سمت بالا حرکت کرد و این محدوده شکسته شد.
حمایت از نقدشوندگی سهامهایمان ادامه دارد
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه گفت: در حال حاضر شرکت سرمایه گذاری توسعه سرمایه رفاه در پالایشگاه بندر عباس ۳ درصد و در پالایشگاه اصفهان ۱۱ درصد سهم دارد. این امر باعث شده تا این مجموعه ارتباط خوبی با صنعت داشته باشد و از سویی بخشی از صنعت بتواند نقدینگی مورد نیاز خود را از این طریق تامین کند. در حال حاضر این شرکت با بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان از سهمهای خود حمایت میکند.
وی درباره بازارگردانی شرکت پالایشگاه بندرعباس گفت: بازارگردانی نماد «شبندر» توسط بازارگردانی مورد قرار داد انجام میشود و ما تنها به عنوان بازارساز مانند همیشه اقداماتی را انجام میدهیم. هدف ما حمایت از سهام در جهت نقدشوندگی همیشه در دستور کار بوده است و همچنان در حد وسع خود آن را ادامه خواهیم داد.
وی افزود: پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه بندرعباس طرحها توسعه خوبی دارند و از سوی دیگر طرحهای توسعه جدیدی نیز در راه است که همه اینها منجر به روند سوددهی و افزایش فروش خواهد شد.