افزایش ۵ درصدی تولید متانول در پنج سال گذشته
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد :متاتول (متیل الکل) مایع بی رنگ است که تولید آن بر پایه گازطبیعی و ذغال سنگ میباشد. این محصول به طور گسترده ای در تولید طیف وسیعی از مواد شیمیایی کاربرد دارد. عمده مصارف متانول به […]
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد :متاتول (متیل الکل) مایع بی رنگ است که تولید آن بر پایه گازطبیعی و ذغال سنگ میباشد. این محصول به طور گسترده ای در تولید طیف وسیعی از مواد شیمیایی کاربرد دارد. عمده مصارف متانول به عنوان حلال، سوخت و مواد اولیه است.
وی افزود: طی سالهای گذشته باتوجه به تعریف موارد مصرف جدید الگوی مصرف از مصارف سنتی ( فرمالدهید، استیک اسید، MTBEو…) که بیش از ۷۰% بوده، به حدود ۵۰% رسیده که به دلیل تنوع کاربری بالا به سمت مصارف جدید مانند سوخت پاک در خودرو، کشتی و… و مواد اوالیه تولید سایر مواد شیمایی MTO/MTP متمایل شده است. بنابراین الگوی تقاضای متانول نسبتا پیچیده و تحت تأثیر چندین بازار مجزا از جمله قیمت سوخت، مصرف سوخت، سیاست های زیست محیطی، دستورالعمل های سوخت زیستی، تقاضای شیمیایی، مصرف پلاستیک و بازار مسکن است.
مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین خاطرنشان کرد: طی ۵ سال گذشته ظرفیت تولید متانول به طور متوسط ۵% رشد داشته است که بیش از ۸۰% آن متعلق به چین و ایران بوده است. حدود ۵۴% تولید جهان به چین با بیش از ۲۰۰ مجتمع تولیدی تعلق دارد و حدود ۶۵%مصرف کل نیز مربوط به چین میباشد که در سالهای اخیر متمایل به MTO/MTPشده است. در حال حاضر ۹ واحد MTO درچین با ظرفیت اسمی ۴/۹ میلیون تن در سال فعالاند که اولین آنها در سال ۲۰۱۰ آغاز به فعالیت نمود. طی چندماه گذشته دو واحد تولیدی چینی که به دلیل قیمت های جهانی خارج از سرویس بودند نیز مجدد به تولید MTO بازگشتند.
حبیب زاده در انتها اضافه کرد: پیامدهای بالقوه بهبود، قیمتهای نفت خام بر روی سرمایه گذاری طرح های پتروشیمی تاثیرگذار است. البته با توجه به طرحهای پتروشیمی و مزیت خوراک ارزان در خاورمیانه و آمریکای شمالی بهبود قیمت متانول دارای تاخیر زمانی نسبت به قیمت نفت خواهد بود. به طور کلی باتوجه به هزینه تولید، خاورمیانه و آمریکای شمالی مناسبترین مناطق تولید هستند و ایران نیز به دلیل مصرف داخلی کم حدود mt0.5 و تولید(ظرفیت عملیاتی بالا) بیش از mt5 جز اصلیترین بازیگران تجارت جهانی این محصول محسوب میشود به گونه ایکه طی سالهای گذشته که تولید به دلیل سرمای هوا و کاهش گاز خوراک،کم شده قیمت های جهانی به طرز محسوسی افزایش یافته است و در گزارشات بین المللی نیز صراحتا به این موضع اشاره میشود.