احتمال مشمولیت قانون مالیات ارزش افزوده بر اعتبارات کارگزاری ها
مدیرعامل و عضو هیأت مدیره کارگزاری سی ولکس گفت: احتمال مشمولیت قانون ۹درصد مالیات ارزش افزوده به اعتبارات کارگزاری ها وجود دارد. علت اصلی ورود کارگزاران به موضوع دریافت اعتبارات از بانکها و تخصیص آن به مشتریان ، تسهیل فرآیند اعتباردهی بانکها به سرمایه گذاران بورسی ( مشتریان کارگزاری ها ) و توسعه بازار سرمایه از طریق تزریق نقدینگی به بازار سرمایه است.
محمودرضا الهی فرد در گفتگو با خبرنگار بورس امروز درخصوص کارمزد دریافتی کارگزاران از مشتریان گیرنده اعتبارات بانکی که برخی کارشناسان مالیاتی اعتقاد به تعلق مالیات بر ارزش افزوده به آن دارند گفت: همه کارشناسان و مسئولین امور مالیاتی نظر واحدی در این خصوص نداشته و رویه و نحوه عمل آنها متفاوت می باشند. وی همچنین ادامه داد: نگرش آن دسته از اشخاصی که معتقد به تعلق مالیات ارزش افزوده به اعتبارات کارگزاران می باشند ، صرفا” نگاهی شکلی و سطحی به قضیه و فارغ از ماهیت موضوع می باشد .
تسهیل اعتباردهی بانکها به سرمایه گذاران بورسی
مدیرعامل و عضو هیأت مدیره کارگزاری سی ولکس توضیح داد: از دلایل عمده و مهم تصمیم نهاد ناظر بورس (سازمان بورس و اوراق بهادار) در رابطه با تدوین فرآیند دریافت اعتبارات بانکی توسط کارگزاران و تخصیص آن به مشتریان خریدار اوراق بهادار در بورس های کشور، تسهیل اعتباردهی بانکها به سرمایه گذاران بورسی است که این امر خود موجب افزایش حجم مبادلات بورسی و ممانعت از گسیل انبوه سرمایه گذاران خرد و کلان بورسی به بانکها گردیده است.
الهی فرد گفت: مطابق دستورالعمل اعتباری مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار، کارگزاران بابت تضمین بازپرداخت اعتبارات بانکی تخصیص یافته به مشتریان (سرمایه گذاران بورسی ) اقدام به مسدود نمودن سهام موجود آنها نزد سپرده گذاری مرکزی بورس می نمایند که انجام این کار توسط بانکها امکان پذیر نمی باشد و چنانچه بانکها بخواهند اقدام به تخصیص اعتبار به مشتریان (سرمایه گذاران بورسی ) نمایند بایستی تضامین دیگری از متقاضیان تسهیلات دریافت نمایند که انجام این کار بسیار زمانبر و دشوار و حجم تسهیلات را نیز بشدت کاهش خواهد داد.
نقش بانک ها و کارگزاری ها
وی درادامه در خصوص نقش بانک ها و کارگزاری ها گفت: نقش کارگزاران درخصوص اعتبارات مزبور صرفاً واسط بین بانک و مشتری و وظیفه انتقال اعتبارات از بانک به مشتریان بورسی به عنوان تسهیل گر می باشد و مطابق ضوابط سازمان بورس ، قرار نیست کارگزاران از این محل سودی کسب نمایند و کارگزاران نیز در این رابطه دنبال کسب درآمد نمی باشند. البته باید اذعان نمود تخصیص اعتبارات بانکی به مشتریان موجب افزایش حجم مبادلات بورسی می گردد و این موضوع به نوبه خود افزایش سود کارگزاران و تمامی ارکان سرمایه را در پی دارد شایان ذکر اینکه افزایش سود کارگزاران و سایر ارکان بازار سرمایه ، موجب افزایش مالیات عملکرد آنها خواهد شد لذا اداره مالیاتی نیز از این موضوع منتفع می گردد .
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس همچنین تأکید کرد که پاسخ دوایر مسئول مالیاتی در رابطه با استعلامات صورت گرفته قابل تفسیر دوگانه می باشد و همانگونه که قبلاً ذکر شد این موضوع محل اختلاف در بین کارشناسان مالیاتی می باشد.
افزایش درآمد عملیاتی کارگزاران
الهی فرد افزود: که علی رغم ساز و کار قابل اتکاء ، تسهیل گر و ایجاد تمهیدات و کنترل های لازم توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور حداقل نمودن ریسک های مترتب ، تخصیص اعتبارات بانکی به مشتریان توسط کارگزاران خالی از ریسک نبوده و هزینه بر هم می باشد ولی توجه به اینکه موجب افزایش درآمد عملیاتی کارگزاران و سایر ارکان بازار سرمایه می گردد، کارگزاران مشکلی برای انجام آن ندارند.
وی همچنین گفت: شایان ذکر است که اطلاق مالیات بر ارزش افزوده به اعتبارات کارگزاران که فاقد توجه منطقی نیز می باشد ، علاوه بر تحمیل هزینه ای ناروا به کارگزاران، به لحاظ اجرایی نیز در بردارنده مشکلات اجرایی در رابطه با صدور صورتحساب برای مشتریان دریافت کننده اعتبارات مزبور می باشد.
عضو هیأت مدیره کارگزاری سی ولکس در پایان اضافه کرد، چنانچه کارگزاران به واسطه مشکلات مزبور از دریافت اعتبارات بانکی و تخصیص به مشتریان امتناع نمایند هرگزسیستم بانکی قادر به انجام موضوع نبوده و قطع تزریق اعتبارات به بازار سرمایه، حجم مبادلات را به شدت کاهش خواهد داد.