چشم انتظاری صنعت پالایشی در بهره مندی از تنفس خوراک
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز گفت: با توجه به نبود شفافیت نحوه اجرای مصوبه جدید مجلس برای پالایشیها این سؤال پیش میآید که آیا مصوبه موازی قانون سال گذشته یعنی قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانت گازی با سرمایهگذاری مردمی بوده است یا در جهت در تکمیل آن به تصویب رسیده است؟ وفق قانون مصوب قبلی وضعشده که به آییننامه اجرایی تبدیل شد، تمامی پترو پالایشهای جدیدالاحداث را که به فاصله بیست کیلومتر از دریا احداث میشوند، شامل میشود و همچنین پالایشگاههای موجود صرفاً برای بخش Upgrading ارتقای فرآوردههای سنگین) نفت کوره قابلاعمال بوده است.
غلامرضا باقری در گفتگو با خبرنگار بورس امروز در خصوص مصوبه اخیر مجلس درباره افزایش فروش نفت خام به پالایشگاهها در ۲۳ آذرماه به تصویب رسیده است، گفت: همانگونه که مشخص است در صورت استفاده از این مصوبه توسط دولت یا بخشهای وابسته به دولت یا بخشهای خصوصی، باید آن را به آییننامههای اجرایی تبدیل کنند. در این شرایط آییننامه مذکور باید توسط وزارتخانههای ذیربط به زیرمجموعهها ارجاع شود. معمولاً بندهای قانون برای مجموعههای مانند شرکت پالایش نفت تبریز قابل تفسیر و قابلاستفاده نیستند. این مصوبه حتماً باید به آییننامه تبدیل شود و از مجاری مربوطه ابلاغ گردد تا قابلاستفاده باشد.
وی در ادامه توضیح داد: مسئلهای که قابل ابهام این است که احتمال دارد با توجه به نبود شفافیت نحوه اجرا دلیل اصلی مصوبه که افزایش مصرف داخلی نفت خام است محقق نشود. در ادامه باید گفت آیا موازی قانون سال گذشته بوده است (قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانت گازی با سرمایهگذاری مردمی) یا در تکمیل آن به تصویب رسیده است؟ وفق قانون مصوب قبلی وضعشده که به آییننامه اجرایی تبدیل شد، تمامی پترو پالایشهای جدیدالاحداث که به فاصله بیست کیلومتر از دریا احداث میشوند را شامل میشود و همچنین پالایشگاههای موجود صرفاً برای بخش ( Upgrading ارتقای فرآوردههای سنگین ) نفت کوره قابلاعمال بوده است.
بهرهمندی از تنفس خوراک
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز افزود: تنفس خوراک پیشبینیشده قبلی بهاندازه سرمایهگذاری که هر مجموعه برای ارتقای نفت کوره انجام میدهد یا برای احداث پالایشگاه جدید انجام میدهد، صورت میگرفت که پسازآن با مکانیزم تعیینشده در مدت مشخصی به صندوق ذخیره ارزی بازگردانده میشد.
وی تأکید کرد: منظور از ارتقای پالایشگاه همان ۹ پالایشگاه نفتی موجود در کشور است و ادامه داد: باید دید که این مصوبه به چه صورت قابلاعمال و قابلاستفاده برای پالایشگاههای موجود کشور است؟ آیا این تنفس خوراک بهعنوان نوعی مشوق برای تصفیه بیشتر از ظرفیت اسمی داده میشود؟ به نظر میرسد با حمایتهای کامل معاونت محترم وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش هماهنگیهای لازم انجامشده و کلیه پالایشگاهها با حداکثر ظرفیت کار میکنند پس بنابراین از این محل نیز مشوق خاصی در مصوبه جدید متصور نیست.
نکات مثبت مصوبه
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز عنوان کرد: مصوبه مذکور در شرایطی میتواند به نفع کشور و به نفع پالایشگاهها باشد چراکه این امکان را فراهم میآورد که پالایشگاهها برنامههای توسعهای خود را انجام دهند . پالایشگاههای موجود ممکن است نقش قابلتوجهی در افزایش مصرف نفت خام نداشته باشند ولی با در صورت اعمال تنفس خوراک در حین اجرای پروژه و درنتیجه افزایش منابع مالی در حین اجرای پروژهها میتوانند محدودیتهایی که بر نفت کوره و صادرات آن حاکم است برطرف کنند و این نیز در صورتی قابل تحقق است که مکانیزم تسویه مالی فصلی برقرار شود.
باقری افزود: قانون قبلی به این شکل بود که تنفس خوراک بعد از اجرای پروژه قابل پرداخت بود اما اگر بهگونهای باشد که تنفس خوراک نه کل خوراک در حین فعالیت به پالایشگاهها تعلق گیرد، منابع مالی پالایشگاهها تأمین شود که بتوانند پروژههای طرح جامع را سریعتر انجام بدهند. مصوبه مذکور در این شرایط میتواند مفید واقع شود.
لزوم صبر و اجرایی شدن آییننامه
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز در تکمیل توضیحات خود گفت: در خصوص پالایشگاههایی که در حال حاضر فعال هستند، افزایش مصرف نفت خام بهراحتی قابل تحقق نیست.
باقری بر لزوم صبر برای آییننامه اجرایی تأکید کرد و گفت: این مصوبه احتمالاً در تکمیل آییننامه قبلی است یا مربوط به بودجه است که باید منتظر دریافت آن از مبادی ذیربط بود.