“کتاب سهام عادی، با سود غیر عادی” / با چند ابزار محدودمی توان به موفقیت رسید
کتاب “سهام عادی، با سود غیرعادی” در یازده فصل جداگانه به نوسانات بازار سرمایه و ویژگی های شرکت های تازنده پرداخته است. کتاب مذکور نوشته فیلیپ فیشر است و توسط محمد یوسف امین داور ترجمه شده است و توسط انتشارات چالش در ۲۴۱ صفحه به انتشار رسیده است.
به گزارش خبرنگار بورس امروز، سرانجام بعد از چند سال تلاش بی وقفه کتاب “سهام عادی، با سود غیرعادی” ترجمه و چاپ شد. این کتاب در یازده فصل جداگانه به نوسانات بازار سرمایه و ویژگی های شرکت های تازنده پرداخته است. کتاب مذکور نوشته فیلیپ فیشر است و توسط محمد یوسف امین داور ترجمه شده است و توسط انتشارات چالش در ۲۴۱ صفحه به انتشار رسیده است. چاپ اول کتاب «سهام عادی با سود غیرعادی» رو به اتمام است و فقط پنجاه نسخه از آن نزد ناشر باقی مانده است.
محتوای کتاب مذکور به فعالیت های بورسی و بازارهای سرمایه اشاره دارد. به عقیده فیشر ما برای موفقیت نیازی به داشتن ابزارهای متنوع نداریم، بلکه اگر بتوانیم از چند ابزار به خوبی استفاده کنیم، کافی است. کتاب در فصل های مختلف تلاش دارد معنی جمله مذکور را تشریح و تحلیل کند.
درصدبازدهی بالا
فیلیپ فیشر در فصل سوم کتاب سهام عادی با سود غیرعادی، می گوید: “شرکتی که می تواند طی سه- چهار سال چند صد درصد بازدهی بدهد و یا در زمانی طولانی تر بازدهی خیلی بیشتری نصیب سهامداران خود بکند، چه ویژگی هایی دارد؟ به زبانی دیگر، سرمایه گذار باید به دنبال چه مشخصاتی در یک شرکت باشد که با خرید آن امید کسب بازدهی نجومی داشته باشد؟ . . .
شرکتی که بتواند طی چند سال آتی افزایش فروش سریعی را تجربه کند برای سرمایه گذاری شرکتی پول ساز است، خواه از گروه شرکتهای “خوش اقبال و توانمند” باشد و یا از گروه “خوش اقبالِ ناشی از توانمندی”. با این وجود مواردی مانند شرکت حمل و نقل عمومی امریکا یک نکته را روشن می کند؛ اینکه در هر دو حالت، سرمایه گذار باید به توانایی مدیریت واقف شود. مدیران توانمند می توانند رشد فروش را تضمین کنند.”
شخصیت سرمایه گذار
نویسنده همچنین در فصل چهارم در خصوص شخصیت سرمایه گذار بیان می کند که “یکی از گسترده ترین اشتباهات رایج تصویری است که از یک سرمایه گذار نابغه در ذهن هاست. به گمان من اگر یک نظرسنجی از عموم مردم صورت پذیرد، ویژگی های یک سرمایه گذار موفق به این شرح خواهند بود: فردی درونگرا و خوره کتاب با ذهن یک حسابدار، که تمام روز را در انزوا مشغول خواندن مقادیر معتنابهی ترازنامه، صورتهای سود و زیان و آمارهای اقتصادی است. بنابراین درک عمیق او از مسائل مالی و نبوغش باعث می شود که هر شخصی نتواند یک سرمایه گذار موفق باشد. گرچه این تصویر ذهنی غلط است اما به قدری در بین مردم رواج دارد که همه آن را پذیرفته اند. وجود این تصورات باعث شده است کسانی که قصد کسب انتفاع بلندمدت از بازار دارند نتوانند از مسیر صحیح وارد شوند.”
روبه رو شدن با مشکلات
در فصل ششم در مورد نحوه برخورد سهامداران با اشتباهاتشان می نویسد: “عاملی وجود دارد که باعث می شود واکنش مناسب در قبال اشتباهات سرمایه گذاری سخت باشد. این عامل «عزت نفس» ماست. هیچیک از ما دوست ندارد که به خود بگوید اشتباه کرده است. اگر سهمی را اشتباه خریده باشیم اما بتوانیم آن را با سودی اندک به فروش برسانیم، به هیچ وجه احساس حماقت و اشتباه به ما دست نخواهد داد. در مقابل اگر سهمی را با زیان اندکی فروخته باشیم، احساس خوشایندی نخواهیم داشت.
اگرچه این واکنش کاملا طبیعی است اما یکی از خطرناکترین راه های حفظ عزت نفس در فرآیند سرمایه گذاری است. نگهداری سهامی که به اشتباه خریداری شده تا زمانی که ” دست کم بتوان بدون زیان از آن خارج شد “، بیش از هر علت دیگری به سرمایه گذاران ضرر زده است. حال اگر خسارت عدم النفع ناشی از سرمایه گذاری نکردن در سهام درست در زمان مناسب را نیز به این زیان ها بیفزاییم، هزینه هنگفت حفظ غرور مشخص می شود”.
پیدا کردن جواب های درست
نویسنده در فصل دهم کتاب سهام عادی با سود غیرعادی ذکر می کند، صادقانه اعتراف می کنم که اگر نتوانم اطلاعاتی را که از یک شرکت لازم دارم به دست آورم و احساس کنم که حتی به آن نزدیک هم نیستم، به سادگی بررسی آن را رها می کنم و به دنبال موقعیت دیگری می گردم. برای ثروتمند شدن لازم نیست که در همه موقعیت های سودآور سرمایه گذاری کنیم؛ بلکه کافی است که در معدود موقعیتهای مقتضی، جوابهای درست را پیدا کنیم. بنابراین اگر نتوان در زمینه ای به اطلاعات کافی دست یافت و ریسک سرمایه گذاری زیاد باشد، هوشمندانه ترین کار اجتناب از آن موقعیت و کنار گذشتن آن است.