تعدیل سود انتظاری پتروشیمیهای گازی با سیاست افزایش ۱۰ درصدی نرخ خوراک
محمدهادی حمیدی در خصوص نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی به خبرنگار بورس امروز گفت: نرخ خوراک پتروشیمیها از جمله عوامل اثرگذار بر سودآوری آنها است. یکی از انواع پتروشیمیها، پتروشیمیهای مصرفکننده خوراک گازی است که نرخ آنها براساس یک فرمول به صورت فصلی تعیین میشود و آن فرمول در سال ۱۳۹۳ تصویب شده است. وی با […]
محمدهادی حمیدی در خصوص نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی به خبرنگار بورس امروز گفت: نرخ خوراک پتروشیمیها از جمله عوامل اثرگذار بر سودآوری آنها است. یکی از انواع پتروشیمیها، پتروشیمیهای مصرفکننده خوراک گازی است که نرخ آنها براساس یک فرمول به صورت فصلی تعیین میشود و آن فرمول در سال ۱۳۹۳ تصویب شده است.
وی با اشاره به تقسیمبندی متغیرهای فرمول مذکور افزود: این فرمول در دو بخش قابل بررسی است؛ بخش اول متأثر از نرخهای مبادله گاز در داخل کشور میباشد و بخش دوم تحت تأثیر نرخهای جهانی است. این نرخها که از ۴ منطقه بین المللی شامل هنریهاب آمریکا، هاب آلبرتا کانادا، هاب NBP انگلستان و هاب TTF هلند است که بیشترین نرخ متعلق به بخش اروپایی (هلند و انگلستان) و ارزانترین نرخ متعلق به آمریکا است.
قائم مقام سبدگردان مدبر آسیا تصریح کرد: لذا به دلیل وابستگی نرخ خوراک به ۵ عامل فوق و نرخ دلار نیمایی، این نرخ بصورت فصلی امکان تغییر دارد اما فرمول همواره ثابت بوده است. از جمله پتروشیمیهای مصرفکننده خوراک گازی میتوان به شرکتهای خراسان، پردیس، شیراز، زاگرس، خارک و فناوران اشاره کرد.
حمیدی با اشاره به خوراک سایر پتروشیمیها بیان کرد: برخی پتروشیمیها نیز از خوراک مایع و برخی به صورت ترکیبی مصرف میکنند که در این فرمول قرار ندارند؛ چراکه خوراکی همچون نفتا به طور کامل به نرخهای جهانی متصل است و با یک تخفیف ۵ درصدی باتوجه به نرخ دلار نیمایی تعیین میشود. به عنوان مثالی دیگر، پتروشیمی غدیر که تولیدکننده PVC است و عمده خوراک مصرفی آن اتیلن می باشد، مقداری از خوراک خود را از بورسکالا و بقیه را مستقیم از شرکت های مارون و کاویان و براساس نرخهای جهانی تأمین میکند.
وی با تأکید بر اینکه پتروشیمیهای مصرفکننده خوراک گازی براساس ۶ عامل نرخگذاری میشوند گفت: مسئلهی دیگری که برای شرکتهای پتروشیمی باید مورد توجه قرار گیرد تا نرخهای نیمه دوم سال را درک کنیم، این است که به دلیل اپیدمی کرونا و کاهش نرخهای جهانی، شاهد افزایش سود شرکتهای پتروشیمی در نیمه نخست سال جاری بودیم که بخشی از این افزایش ناشی از کاهش نرخ خوراک آنها است.
قائم مقام شرکت سبدگردان مدبر آسیا بیان کرد: به دلیل تغییر نرخهای جهانی که شامل ۴ نرخ بین المللی است و همچنین تخفیف ۱۰ درصدی که به خوراک پتروشیمیهای گازی در نیمه اول سال دریافت میکنند، نرخ خوراک این دسته از پتروشیمیها کاهش یافت و تأثیر به سزایی بر سودآوری آنها داشت.
حمیدی در پایان گفت: باتوجه به سیاست دولت در نیمه دوم هر سال مبنی بر کنترل مصرف داخلی گاز، نرخ خوراک این دسته از پتروشیمیها با ۱۰ درصد افزایش همراه است. همچنین، در صورت احتمال کنترل اپیدمی کرونا و افزایش نرخهای جهانی، افزایشی، شاید نتوان انتظار داشت که این دسته از پتروشیمیها سود سرشاری از ناحیه کاهش نرخ خوراک همچون نیمه نخست سال داشته باشند مگر عوامل دیگری همچون نرخ ارز یا قیمت های جهانی تغییرات قابل توجهی داشته باشند.