با دامن زدن به تبلیغات ضد بورسی نمیتوان نقش قهرمان را ایفا کرد
احسان هودی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی منتقدان بورس، پا را از نقد مستند و منصفانه، فراتر گذاشته و با جنجال رسانهای میکوشند، نقش قهرمان را ایفا کنند، افزود: این گروه از منتقدان، اگر یقین دارند تخلفی صورت گرفته، مستندات خود را به مراجع ذیصلاح ارجاع دهند.
به گزارش بورس امروز، وی با یادآوری اینکه بازار سرمایه از دو قطب عرضه و تقاضا تشکیل شده، ادامه داد: برخی مدعی هستند، حقوقیهای تخلف کردهاند زیرا قیمت سهام را بالا بردند و خودشان در پیک قیمت فروختند؛ به عقیده من، چنین برداشتهایی مبتنی بر اطلاعات نادرست یا توهم است.
او افزود: اگر بخواهیم ترغیب به خرید سهام و مشارکت در بورس را یک تخلف بدانیم، پس میتوان ادعا کرد، رئیسجمهور و دیگر مسئولان اقتصادی کشور که مردم را تشویق به حضور در بازار سرمایه میکردند نیز سفتهباز هستند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، سهامداران حقوقی از بازیگران بازار سرمایه هستند و طبیعی است، بخشی از سهمهای خود را به دلیل تحلیل دقیق وضعیت بازار، در پیک قیمت فروختهاند و چنین فروشی را نمیتوان جرم تلقی کرد.
هودی خاطرنشان کرد: بگذارید نکتهای درباره کدهای حقوقی را ابتدا ذکر کنیم. کدهای حقوقی، عموماً صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای درآمد ثابت، شرکتهای سرمایهگذاری و سبدگردانها هستند. این کدهای حقوقی، همیشه تیمی از تحلیلگران بازار را در اختیار دارند. نکته دیگر آن است که وقتی کدهای حقوقی، اقدام به خرید یا فروش سهام میکنند به دلیل اینکه حجم و عددهای حقوقیها بالاست، وقتی اقدام به فروش میکردند، خواهناخواه صف تشکیل میشود. پس یک تفاوت عمده بین حقیقیها و حقوقیها، این است که حقوقیها یک تیم مشکل از تحلیلگران سرمایهگذاری دارد. البته ما درباره عمده حقوقیها صحبت میکنیم چراکه شرکتهای حقوقی سفتهباز نیز در بازار وجود دارد که متعلق به حقیقیها هستند و تیم تحلیلگر ندارند.
او اضافه کرد: حتی اگر فرض بگیریم که منتقدان، از تخصص کافی در خصوص شناسایی متخلفان باشند که چندان فرض واقعگرایانهای نیست، بازهم لیست تخلفات ادعایی تهیهشده از سوی آنان؛ فقط بخش بسیار اندکی از فعالان بازار را شامل میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه همیشه و در همه بازارها، تعدادی متخلف نیز پیدا میشود عنوان کرد: در تخصیصهای ارز ۴۲۰۰ تومانی تعدادی متخلف شناسایی شدند اما بسیاری نیز با این ارز کالای اساسی و دارو به کشور وارد کردند.
به اعتقاد او، مشکل ما این است که عملکرد منفی یک بخش کوچک و ناچیز را به کل و جمع تعمیم میدهیم. از سوی دیگر، بازار سرمایه چون اولاً با پول سروکار دارد و دوم اینکه سرمایه مردم در این بازار وجود دارد؛ اگر کوچکترین خبری منتشر شود که پشتوانه درستی نداشته باشد متأسفانه باعث میشود که تمرکز سرمایهگذاران بسیاری، به هم بخورد.
هودی یادآور شد: در حوزه کالاهای معیشتی مردم، وقتی اخبار مختلف منتشر میشود؛ بازار به تلاطم میافتد. مثال دیگری که در بازار سرمایه وجود دارد موضوع پالایش یکم است که سخنان متفاوت و گاهی، ضدونقیض وزرای اقتصاد و نفت و … باعث شد از پالایش یکم استقبالی صورت نگیرد. بنابراین، همه مقامات باید دقت کنند که مواضعشان بر فضای بازار تأثیرگذار است.
او معتقد است: طیفی از نمایندگان مجلس هم اگر مستنداتی از تخلفات احتمالی بورسی دارند، باید مدارک خود را به «کمیسیون اصل ۹۰»، و دیگر نهادهای ذیصلاح اطلاع دهند، وگرنه با رسانهای کردن ادعای لیست و دامن زدن به تبلیغات منفی بورسی، نمیتوانند نقش قهرمان را ایفا کنند.
هودی ادامه داد: یک مشکل کدهای حقوقی، این است که کدهای «پیاریکس» نیز در سیستم حقوقی تعریف میشود. به نظر من باید این کدها در کدهای حقیقی نگاه داشته شود. این، یک کد حقیقی است که نهایتاً سه میلیارد تومان سرمایه دارد اما کدهای حقوقی چند ۱۰ میلیارد تومان آورده دارند. کل کد حقوقی با چند ۱۰ میلیارد تومان با یک کد شناسایی میشود که زمینه بروز تخلف را برای حقوقیها فراهم میکند.