بازار سرمایه و فاکتورهای تاثیر گذار
هاشم ذوالفقاری تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: وابستگی بسیار زیاد بازار سرمایه به تورم،نرخ ارز و قیمتهای جهانی در صنایع بزرگ اشاره کرد که معمولا در برخی از برهه های زمانی، به موجب این سه فاکتور بازار سرمایه رشدهای بزرگ و روندهای صعودی قوی را پشت سر گذاشته است […]
هاشم ذوالفقاری تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: وابستگی بسیار زیاد بازار سرمایه به تورم،نرخ ارز و قیمتهای جهانی در صنایع بزرگ اشاره کرد که معمولا در برخی از برهه های زمانی، به موجب این سه فاکتور بازار سرمایه رشدهای بزرگ و روندهای صعودی قوی را پشت سر گذاشته است که یکی یا تمام گزینه های فوق، اثر فزاینده داشته است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: همچنین در باقی زمان ها رفتار نوسانی و گروه های کوچک بازار، بیشتر بااخبار و اتفاقاتی چون تجدید ارزیابی و یا افزایش نرخ ناشی از تورم در فروش محصولات داخلی روبرو بوده است. بر این اساس میزان نوسانات بازار بستگی زیادی به وجود آیتم های فوق دارد.
به گفته ذوالفقاری: در سال جاری شاهد رشد بسیار خوب بازار سرمایه در صنایع بزرگ بودیم که با توجه به هر سه درایور بازار اعم از نرخ ارز و رشد قیمت های جهانی در فلزات و پتروشیمی و همچنین رشد فزاینده تورم در کشور، بازار با رشد قابل توجهی روبرو شد و بازدهی های بسیار مناسبی را نصیب سرمایه گذاران کرده است.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی شاهد اصلاح نسبتا تند و تیز این صنایع در ۲ماه گذشته بودیم به گونه ای که بطور متوسط بین ۲۰-۴۰ درصد از قیمت سهام این گروه ها کاسته شده و بخش مهمی از رشدهای قبلی را باز پس گرفته است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در شرایط فعلی از ۳ درایور مهم این صنایع در نرخ ارز شاهد فشار و اصرار دولت بر نرخ هشت هزار تومانی سامانه نیما در شرایطی هستیم که تقریبا آحاد جامعه، نرخ ارز ۱۲ هزار تومانی را برای اکثر محصولات و کالاها پذیرفته و با قیمت های جدید کنار آمده است. اما این پتانسیل در شرکتهای صادرات محور بعنوان یک پتانسیل بالقوه وجود دارد که در صورت عدم موفقیت دولت در کنترل نرخ ارز می تواند به یک پتانسیل بالقوه تبدیل گردد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در قیمت های جهانی شاهد ریزش قیمت نفت و فلزات در شرایطی بودیم که جنگ تجاری بین چین و آمریکا از طرفی و چشم انداز مبهم رشد اقتصادی چین از طرف دیگر فضا را برای رشد قیمتها کمی ابهام آلود کرده است لذا بازار نسبت به رشد نرخ های جهانی همچنان مردد عمل می کند.
وی دیگر گزینه مهم را میزان فروش شرکتها عنوان کرد که این میزان فروش در آخرین گزارش شرکت ها در آذر ماه منتشر شده است.
ذوالفقاری اضافه کرد: کمابیش فروش شرکت ها خوب بوده و جز یکی- دو مورد در میعانات، بقیه محصولات فروش نسبتا متعادلی را به ثبت رسانده اند. اما در سایر صنایع بازار در خودروسازها علاوه بر اخبار داغ لحظه ای از افزایش نرخ و غیره، گزارشهای بسیار ضعیفی را از این گروه شاهد بودیم که وضعیت این شرکتها را با چالش جدی مواجه می سازد.
وی در اشاره به دیگر صنایع گفت: در صنایع غذایی با توجه به رشد تورم در سال جاری و افزایش نرخ فروش این شرکتها گزارشهای بهتری را شاهد بودیم. در صنایع لاستیک، قند، حمل و نقل نیز با توجه به اثرپذیری از تورم و افزایش نرخ فروش گزارشها کما بیش مثبت بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در گروه بانکی پتانسیل تجدید ارزیابی دارایی ها و تسعیر ارز جریان بسیار مثبتی را برای این گروه رقم زده است. علاوه بر آن تراز ماهانه بانکهای بزرگ در آخرین گزارش ها وضعیت بهتری را نشان می دهد که این موضوع در بلندمدت به نفع این صنعت خواهد بود.
به گفته وی؛ در صنعت سیمان و انبوه سازی با توجه به رکود فراگیر در مسکن فعلا گزارشات چندان چنگی به دل نمی زند. شاید اثر تورم در این صنایع به بالا رفتن ارزش جایگزینی شرکتها کمک کند.
ذوالفقاری در انتها اشاره کرد: در سایر صنایع بازار هم گزارش خاص مثبت یا منفی تابحال مشاهده نشده است. بازار منتظر گزارش گروه پالایش نیز هست تا شاید بعد از مشخص شدن اثر نرخ ارز در صورتهای مالی این گروه حرکت جدیدی را آغاز نماید. بی شک گزارشهای فصلی دوره سوم می تواند کمک شایانی به تصمیم گیری فعالان بازار در مورد ادامه حرکت بازار داشته باشد.