الزام به صیانت حقوق سهامداران حقیقی/ سازمان بورس راه گشاست یامجلس؟
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: کانون سهامداران حقیقی ایران حدود پنجاه میلیون نفر جمعیت دارد، که این کانون یک تشکل است با هدف اینکه بتواند از حقوق سهامداران حقیقی در چهارچوب قانون سازمان بورس اوراق بهادار از سهامدار حمایت کند.
به گزارش بورس امروز، محمدعلی احمد زاد اصل در خصوص طرح مجلس برای تشکیل کانون سهامداران حقیقی گفت: مجموعه سهامداران حقیقی قرار است تشکیل شود. از ابتدای ورود آقای قالیباف در سازمان بورس و اوراق بهادار شاهد اقبال و حمایت ریاست محترم سازمان بودهایم. حتی نظرات و پیشنهادهایی شنیده میشد که خیلی از جایگاهی برخوردار نبودند؛ اما آقای قالیباف اصرار داشتند این مجمع تشکیل شود و دستور بر اجرای آن دادند. ایشان دستور را صادر کردند و این نقطه ابتدایی و آغازین کار مجمع شد.
وی در ادامه گفت: شرایط بازار سرمایه بهقدری غبارآلود بود که عدهای حوصلهای نداشتند. خصوصاً که جریاناتی راه افتاد. وقتی سهامداران حقیقی اقدام به متشنج کردن فضا میکنند و اقداماتی انجام میدهند که به عالیترین حکم سازمان و مجموعهها و ارکانی که مشغولاند ناسزا گفته میشود. این موضوع میتواند بازدارنده باشد و حتی میتواند ذهنیت منفیای ایجاد کند.
کانون سهامداران حقیقی
این کارشناس بازار سرمایه افزود: کانون سهامداران حقیقی ایران حدود پنجاه میلیون نفر جمعیت دارد، که این کانون یک تشکل است با هدف اینکه بتواند از حقوق سهامداران حقیقی در چهارچوب قانون سازمان بورس اوراق بهادار از سهامدار حمایت کند.
احمدزاد اصل در خصوص طرح ارایه شده به مجلس در مورد راه اندازی مجمع سهامداران حقیقی گفت: اطلاع دقیقی در این خصوص نیست؛ اما بر این مسئله تأکید کرد که ورود مجلس به این موضوع با توجه به موافقت و حمایتی که از آن شده است و بایستی در چهارچوب قوانین و مقررات سازمان بورس اوراق بهادار قرار بگیرد.
وی بیان کرد: سازمان بورس کار خود را میکند اما فضا و شرایط کمی دشوار پیش رفت، در وهله اول باید آرامش به بازار برگردد بعد سراغ نمادسازی تشکلها و NGO ها رفت.
سهامداران حقیقی میتوانند در رابطه با تصمیماتی که در بازار گرفته میشود تأثیرگذار باشند.
کارشنای بازار سرمایه در پاسخ به اینکه آیا مجلس چنین جایگاهی دارد برای تصویب چنین طرحی؟ کدام ارگان یا وزارتخانه چنین طرحی را ارائه داده است تا به تصویب مجلس برسد گفت: قانونگذار مجلس است و باید به آن احترام گذاشت، اما این مسئله که ابتدا به ساکن مجلس چنین کاری را انجام دهد، خیر، درست نیست، روال قانونی باید طی شود.
این مجمع یک مجمع غیردولتی است، مجلس برای اجرای طرح خود باید آن را به قوه قضاییه یا به قوه مجریه انتقال بدهد.
با توجه به اختلافنظرهای موجود خروجی این مسئله جز تشدید کشمکش چیزی نیست. در این شرایط بازار سرمایه ناخواسته وارد فضایی میشود که شاید موردشک و گمان قرار بگیرد که فعالیتهای پوپولیستی و حزبی و یا سیاسی انجام میگیرد.
احمدزاد اصل تأکید کرد ما به دنبال پوپولیست نیستیم و به دنبال رویکردهای منطقی برای احقاق و حفظ و صیانت از حقوق سهامداران هستیم.
ضمانت اجرایی مجلس
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که در صورت به تصویب رساندن توسط مجلس آیا ضمانت اجرایی وجود دارد گفت: هر قانونی که توسط مجلس وضع شود لازمالاجرا است و باید مسیر قانونی خود را طی کند و پس از تائید شورای نگهبان، اجرا میشود.
دولت چه مخالف باشد چه موافق قانونی که مجلس تصویب کرده است باید اجرا گردد.
در فضای سازمان بورس مشخص نیست که چه محدودیتهایی وجود داشت که سهامداران حقیقی از طریق مجلس ورود پیدا کردهاند. در داخل سازمان کل فرآیند با یک دستور حلشده بود. اینجا یک چرایی بزرگ از جانب طراحان این قضیه نهفته است، هدف از این کار مشخص نیست.
این اقدام شدیدترین لطمه را به مجمع سهامداران حقیقی خواهد زد، در این شرایط که زمام امور در دست دیگران باشد کاری نمیتون انجام داد و سیاسیون ورود پیدا میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: اگر این تشکل یک تشکل مردمی باشد و مختص به سهامداران حقیقی باشد و با منابع آنها و با حمایت سازمان انجام شود و مجوزی که سازمان اظهار دارد در اختیار میگذارد مورد تائید است.
احمدزاد اصل تأکید کرد، این گره بهراحتی حل میشود، همه ارگانهای مربوطه نیز مکلف شدهاند در این راستا فعالیت لازم را انجام دهند. رو در رو کردن دولت و مجلس در مقابل هم و سیاسی کردن این ماجرا اقدام درستی نیست.
وی در پایان افزود: بورس نهادی مردمی است، مردم خود در بورس حضور دارند و با آرامش میتوانند کار کنند. تنگ کردن فضا با رویکردهای پوپولیستی امری اشتباه است.
در بورس هر فردی اختیار دارایی خود را دارد، بر اساس اتفاق آرا باید نگاه صیانت از حقوق سهامداران حقیقی باشد. این اقدام باید کاری ماندگار برخاسته از شعور سهامداران حقیقی باشد.