عدم بازگشت اعتماد به بازار با ارائه طرح مجلس برای تامین مالی از بورس
وقتی که طرح معیشتی مطرح شد، یکی از ایرادات شورای نگهبان به آن، نبود منابع مالی بود، اما نمایندگان کمیسیون بودجه برای رفع ایراد شورای نگهبان فروش ۳۰ هزار میلیارد از سهام شرکت های پالایشی، صنعتی، بانک ها و بیمه ها را به عنوان منبع معرفی کردند تا سدقانونی آن را از پیش پا بردارند.
به گزارش بورس امروز، آمارها نشان می دهد که با وجود تحریم ها و شیوع بیماری کرونا و تبعات اقتصادی حاصل از این دو و تورم بالا در کشور، ۶۰ میلیون نفر از مردم باید از نظر معیشتی تحت پوشش قرار بگیرند، اما اینکه دولت، این منبع مالی را از کجا بدست آورد، موضوعی است که می بایست مورد توجه قرار می گرفت.
بر اساس اخبار منتشر شده، این افراد به دلیل مشکلات اقتصادی برخی اقلام مصرفی را از سبد خود حذف کرده اند که این امر امنیت غذایی آنها را به خطر انداخته و در آینده تبعات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و … برای کشور به دنبال دارد.
در این میان راحت ترین روش دولت برای کسب درآمد فروش اموال خود است، چرا که از یک سو درآمد خواهد داشت و از سوی دیگر از هزینه نگهداری آنها نیز خلاص می شود .
اخیراً محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در صفحه شخصی خود در توئیتر با اعلام این خبر نوشت: کمیسیون بودجه برای رفع ایراد شورای نگهبان در خصوص طرح معیشت، فروش ۳۰ هزار میلیارد از سهام شرکت های پالایشی، صنعتی، بانک ها و بیمه ها را بعنوان منبع معرفی کرده است.
همچنین حمید رضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه نیز در این زمینه گفت: تا امروز دولت توانسته از فروش بخشی از همین دارائیها حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان منابع مالی بدست بیاورد که ۲۲ هزار میلیارد تومان بالاتر از سطح بودجه ۹۹ هست.
حالا با انتشار چنین خبری، امیدها برای سبز پوش شدن بازار سرمایه افزایش یافته است.
اعتماد سازی مجدد
بهترین اقدام عملی برای سبز شدن بورس، عرضه سهام با ارزش دولت است
با این حال اگرچه همه شرایط به ظاهر، برای سبز شدن بورس مهیاست، اما در این میان لازم است تا بار دیگر خوش بینی به سهامداران حقیقی ایجاد شود. این وظیفه ای است که باید از سوی دولت انجام شود که بهترین اقدام عملی در این مسیر، عرضه سهام با ارزش دولت است.
نگاهی به تحولات ماههای گذشته بازار سهام نشان میدهد اصولاً دولت در مواجه با بازار سهام، درایت و تدبیر لازم را به خرج نداده و در حالی که ابتدای امسال بازار سهام یک فرصت طلایی برای دولت بود، با اقداماتی غلط، تبدیل به چالش جدی، نه فقط برای دولت بلکه برای کل کشور شد. بنابراین اگر دولت بهبود خود را به آینده بورس نشان ندهد، نمی توان از سهامداران دیگر چنین انتظاری را داشت .
کارشناسان معتقدند این حجم از عرضه سهام دولتی، آنهم در دورهای که بازار پس از سقوط ۹۰۰ هزار واحدی در تلاش است تا به مدار رشد بازگردد، ریسک بزرگی برای بازار سهام ایجاد میکند و میتواند به سقوط مجدد بازار سهام منجر شود.
این گروه می گویند: در برهه فعلی ملزم کردن دولت به فروش ۳۰ هزار میلیارد تومان سهام آنهم در شرایطی که بازار بیشتر تشنه تزریق نقدینگی است، میتواند یک ریسک جدید برای بازار سهام باشد.
احسان همتی کارشناس بازار سرمایه درباره تأثیرگذاری اجرای طرح تأمین کالاهای اساسی بر وضعیت بازار سرمایه اظهار داشت: این مسأله خیلی روشن است که اگر دولت بخواهد عرضه سنگین در بازار سهام داشته باشد، باید اولاً عرضه را با تدبیر و درایت و حساب شده انجام دهد، ضمن اینکه بعد از عرضه نیز از بازار حمایت کند.
وی افزود: روندی که ابتدای امسال طی شد این بود که مردم وقتی دیدند دولت قصد فروش داراییهای خود را در بازار سهام دارد و بازدهی سرمایه گذاری در بازار افزایش شدیدی خواهد داشت، به سرمایه گذاری در بورس ترغیب شدند. بخصوص اینکه دولت بارها امنیت سرمایههای مردم در این بازار را تضمین و بیمه کرد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطر نشان کرد: حرفهای های بازار میدانستند که به هر حال عرضه زیاد یک نکته منفی است و میتواند به عاملی برای فشار فروش و نهایتاً تعدیل قیمتها منجر شود، که همینطور هم شد.
همتی ادامه داد: براین اساس اگر قرار باشد برای اجرای مصوبه پرداخت یارانه کالاهای اساسی چنین حجم بالایی از داراییها یعنی ۳۰ هزار میلیارد تومان، به فروش برسد، مجدداً همین روال طی میشود.
زمینه سازی برای میزبانی بازار سرمایه
در این میدان چراغ سبز دولت به بازار بورس می توان محرک بازار سرمایه نیز باشد. یکی ازکارشناسان بازار بورس در این زمینه به خبرنگار ما گفت: نکته مهمی که توجه به آن ضروری به نظر میرسد این است که فروش ۳۰ هزار میلیارد تومان از سهام دولت در صنایع پالایشی، بانکی، بیمه و صنعتی در دستور کار قرار گرفته است. بنابراین دولت باری دیگر میزبان بازار سرمایه خواهد بود، چراکه به تامین مالی نیاز دارد.
وی در این باره افزود: این مقدار تامین مالی نیاز بهبود زمین بازی دارد و احتمالا تحرکات هفته گذشته هم در همین راستا بوده است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش جدی ارزش معاملات طی ۵ – ۶ روز کاری اخیر، گفت : به نظر بازار پس از کمی اصلاح و تشکیل کف حمایتی جدید، بورس می تواند به روند صعودی آغاز شده بازگردد.
وی با یادآوری اینکه آغاز آخرین ماه از فصل پاییز، از امروز تا پایان هفته سیل گزارشهای عملکرد تولید و فروش ماهانه را به بورس سرازیر خواهد شد، تصریح کرد : این گزارشها از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود؛ چراکه بسیاری از تحلیلگران نسبت به کاهش مقدار فروش شرکتها (تحت تاثیر کاهش انتظارات تورمی) ابراز نگرانی میکنند.
با توجه به این اظهارات باید در نظر داشت که اگر قرار باشد سهام شرکتهای مذکور در طرح یارانه کالاهای اساسی با قیمتهای فعلی این نمادها در بازار عرضه شوند امکان دستیابی آن به رقم ۳۰ هزار میلیارد تومان در کوتاه مدت، بسیار سخت خواهد بود.
با این وجود برخی بر این باورند که عرضه سهام شرکتهای دولتی هم مانع حباب در بورس میشود و هم برای دولت منابع مالی را تامین میکند ومیتوان سهام شرکتهای دولتی و نیمه دولتی را عرضه کرد و به قیمت خوب فروخت. اما تجربه نشان داده که نمی تواند ساده انگارانه به رفتار بازار بورس نگریست.