شناسایی علت نارضایتی برخی از فولادی ها و ایمیدرو نسبت به شیوه نامه تنظیم فولاد
مدیرعامل صبا فولاد زاگرس گفت: نارضایتی برخی از فولادیها و ایمیدرو نسبت به شیوهنامه تنظیم بازار فولاد به این علت است که به اعتقاد و نظرات آنها توجه نشده است. بهطور حتم معاونت معدنی و مخصوصاً ایمیدرو در جریان تنظیم این شیوهنامه نقش بسیار مؤثری داشتهاند. چراکه مشخص است تمام بخشهای زنجیره موردتوجه قرارگرفته شده است، بهجز ایمیدرو هیچکس بند به بند زنجیره تولید را کامل نمیشناسد.
علیمحمد زمانی طی گفتگویی با خبرنگار بورس امروز در خصوص تأثیر شیوهنامه بر عملکرد شرکتهای فولادی گفت: در ماده ۹ شیوهنامه ذکرشده است از ماده معدنی تا محصول نهایی در بورس کالا کشف قیمت شود. این عامل منجر به شفافیت کل مسیر در زنجیره فولاد میشود. این مسئله بزرگترین ویژگی این شیوهنامه است.
وی ادامه داد: شرایط حاد و قیمتهای بالایی که ایجادشده است ممکن است تهدیدی برای سودآوری برخی از واحدها باشد. چراکه قیمت پایه محصولات را بر اساس نرخ صادراتی مشخص کردهاند، اما این کف قیمت است. تجربه و سابقه نشان داده است عرضه و تقاضا است که در بازار قیمت نهایی را تعیین میکند. عرضه و تقاضا میتواند بالانس را در بازار ایجاد کند. بسیاری از منتقدین به شیوهنامه معتقدند نرخهای کف باعث زیان شرکتها میشود.
مدیرعامل صبا فولاد زاگرس تأکید کرد شخص من فکر نمیکنم نرخها عامل زیان شرکتها باشد. چراکه این نرخها نرخ پایه هستند. رقابت و کف عرضه در بازار است که قیمت نهایی و درآمد شرکتها را تحت تأثیر قرار میدهد. نه قیمت پایه و کف کالای عرضهشده در بورس کالا.
ایمیدرو و مجموعههای فولادی
محمد زمانی افزود: بهطور حتم وقتی معاونت معدنی و وزارت صمت و نهاد ریاست جمهوری در جریان تنظیم این شیوهنامه بوده است همه عناصر و عوامل درگیر بودهاند. همه انجمنهای صنفی درگیر موضوع بودهاند. در این شرایط وقتی نقطه نظرات افراد در تصویب نهایی با بندهای شیوهنامه تفاوت دارد خود را مبرا میکنند.
وی گفت: اعتراض بیشتر به این وارد است که چرا نظر ما در شیوهنامه تائید نشده است. بهطور حتم معاونت معدنی و مخصوصاً ایمیدرو در جریان تنظیم این شیوهنامه نقش بسیار مؤثری داشتهاند. چراکه مشخص است تمام بخشهای زنجیره موردتوجه قرارگرفته شده است. بهجز ایمیدرو هیچکس بند به بند زنجیره تولید را کامل نمیشناسد.
مدیرعامل صبا فولاد زاگرس ادامه داد: امکان دارد برخی از نظرات آن را تائید نکرده باشند. همین باعث عقبنشینی آنها از این موضوع است.
محمد زمانی در خصوص تاثیرمثبت شیوهنامه روی سنگآهنیها و همچنین تأثیر منفی بر فولادیها گفت: در حال حاضر قیمت سنگآهن و کنسانتره بر اساس دلایل غیرمنطقی درصدی از بهای شمش فولاد توسط فولادسازها قیمتگذاری شده بود. همین امر باعث شده بود سرکوب قیمتی در درآمد شرکتهای معدنی برای فروش ایجاد شود. شرکتهای معدنی ازیکطرف طرحهای توسعهای و نوسازی خود را در راستای افزایش ظرفیت انجام نمیدهند و منابعشان را به سمت تکمیل زنجیره تولید فولاد برندهاند تا بتوانند قسمتی از درآمد حاصل از فعالیتهای معدنی را از چرخههای بعدی کسب کنند.
فولاد سازی معدنی ها
وی در جهت تکمیل صحبتهای خود چنین گفت: در معادن گل گهر سیرجان بهعنوان بزرگترین سیستم معدنی ایران، نهتنها در آینده فرآوری گندله و اسفنجی را پشت سر گذاشته است، بلکه شمش فولادی و میلگرد نیز تولید میکند. این رویه سرمایهگذاری توسط آنها به علت سرکوب قیمتی شدیدی در قسمت معدنی این شرکت صورت میگیرد. ازاینرو این شرکت برای حفظ درآمد و حفظ زحمات خود به سمت تکمیل زنجیره تولید رفتند. صرفاً به توسعه و نوسازی معدن اکتفا نکرده است. چادرملو نیز به همین صورت اقدام کرده است. این شرکتهای معدنی به علت سرکوب قیمتی شدید در قسمت ماده معدنی روی به فولادسازی آوردهاند.
مدیرعامل صبا فولاد زاگرس همچنین گفت: قیمتگذاری بخش معدنی بر این اساس صرفاً بر روی فولادسازی متمرکزشده است و باعث شده است و اگر فکری برای توسعه و بهینهسازی معدنیها صورت نگیرد بهطور حتم در آینده نزدیک مجبور به واردکردن ماده معدنی خواهیم بود. در این شرایط فولادسازان باید ۱۰۰ درصد بهای جهانی کنسانتره به همراه هزینه حمل آن را برای واردات را بپردازند؛ و در آن شرایط دوباره توجه و بهبود در چرخه معادن و استخراج صورت میپذیرد.
وی در پایان گفت: با توجه به این توصیفات و اعمال صحیح این شیوهنامه احتمالاً زیان نه ولی کاهش یا منطقی شدن درآمدها در صورتهای مالی شرکتهای فولادی خواهیم داشت؛ و بهتبع آن وضعیت اقتصاد معادن و شرکتهای معدنی بهبود خواهد یافت و به میتوان به توسعه و بهینهسازی سیستم استخراج امیدوارتر شد.