تلاش برای ایجاد تعادل در بازار فولاد
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر گفت: از دو هفته قبل که این شیوهنامه اتفاق افتاد بازار و قیمتهای ارزی کاهش پیداکرده است. برای فروش میلگرد، این محصول با ۱۱ درصد قیمت بیشتر نسبت به قیمتی که شمش در بورس کالا خریداری میشد معامله میشد. این امر باعث میشد که قیمت در ایران همیشه بالاتر از قیمت جهانی باشد.
شیوهنامه تنظیم بازار فولاد هفته آخر آبان ماه توسط معاون اقتصادی رئیسجمهور ابلاغ شد. بر این اساس احمد خوروش در گفتگو با خبرنگار بورس امروز گفت: رسالت تمامی شرکتهای بورسی نگهداشتن اقتصاد بهصورت کامل و پویا است. شیوهنامه تنظیم بازار اقدامی است که در جهت اصلاح زنجیره فولاد شکلگرفته است.
وی عنوان کرد این شیوهنامه برای صنعت فولاد میتواند در آیندهای نزدیک نقطه اطمینان حاصل کند. اطمینان حاصلشده در راستای برابری محصولات با دنیا و شتاب بیشتر برای صادرات است. حلقه آخر زنجیره فولاد که بیشترین اشتغال را ایجاد میکند میتواند نکات مثبت خوبی را برای بازار ایجاد کند.
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر گفت: این شیوهنامه برای کسانی که سود های کلان به دست آوردهاند نگرانیهایی ایجاد کرده است. این افراد شایعات بسیاری در بازار ایجاد کردهاند. این در حالی است که بازار سهام رو به رشد است و شاخصهای فولادی رشد پیداکردهاند.
خوروش افزود: شیوهنامه مذکور توسط اقتصاددانان مجرب و مجلس، دولت و تمامی انجمنهای ذیربط نوشتهشده است. این شیوهنامه احتیاج به حمایت دارد تا بتوان به نقطه اطمینان برای همه زنجیره رسید.
وی ادامه داد: یکی از پیامدهای این شیوهنامه پایین آمدن قیمت میلگرد است. قیمت میلگرد باقیمت جهانی متعادل میشود. نکته بسیار مهم استفاده از تمام نهادهای داخلی در زنجیره فولاد است. ازاینرو این پتانسیل را دارد که در آینده نزدیک تعادلی ایجاد کند که از پیامدهای آن اشتغال بیشتر است. شرایط کنونی کشور ما بهگونهای است که نیاز به اشتغال و تولید دارد. با افزایش تولید، صادرات نیز افزایش پیدا میکند و ارزآوری بالا میرود.
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر گفت: محصول نهایی در زنجیره تولید برای پیشگیری از خام فروشی است. همانگونه که مقام معظم رهبری پارها تأکید کردهاند، خام فروشی خیانت به کشور است.
سرمایه گذاری بر محصول نهایی
خوروش در ادامه صحبتهای خود گفت: باید بتوانیم بر محصول نهایی سرمایهگذاری کنیم. بهمانند کشورهای پیشرفته حتی کشورهایی مانند ترکیه که تمامی نهاد ها و انرژیهای آن بهصورت غیربومی است و روی تولیدات نهایی سرمایهگذاری کردهاند.
وی ادامه داد: بهواسطه ایجاد اطمینان بیشتر در بازار میان همه نرخهای داخلی و خارجی تعادل ایجادشده است. این کار به این معنی است که میانگینی از قیمت فوب صادراتی و قیمتهای تمامشده در داخل گرفتهشده است. بین ۵۰ تا ۷۰ درصد سود برای همه واحدهای فولادی در نظر گرفته است.
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر بیان کرد: باید دید علت خام فروشی درگذشته چه عاملی بوده است. واحدهای معدنی همه به سمت فولادسازی رفتهاند. فشار زیادی به بالادستیها وارد میشد که با ۵۰ درصد قیمت جهانی عرضه شود. این شرایط باعث میشود واحدهای فولادساز سود مقبولی نبرند. درنتیجه این اقدام دولت متضرر میشد.
خوروش گفت: در حال حاضر این تعادل از معدن شروعشده است. سنگآهن بر اساس قیمتهای منطقی به واحدهای دیگر داده میشود. این مسئله در خصوص گندله نیز صدق میکند. تعادل به وجود آمده در قیمت زنجیره ادامه دارد تا به محصول نهایی برسد. در این شرایط محصول نهایی نیز تابعی از همه زنجیره است. درنتیجه دلالان و واسطههای موجود که باعث آسیب به بازار شدهاند حذف میشوند.
تعیین قیمت پایه محصولات
وی افزود: بر اساس شیوهنامه جدید قیمت پایه بر اساس قیمت فوب CIS و نرخ نیمایی است. قبلاً بر اساس قیمت جهانی قیمت فوب خلیجفارس، نرخها تعیین میشد.۹۵ درصد آن کشف میشد و پایه مواد اولیه میلگرد که شمش است را ایجاد میکردند. در این شرایط نیز با ۱۰ تا ۲۰ درصد بیشتر رقابت صورت میگرفت.
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر گفت: از دو هفته قبل که این شیوهنامه اتفاق افتاد بازار و قیمتهای ارزی کاهش پیداکرده است. با ۹۵ درصد قیمت cis به بازار قیمت داده میشد. برای فروش میلگرد، این محصول با ۱۱ درصد قیمت بیشتر نسبت به قیمتی که شمش در بورس کالا خریداری میشد معامله میشد. این امر باعث میشد که قیمت در ایران همیشه بالاتر از قیمت جهانی باشد.