درخواست انگلیس و چین از آمریکا برای بازگشت به برجام
وزیر دفاع انگلیس خواستار حمایت آمریکا از توافق هستهای و بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود شد، هم چنین نماینده چین تاکید کرد که ادامه حفظ و اجرای برجام پیش شرط اساسی هر گونه راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای مسئله هسته ای ایران است.
به گزارش بورس امروز، “وانگ چون” در نشست ویدیویی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: خروج یکجانبه آمریکا از برجام، اعمال فشار حداکثری بر ایران و وادار کردن شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید یا حتی احیای همه جانبه تحریمها علیه ایران با مخالفت گسترده مواجه شده اما حقیقت بارها ثابت کرده که دفاع از چندجانبهگرایی مورد تفاهم مشترک جامعه جهانی است و استیلاجویی یک جانبه مورد پشتیبانی قرار نمی گیرد.
نماینده چین تاکید کرد که ادامه حفظ و اجرای برجام پیش شرط اساسی هر گونه راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای مساله هسته ای ایران است.
این مقام چینی همچنین از طرف های مختلف خواست قاطعانه از اعتبار و تأثیر قطعنامه شورای امنیت و برجام حفاظت کنند و بر دستیابی به راه حل درباره رعایت برجام از طریق گفت و گو و رایزنی پایبند باشند و پایبندی به حقوق و تعهدات خود در این توافقنامه را به شکلی متعادل از سر گیرند.
وی همچنین پیشنهاد داد با پیش شرط حفاظت از برجام، بستر گفت و گوی چند جانبه ای در منطقه خلیج فارس ایجاد و تبدیل به عاملی برای تزریق نیروی محرکه برای دفاع از صلح و ثبات این منطقه شود.
چین و روسیه از طرف های برجام هستند که برخلاف کشورهای غربی با تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران مخالفت می کنند و خواهان اقدامات عملی برای حفظ این توافق بین المللی و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره برنامه هسته ای ایران هستند.
دولت ترامپ در اردیبهشت ۱۳۹۷ به سصورت یکجانبه از این توافق چندجانبه و بین المللی خارج شد.
«بن والس» وزیر دفاع انگلیس امروز (پنجشنبه ۲۹ آبان) در گفتوگو با شبکه «اسکای نیوز» از ایالات متحده درخواست کرد تا از برجام حمایت کند.
پس از آنکه نماینده اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز گذشته (چهارشنبه) مدعی شد که کشورهای اروپایی به تعهدات خود ذیل برجام برای رفع تحریمها علیه ایران پایبند بودهاند، وزیر دفاع انگلیس از ایران درخواست کرد که به تعهدات برجامی خود بازگردد.
اظهارات والس در شرایطی مطرح شده است که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته طی یک کنفرانس خبری، با توجه به برخی ادعاها مبنی بر وجود ذرات اورانیوم در مکانی در ایران که به آژانس اعلام نشده، گفت: «ایران همچنان باید به طور کامل و به سرعت درباره فعالیتهایی که در مکان اعلام نشده به آژانس انجام میدهد، توضیح دهد تا نگرانیها درباره صحت و کامل بودن توافقات پادمانی برطرف شود. ایران باید اطلاعات موثقی به آژانس ارائه دهد».
جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۴ شهریورماه اعلام کردند به توافقی برای تقویت همکاریها و جلب اعتماد متقابل جهت تسهیل اجرای کامل موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی به آن دست پیدا کردهاند.
در این بیانیه تصریح شده بود «ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی داده و فعالیت های راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد.»
بر اساس این بیانیه مقرر شد آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شدهاند، نداشته باشد.
دولت آمریکا بعد از خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام تحریمها علیه ایران را از سر گرفته و به سیاستهایی تحریکآمیز علیه ایران، از جمله ترور «سردار قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
ترامپ وعده داده بود با خروج از برجام و پیگیری سیاست موسوم به «کارزار فشار حداکثری» ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» -به زعم او- مجاب خواهد کرد.
در حالی که بیش از ۲ سال از این وعده میگذرد دولت آمریکا در تحقق این هدف ناکام مانده و به همین دلیل ترامپ از سوی گروههای مختلف در آمریکا آماج انتقادات قرار گرفت.
منتقدان ترامپ او را به نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش متهم کردهاند.
«جو بایدن»، نامزد حزب دموکرات که رسانهها او را پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا معرفی کردهاند پیشتر گفته که در صورت ورود به کاخ سفید به عنوان رئیسجمهور آمریکا به برجام بازخواهد گشت اما با وجود این، او از توضیح درباره جزئیات برنامهاش برای بازگشت به برجام خودداری کرده است.
آمریکا به طور کامل از افغانستان خارج نخواهد شد
والس در بخشی از این مصاحبه به تصمیم آمریکا درباره خروج از افغانستان نیز اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر اگر ایالات متحده به صورت یکجانبه از این کشور نیروهای خود را خارج کند، با چالش مواجه خواهیم شد و باید یک ائتلاف بزرگتر با یک کشور دیگر به وجود آوریم».
وی سپس در ادامه تأکید کرد که آمریکا تمامی نیروهای خود را از افغانستان و عراق خارج نخواهد کرد و بخشی از آنها را در این کشور باقی خواهد گذاشت.
والس در این خصوص توضیح داد: «اساساً، ایالات متحده، تمامی نیروهای خود را (از افغانستان) خارج نخواهد کرد و تعدادی از نیروهای خود را در عراق و افغانستان باقی خواهد گذاشت. با دولت افغانستان و ایالات متحده گفتوگو میکنیم تا اطمینان یابیم که همچنان میتوانیم از افغانستان در مقابل تروریسم محافظت کنیم».