قیمت اوره متاثر از تعادل عرضه و تقاضا
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد : اوره یکی از مهمترین و پرمصرف ترین مواد اولیه در تولید کودهای شیمیایی نیتروژنه مورد استفاده در محصولات کشاورزی است. ویژگی هایی مانند بالا بودن ازت (تقریبا ۷۰%) در بین کودهای شیمیایی و سهولت حمل […]
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد : اوره یکی از مهمترین و پرمصرف ترین مواد اولیه در تولید کودهای شیمیایی نیتروژنه مورد استفاده در محصولات کشاورزی است. ویژگی هایی مانند بالا بودن ازت (تقریبا ۷۰%) در بین کودهای شیمیایی و سهولت حمل و نقل آن باعث شده تا بیش از ۹۰% تولید اوره جهان در تولید کودهایی شیمیایی نیتروژنه مصرف شود.
وی افزود: قیمت بازار اوره نیز مانند سایر بازارها متاثر از تعادل طرف عرضه و تقاضا است. عوامل متعدد بر روی هر یک از طرفین تاثیرگذار است که در نهایت منجر به تغییرات قیمت این محصول می شود بنابراین لازم است تا با در نظر گرفتن این عوامل به تحلیل قیمت – به خصوص بلندمدت- پرداخت. همان طور که گفته شد عمده مصرف اوره تولیدی جهان در بخش کشاورزی است میزان مصرف کود شیمیایی توسط چین، هند و آمریکا یه عنوان بزرگترین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محصولات کشاوزی موید این مورد است،( ۴۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار) بنابراین در طرف تقاضا، تغییرات الگوی غذایی در بلندمدت ( تغییرات به سمت مصرف پروتین یا غلات)،رشد جمعیت، میزان ذخایر انبار، تغییرات آب و هوای، زمان و نوع محصول کشت و… را میتوان از مهم ترین عوامل دانست.
مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین اشاره کرد:برخی موارد ذکر شده علاوه بر تاثیرات بلندمدت موجب ایجاد نوسانات فصلی قیمت نیز میگردند. همچنین در طرف عرضه باتوجه به اینکه بخش عمده هزینه تولید ناشی از مواد مستقیم است و خوراک اصلی مجتمع های تولیدی نیز گاز طبیعی و ذغال سنگ می باشد. بیش از ۸۰ % از مجتمع های تولید اوره در چین از ذغال سنگ در تولید استفاده میکنند که از گرانترین منابع تولید است. تغییرات این بخش را می توان براساس این دو متغییر مدل کرد.تا پیش از سال ۲۰۰۹ میلادی همبستگی بالایی بین گاز طبیعی و آمونیاک وجود داشته است که طی سال های بعد این همبستگی کمتر شده هرچند شاهد همحرکتی این دو متغییر هستیم.
حبیب زاده در انتها اضافه کرد : متغییر با اهمیت دیگر هزینه حمل و نقل است که رابطه مستقمی با قیمت نفت دارد. به طور کلی شاید به دلیل نوع ماده اولیه تولید اوره شاید رابطه مستقمی بین نفت و اوره وجود نداشته باشد( هم حرکتی قیمت وجود دارد برای مثال با افزایش قیمت نفت به ۱۳۰ دلار در سال ۲۰۰۸ قیمت اوره به بیشینه تاریخی ۷۷۰ دلار رسید) ولیکن نفت به عنوان کلیدی ترین پارامتر اقتصادی در ابعاد کلان که برروی رشد اقتصای کشورها، سیاست های انباری داری،هزینه حمل ،انرژی، جایگزینی و… در تغییرات قیمتی اوره موثر است.