شروع حرکت در صنعت پالایشی
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر معتقد است صنعت پتروشیمی محلی مناسبی برای سرمایهگذاری ارزان است و در این خصوص گفت: درصورتیکه هزینه جایگزینی صنعت پالایشی را که با دلار ۲۰ هزار تومانی از دید بازار تثبیت شده است، محاسبه کنیم؛ هزینه به ازای هر بشکه ۱۰ تا ۱۵ هزار دلار خواهد بود که با وجود ریزشهای بازار سرمایه، این صنعت محل مناسب برای سرمایهگذاری ارزان است.
سید علی حسینی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، در پاسخ به این پرسش که با توجه به افتی که صنعت پالایشی داشت، آیا در شرایط کنونی حرکت این صنعت در بورس آغاز شده است، گفت: صنعت پالایشی از پتانسیل رشد بالایی برخوردار است که میتواند با استفاده از این مزیتها موتور رشد جدیدی برای بازار سرمایه باشد. از جمله این مزایا را میتوان با محاسبه ارزش جایگزینی پالایشگاهها نشان داد.
وی افزود: درصورتیکه هزینه جایگزینی این صنعت را که با دلار ۲۰ هزار تومانی از دید بازار تثبیت شده است، محاسبه کنیم؛ هزینه به ازای هر بشکه ۱۰ تا ۱۵ هزار دلار خواهد بود که با وجود ریزشهای بازار سرمایه، این صنعت را به یک محل مناسب برای سرمایهگذاری ارزان بدل میکند.
انتشار گزارش تاثیر تخفیف خوراک بر سودآوری منجر به ارزندگی پالایشی میشود
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر با ذکر یک مثال از ارزش جایگزینی تصریح کرد: اگر این هزینه برای یک پالایشگاه همچون پالایشگاه بندرعباس محاسبه شود، به ارزش ۳.۵ میلیارد دلاری دست پیدا میکنیم؛ بنابراین اگر هزینه جایگزینی هر بشکه را حداقل ۱۰ هزار دلار در نظر بگیریم، این ارزندگی همچنان برقرار است.
حسینی با اشاره به سایر مزایای صنعت پالایشی گفت: با وجود اینکه انتشار ابلاغیه آقای زنگنه در خصوص تخفیف خوراک پالایشیها به مزیت این صنعت میافزود اما رویدادهای مربوط به عرضه صندوق پالایشی این خبر را در حاشیه قرار داد. ازآنجاکه تاکنون گزارش رسمی از سوی پالایشگاهها برای بیان تأثیر این تخفیف بر سودآوری و نحوه محاسبه آن منتشر نشده، با انتشار این گزارشها شاهد ارزندگی بیشتر این نمادها خواهیم بود.
تأثیر بازگشایی صندوق پالایشی بر رشد ارزش صنعت پالایشی
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر با اشاره به تأثیر صندوق پالایشی بر ارزش این صنعت بیان کرد: با توجه به اینکه صندوق پالایش یکم قبل از پذیرهنویسی موجب استقبال بیشتر از نمادهای پالایشی شد، انتظار داریم پس از بازگشایی و اقبال عمومی به این صندوق مجدداً پشتوانه بازار را برای این صنعت تقویت کند و ارزش شرکتهای پالایشی را به یک میزان متناسب و صحیح برساند.
حسینی تصریح کرد: خبر منتشر شده از بازگشایی نماد پالایشی نشان میدهد این بازگشایی همزمان با تزریق نقدینگی از صندوق تثبیت بازار است که حاکی از آماده بودن تمامی بخشهای بازار مرتبط با این صندوق و سهامداران عمده شرکتهای پالایشی برای حمایت از این صندوق است.
وی افزود: درصورتیکه این حمایت به یک سود چند روزه برای سهامداران این صندوق تبدیل شود، به جذابیت بازار برای سرمایهگذاری میافزاید. بنابراین احتمالاً سازمان بورس و وزارت اقتصاد با این پیشبینی و انتظار، زمان بازگشایی نماد پالایشی را شنبه اعلام کردهاند.
تخفیف قیمت خوراک پتروشیمی نوری و بوعلی بر اساس قیمت واقعی صادرات نفت
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر در خصوص خوراک مایع شرکتها توضیح داد: شرکتهای پتروشیمی چندین نوع خوراک مایع مصرف میکنند که شامل NGL (گازهای همراه نفت: برای پتروشیمی پارس و نفت بندر امام بر اساس فرمول وزارت نفت تأمین میشود) و Conder fate (برای پتروشیمی نوری و بوعلی است) است. همچنین، دو پتروشیمی اراک و جم نیز از خوراک مایع استفاده میکنند که پتروشیمی جم نیمی از خوراک خود را به صورت مایع دریافت میکند. با وجود اینکه تخفیف بیشتری بر خوراک این دو نیز متصور نیز اما به لحاظ ارزش جایگزینی از ارزندگی برخوردار هستند.
حسینی بیان کرد: خوراک تأمینی برای پتروشیمی پارس و نفت بندر امام با تخفیفی در سیگما همراه است که به علت بلندمدت بودن قراردادها امکان تغییر قیمت برایشان ممکن نیست. در خصوص خوراک تأمینی برای پتروشیمی نوری و بوعلی نیز، تصوری مبنی بر اعمال تخفیف خوراک بر اساس قیمت واقعی صادرات نفت همچون تخفیف پالایشگاهها وجود دارد.
وی افزود: اگرچه چنین احتمالی وجود دارد اما امکان اصلاح فرمول برای این دو پتروشیمی ممکن نیست؛ زیرا تخفیف کاندر فیتی که هلدینگ دریافت میکند مستقیماً به یارانهها واریز میشود که امکان تغییر فرمول صفر است. بنابراین تنها احتمالی که برای تخفیف خوراک این دو پتروشیمی وجود دارد، تغییر محاسباتی خوراک بر مبنای صادرات واقعی نفت کشور است.
تعیین اقبال بازار به سهام شرکتها با توجه به حمایت سهامداران عمده
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر با بیان اینکه عملکرد سهامداران بزرگ در شرکتها برای تصمیمهای بازار بسیار مهم شده است، گفت: با وجود اینکه نمادهای بسیاری در بازار سرمایه هستند که از ارزندگی بالایی برخوردارند، بازار در مقابل نبود حمایت سهامدار عمده روی خوشی به آنها نشان نمیدهد.
حسینی در پایان گفت: باوجود اینکه شرکتهای پتروشیمی از ارزندگی بالایی برخوردار هستند اما به دلیل اینکه نسبت به صنعت فلزی اصلاح چندانی نداشتهاند در حال حاضر رشد اصلی خود را طی نکردهاند؛ بنابراین عمدهترین دلیل نبود رشد قابل توجه این نمادها اصلاحی است که در این صنعت مشاهده نشده است.