قدرت اقتصاد آمریکا برای تحریک بازار وال استریت کافی نیست
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: سال ۲۰۱۸ برای آمریکا در قیاس با دیگر اقتصادها تنها یک نیمه خوب داشت. نیمه ابتدایی امسال برای اقتصاد آمریکا به لطف لایحه کاهش مالیات ها که سال قبل توسط ترامپ به تصویب رسید با گزارش های پی در پی رشد سودآوری شرکتها، […]
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: سال ۲۰۱۸ برای آمریکا در قیاس با دیگر اقتصادها تنها یک نیمه خوب داشت. نیمه ابتدایی امسال برای اقتصاد آمریکا به لطف لایحه کاهش مالیات ها که سال قبل توسط ترامپ به تصویب رسید با گزارش های پی در پی رشد سودآوری شرکتها، افزایش مشاغل و رشد تولید ناخالص داخلی همراه شد. حتی مشاهده شد که بازار سهام وال استریت طولانی ترین بازار گاوی را در شش ماه ابتدایی سال ۲۰۱۸ شاهد بود.
کارشناس بازارسرمایه یادآور شد: از نیمه دوم امسال و خصوصا از شروع سه ماهه چهارم اقتصاد آمریکا دچار سرگیجه هایی شده است. اکثر فعالان بازار معتقدند که دوره شکوفایی اقتصاد ایالات متحده به پیک خود نزدیک شده است و باید منتظر شروع رکود بود. از سوی دیگر، تضاد منافع دولت امریکا با سیاستهای بانک مرکزی دیگر ترس حاکم بر بازار سهام آمریکا می باشد.
وی افزود: اما انتظار بسیاری برای ۲۰۱۹ این است که با توجه به محو شدن آثار مثبت محرک های اقتصادی آمریکا و همچنین شرایط تجارت خارجی، اقتصاد آمریکا نمی تواند در برابر وارد شدن به دوره رکود مقاومت نماید. حتی در صورتی که بانک مرکزی آمریکا سیاست افزایش نرخ بهره خود را تعدیل نماید، باز هم تمایل سرمایه گذاران بیشتر معطوف به دارایی هایی مانند دلار، اوراق خزانه آمریکا خواهد شد و تاثیر منفی خود را بر بازارهای مالی در جهان برجا خواهد گذاشت.
عبدیزدان خاطرنشان کرد: وجود فاکتورهای مثبتی مانند کاهش مالیات ها در سال گذشته، محرک های مالی، و افزایش تقاضای شخصی برای کالاها در آمریکا باعث تقویت اقتصاد خصوصا در نیمه ابتدایی سال گردید. رشد اقتصاد ایالات متحده در سه ماهه اول، دوم و سوم به ترتیب ۲٫۲، ۴٫۲ و ۳٫۵ درصد بوده است. در این میان، رشد در سه ماهه دوم و سوم به شدت از سه ماهه ابتدایی بالاتر بوده است. با این وجود، رشد تدریجی نرخ بهره، کاهش اثرات مثبت این محرک ها و جنگ تعرفه ای با چین رشد اقتصاد امریکا را کند نموده است.
وی در ادامه یادآور شد: از ابتدای سه ماهه چهارم، بسیاری از شاخص های اقتصادی در امریکا رو به افول گذارده اند. شاخص اعتماد مصرف کنندگان کاهش یافته و میزان سفارشات برای کالاهای با دوام افت قابل توجهی داشته است، بدین معنا که رشد تولید در بخش صنعت با خطر مواجه شده است. همچنین در بخش خرده فروشی نیز با وجود پایین آمدن موجودی انبارهای خرده فروشان، سفارشات زیادی برای خریدهای جدید ثبت نشده است.
کارشناس بازار سرمایه اشاره کرد: شاخص بروز رکود در ۱۲ ماه آتی در آمریکا هم اکنون به مرز ۳۰ درصد رسیده است و اقتصاددانان منتظر چنین اتفاقی هستند. فدرال رزرو اخیرا پیش بینی رشد اقتصاد امریکا در ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ را از ۳٫۱ و ۲٫۵ درصد به ۳ و ۲٫۳ درصد کاهش داده است. از سوی دیگر، کسری بودجه ایالات متحده نیز دلیل دیگری بر تقویت احتمال بروز رکود شده است.
وی اظهار داشت: کشمکش میان فدرال رزرو و ترامپ نیز حالا به مشکلی جدی برای بازارهای سهام در آمریکا و دیگر بازارها بدل شده است. ترامپ از اعلامیه جدید بانک مرکزی مبنی بر ۲ بار افزایش نرخ بهره در ۲۰۱۹ ناراضی است و حتی لب به برکناری جروم پاول نیز گشوده است. با این حال، به نظر می رسد برکناری وی تبعات منفی بیشتری برای بازارهای امریکا به همراه داشته باشد تا نگهداری وی. حالا با استعفای وزیر دفاع آمریکا، بی ثباتی در سیاستهای کاخ سفید بیش از پیش دیده می شود و همین امر سرمایه گذاران را به خرید داییهایی تشویق نموده که توانایی نقدشوندگی بیشتری را داشته باشند تا در صورت لزوم به راحتی بتوانند سرمایه های خود را حفظ کنند.
عبدیزدان در انتها اضافه کرد:دوران ترامپ با ظهور پاول در راس قدرت بانک مرکزی به نظر می رسد بر خلاف روسای جمهور پیشین جمهوری خواه تقویت دلار را به همراه داشته باشد. مسئله ای که افت قیمت کامودیتی ها و کاهش تجارت جهان را به دنبال خواهد داشت. این مسئله می تواند باعث شود تا رکود نه تنها در ایالات متحده بلکه در سایر بازارهای نوظهور نیز رخنه کرده و افت رشد اقتصادی دنیا را به دنبال داشته باشد. حال باید دید سرمایه گذاران تا چه حد خود را برای این شرایط آماده ساخته اند.