قراردادهای آتی و اثر آن بر پوشش ریسک
سحر فرهمندی، رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : پیمانها و قراردادهای آتی در دهه های اخیر توجه بسیاری را به خود جلب نموده و حجم بسیار بالایی از معاملات و مبادلات را به خود اختصاص داده است. وی افزود : قراردادهای آتی متناسب […]
سحر فرهمندی، رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : پیمانها و قراردادهای آتی در دهه های اخیر توجه بسیاری را به خود جلب نموده و حجم بسیار بالایی از معاملات و مبادلات را به خود اختصاص داده است.
وی افزود : قراردادهای آتی متناسب با شرایط خاص طراحی می شوند، مهمترین قراردادها و پیمانهای آتی عبارتند از: قراردادهای آتی نرخ ارز خارجی،قراردادهای آتی اوراق قرضه، پیمانهای آتی اوراق قرضه،پیمانهای آتی شاخص سهام.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین خاطرنشان کرد: اصولا قراردادهای آتی جانشینی برای پوشش ریسک در شرایط بازار نقد است و سرمایه گذار می تواند شرایط امروز بازار را برای آینده تامین نماید.انجام معامله در بازار نقدی ریسکهای زیادی به همراه دارد از جمله می توان به ریسک نوسان قیمت اشاره نمود.
وی در ادامه اضافه کرد: قرارداد آتی یک بازی با نتیجه صفر است که خالص سود و زیان همه موقعیت های ممکن صفر است. هر موقعیت خرید توسط یک موقعیت فروش جبران می شود. بنابراین سود تجمیعی معاملات آتی برای همه سرمایه گذاران نیز باید صفر باشد، همانطور که خالص در معرض بودن در ریسک تغییرات قیمت نیز صفر است. به همین دلیل ایجاد بازار آتی نباید تاثیر با اهمیتی بر قیمت ها در بازار نقدی داشته باشد.
فرهمندی تاکید کرد : قراردادهای آتی برای پوشش ریسک تغییرات ارزش دارایی مورد استفاده قرار بگیرد. پوشش ریسک کامل بدین معناست که سبد دارایی به اضافه قرارداد آتی، سبد سرمایه گذاری بدون ریسک است و لذا موقعیت مصون شده باید نرخ بازده مساوی با نرخ بازده دیگر سرمایه گذاری های بدون ریسک فراهم نماید. در غیر اینصورت، فرصت آربیتراژی وجود خواهد داشت که سرمایه گذاران می توانند از آن بهره برده تا اینکه قیمت ها به روال خود برگردد. اما مدیر سرمایه گذاری چگونه از قراردادهای آتی برای مصون بودن از ریسک بازار استفاده می کند؟
وی در انتها اشاره کرد: فرض کنید مدیر سرمایه گذاری سبدی از سهام را مدیریت می کند و در بلند مدت نسبت به بازار خوشبین می باشد اما این احتمال را می دهید که در طول دو ماه آینده، بازار افت سریع داشته باشد اگر معاملات بدون هزینه باشد می تواند سبد سهام خود را تبدیل به اوراق مشارکت نماید تا ریسک افت بازار تمام شود اما با توجه به ریسک شناسایی سود یا زیان سرمایه ای سبد و هزینه های معاملات این استراتژی در عمل غیرقابل قبول بوده و از قرارداد آتی سهام برای مصون سازی از معرض بودن ریسک بازار استفاده می شود. بنابراین استفاده از قرارداد آتی سبد سهام در صندوق های سرمایه گذاری ، سرمایه گذاران صندوق ها را از ریسک بازار مصون کرده و سبب هموار سازی سود و ایجاد اطمینان در آنها خواهد شد.