سرانجام طرحی با هدف کنترل قیمت فولاد/ایجاد رانت و نوسان در بازار
مدیرعامل شرکت فولاد شادگان ضمن تاکید بر لزوم کشف قیمت شمش فولادی بر مبنای عرضه و تقاضا در بازار، گفت: در طرح قیمتگذاری دستوری از قسمتهای ضعیفتر حمایت میشود و این شرایط مانع رشد بخشهای دیگر و سرانجام ایجاد رانت میشود.
سعید قاسمزاده درباره مزایای احتمالی و معایب طرح قیمتگذاری دستوری فولاد که هفته گذشته در مجلس شورای اسلامی رد شد، به خبرنگار بورس امروز گفت: زمانی که زنجیره محصولی از ابتدا تا انتها دچار تغییر شده است به آن معناست که سازوکار بازار دستکاری شده است، برای قیمتگذاری دستوری باید کل زنجیره قیمتگذاری شود و ایستگاه به ایستگاه آن زنجیره باید شامل قیمتگذاری شود.
وی افزود: قیمتگذاری جز به جز زنجیره فولاد کار بسیار بزرگ و پیچیده ای است و در عین حال نتیجه مطلوبی ندارد.
مدیر عامل شرکت فولاد شادگان ادامه داد: در مبحث قیمتگذاری فولاد که تا هفته پیش مطرح بود این هدف دنبال میشد که تنها بخشی از زنجیره قیمتگذاری شود و در این شرایط هم سقف فروش و قیمت برای فولادسازان عمده و تولیدکنندگان شمش فولادی محدود شده بود، با این حال برای بخشهای پیش و پس از آن در زنجیره هیچگونه محدودیتی اعمال نشده بود.
قاسمزاده درباره معایب قیمتگذاری دستوری گفت: در طرح پیشنهادی تولیدکنندگان نورد میتوانستند محصول خود را با قیمت کشف شده در بازار بفروشند حتی این امکان برای افزایش قیمت در رقابت با رقبا نیز موجود بود.
وی افزود: بعضی از بخشهای زنجیره دارای سقف آزاد برای فروش و قیمت گذاری بودند، البته باید به این نکته توجه شود در این شرایط عرضه و تقاضا به صورت واقعی ایجاد میشود.
مدیرعامل شرکت فولاد شادگان تصریح کرد: در وسط زنجیره از فروش فولادسازانی که شمش فولادی عرضه میکنند، ممانعت به عمل میآید.
قاسمزاده گفت: بهطور طبیعی نوردیها محصول را ارزانتر میخرند، در این زمینه حتی آزادی عمل دارند که براساس سازوکار عرضه و تقاضا آن را بفروشند، به تبع این اتفاق هیچ سودی عاید فولادسازان عرضه شمش فولادی نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه این مسئله بسیار ناخوشایند است، گفت: در این باره باید اجازه داده شود که با عرضه و تقاضا قیمت شمش فولادی مشخص شود.
مدیرعامل شرکت فولاد شادگان ادامه داد: این مسئله درباره محصول نورد هم صدق میکند.
قاسمزاده عنوان کرد: نیت و هدف از این طرح مهار قیمت نهایی در زمانی است که محصول به دست مصرف کننده نهایی می رسد، اما درنتیجه این اقدام سرانجام تنها تولیدکنندگان شمش فولادی متضرر میشدند.
مدیرعامل شرکت فولاد شادگان در پایان ضمن اعلام مخالفت شخصی خود با این طرح گفت: اگر قیمتگذاری دستوری فقط برای یک محصول در نظر گرفته نمیشد و کل زنجیره را شامل میشد امکان پذیرفته شدن بیشتری را داشت.
قاسمزاده ضمن تاکید بر جلوگیری از دخالت در ساز وکار بازار گفت: باید شرایطی ایجاد شود که هر بخشی از زنجیره نقش خود را ایفا و رقابت کند و دست بردن در سازوکار بازار اشتباه است.
وی در پایان گفت: با حمایت از قسمتهای ضعیفتر، از رشد بخشهای دیگر ممانعت و سرانجام در اثر این پدیده رانت ایجاد میشود.