برخورد هیجانی در مواجه با نوسانات بازار/ بازارگردانی سهام مدیریت شرایط نوسانی
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس الزام وجود بازارگردانی در شرایط کنونی بازار را یاریرسان مدیریت سهام دانست و گفت: حضور بازار گردانها به دلیل پیشگیری از ایجاد لطمه بهکل بازار الزامی است.
محمودرضا الهی فرد در گفتگو با خبرنگار بورس امروز در زمینه الزام شرکتها به بازار گردانی گفت: در بازار سرمایه تعدادی از سرمایهگذارها با دید کوتاهمدت وارد بازار میشوند. این افراد غالبا غیرحرفهای عمل میکنند. این افراد معمولا به رفتارهای بسیار هیجانی و غیرحرفهای در بازار سرمایه دست میزنند.
وی بیان کرد: با الزام بازار گردانی، سهامدار عمده مسئولیت و نقش پررنگتری در ارتباط با سهام دارد. الزام شرکتها به معرفی بازار گردان به مدیریت سهام کمک خواهد کرد.
ضرورت الزام به حضور بازارگردان در بازار سرمایه
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس در خصوص حضور بازار گردانها توضیح داد: در شرایطی که سرمایهگذار قصد خروج از بازار را دارد و به علت شرایط ویژه بازار، سرمایهگذارهای دیگر اقدام به خرید سهم نمیکنند. در این شرایط به دلیل پیشگیری از ایجاد لطمه بهکل بازار، حضور بازار گردان لازم است زیرا در چنین شرایطی سهام توسط بازار گردان خریداری میشود.
الهی فرد در ادامه با بیان اینکه بازارکردانی به روان شدن بازار کمک میکند، گفت: در زمانی که درخواست خرید وجود دارد، بازار گردان اقدام به عرضه سهام خریداری شده میکند.
در صورت فروش حجم زیادی از سهم، بازارگردانی دیگر پاسخگو نیست
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس علاوه بر توضیحات مذکور با تأکید بر محدودیت بازار گردانها گفت: بازار گردانها منابع محدودی دارند. در شرایطی که سرمایهگذاران قصد فروش حجم زیادی از سهم را داشته باشند، بازار گردان دیگر پاسخگو نیست؛ بنابراین بهمنظور ایجاد ثبات در بازار، باید در کنار بازار گردانها، از ابزارهای دیگر بازار نیز استفاده کرد.
الهی فرد در خصوص بازار گردانی سهام فولادیها گفت: با توجه به منابع قابل اعتماد، این گروه تا هفته گذشته بسیار مثبت عمل کردهاند.
وی افزود: سهام عدالت نیز تأثیر بسیار زیادی بر ابعاد روانی و ریزش بازار داشته است. متولیان سهام عدالت پس از خرید خرد سهام از اشخاص اقدام به عرضه یکجا کردهاند. با توجه به رقم سنگین سهام عرضه شده بخش مهمی از منابع مالی بازار گردانها و سهامداران عمده حمایتکننده سهام را از چرخه بورس خارج میکند و منجر به از دست رفتن بخش مهمی از نقدینگی بازار شده است.
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس تأکید کرد: اخیراً تصمیماتی در ارتباط با نحوه فروش سهام عدالت گرفتهشده است بدین گونه که سهام عدالت دیگر در بازار عادی معامله نگردد و صرفا به صورت بلوک در بازار دوم عرضه و فروخته شود تا آثار منفی کمتری بر بازار سهام داشته باشد.
افزایش میزان سهام شناور تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد افزایش یافته است
مدیرعامل کارگزاری سی ولکس همچنین توضیح داد: بازار گردانها در مواجه با صف فروش، میزان سهام شناور نماد موردنظر را محاسبه و بر این اساس، تجهیز منابع کرده و اقدام به بازار گردانی میکنند. سهم شناور هر نماد مشخص است. البته تا سال گذشته، سهم شناور هر نمادی، زیاد نبود. عمدتا بین ۵ تا ۱۰ درصد کل سهام یک نماد را تشکیل میداد. حال آنکه امسال سهام شناور عمدتا به ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است؛ با اینکه قیمت سهام نیز نسبت به گذشته چند برابر شده است.
الهی فرد در این خصوص توضیح داد: در حالت عادی درصد اندکی از سرمایهگذاران سهام شناور در مواجهه با نوسانات بازار، برخورد هیجانی دارند. بازار گردانی در مدیریت این وضعیت تأثیر به سزایی دارد و قادر به مدیریت شرایط بازار است. حال آنکه با توجه به مطالب مذکور، در حال حاضر موضوع قدری متفاوت است. بدین ترتیب روند بازار گردانی را دشوار کرده است؛ بنابراین باید توجه ویژهای به موضوع بازار گردانی شود.