عوامل سیاسی دلیل گرانی در بازار ارز / قیمت واقعی دلار ۱۶ تا ۲۳ هزار تومان است
رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی بستانچی گفت: طبق برآوردهای اقتصادانان مختلف نرخ ارز واقعی میتواند در دامنه ۱۶ هزار تومان تا ۲۳ هزار تومان باشد بنابراین گر عوامل سیاسی را بدون تأثیر درنظر بگیریم، طبق محاسبات برخی اقتصاددانان نرخ واقعی باید در محدوده یادشده باشد.
مهدی بستانچی درباره واکنش بازار ارز به انتخابات آمریکا به خبرنگار بورس امروز گفت: هرچه انتخابات آمریکا به زمان خود نزدیکتر میشود، نتایج شفافتر میشوند که سرانجام بازار ارز ایران نیز واکنش خود را نسبت به این رخدادها نشان میدهد. کاهشهای اخیر قیمت ارز حاکی از آن است که تأثیر انتخابات آمریکا میتواند به صورت کوتاه مدت سبب افت قیمت ارز شود.
وی با بیان اینکه این کاهش به نفع بازارهای داخلی است، افزود: باتوجه به نتایج انتخابات آمریکا این افت میتواند برای مدتی ادامه داشته باشد. اگرچه عوامل سیاسی کاهشها و افزایشهای این بازار را تشدید میکند اما سرانجام عوامل اقتصادی هستند که مسیر قیمت ارز را مشخص میکنند.
رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی بستانچی با اشاره به برآوردهای مختلف اقتصاددانان درباره دامنه نرخ ارز واقعی اظهار کرد: طبق برآوردهای اقتصادانان مختلف نرخ ارز واقعی میتواند در دامنه ۱۶ هزار تومان تا ۲۳ هزار تومان باشد بنابراین گر عوامل سیاسی را بدون تأثیر درنظر بگیریم، طبق محاسبات برخی اقتصاددانان نرخ واقعی باید در محدوده یادشده باشد.
تأثیر عوامل سیاسی باعث خروج نرخ ارز از دامنه واقعی خود شدهاند
بستانچی عنوان کرد: از آنجا که عوامل سیاسی بر این نرخ اثرگذار هستند، شاهد معامله دلار در نرخهای بالاتری از محدوده یادشده هستیم. رشد نقدینگی به عنوان عامل اقتصادی در صورتی که تداوم داشته باشد منجر به افزایش تورم و سرانجام افزایش نرخ ارز میشود.
وی افزود: در کنار این عوامل پایهای، درصورتی که وضع اقتصادی دولت بهتر باشد (نبود کسری بودجه یا میزان پایین کسری بودجه)، جهش قیمت ارز به کندی و در زمان کسری بودجه بالا، به سرعت انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه وجود تحریمها سبب تسریع اثرگذاری نوسانهای نرخ ارز بر اقتصاد کشور میشود، گفت: درصورتی که این تحریمها کاهش یابند، سرعت اثرگذاری نوسانهای قیمت ارز بر اقتصاد تقلیل مییابد. در نتیجه این تقلیل، امکان اثرگذاری نرخ بر وضع اقتصادی همچون گذشته به هشت سال نیز طول میکشد، با این وجود، کنترل نقدینگی و کاهش پایه پولی راهحل بلندمدت بهبود نوسانها و روند صعودی این نرخ است.
لزوم بازگشت مطالبات بانک مرکزی از دولتها برای کاهش پایه پولی
رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی بستانچی درباره استقراض دولتها از بانک مرکزی اظهار کرد: استقراض دولتها به بهانههای مختلف از بانک مرکزی سبب افزایش پایه پولی شده است. به عنوان راهحل باید این مطالبات به بانک مرکزی بازگردد تا پایه پولی کاهش یابد و رشد افسار گسیخته آن تداوم نیابد.
بستانچی با بیان اینکه نرخ کنونی دلار در بازارها ناشی از رخدادها سیاسی است، گفت: این نرخ درحال رسیدن به میزان واقعی خود است که توسط عوامل بازار تعیین میشود. بهطور قطع، نرخ واقعی کمتر از میزان کنونی است که در بازار معامله میشود بنابراین در صورتی که رخدادهای مثبتی در سطح سیاسی کشور اتفاق افتد، نرخ ارز به میزان واقعی خود بازمیگردد.
هیجانات حاکم بر بازار نوسانات کوتاهمدتی را ایجاد میکنند
وی درباره دلایل نوسانهای نرخ ارز در بازه کوتاه مدت، گفت: هیجانهای حاکم بر بازار ارز سبب نوسانهای آن بودهاند بنابراین عرضه و تقاضا از روی این هیجانها مبادله میکنند، در نتیجه این هیجانها سبب افت نرخ ارز شدهاند که با برطرف شدن آن بازار به حالت تعادلی خود میرسد.
یستانچی در پایان با بیان اینکه نرخ تعادلی بازار میتواند پایینتر و یا به احتمال بسیار کم بالاتر از نرخ کنونی باشد، اظهار کرد: شکاف بین عرضه و تقاضا سرانجام با تعادل چند روز آینده از بین خواهد رفت. نوسانهایی که بازار ارز در چند روز اخیر مشاهده کرده است، ناشی از انتظارهایی است که عوامل بازار (عرضه و تقاضا) داشتهاند که بسیار طبیعی به نظر میآید و درصورتی که بازار به قیمت واقعی خود برسد که توسط عوامل بازار تعیین میشود، مورد توافق طرفهای عرضه و تقاضا خواهد بود.