طرحهای توسعهای سنگ آهنیها عامل کمبود عرضه سنگآهن به فولادسازان
یک تحلیلگر بازار فولاد اظهار کرد که بیشتر شرکتهای تامین کننده سنگ آهن فولادیها سنگ آهن را در طرحهای توسعهای در بخش پایین دست خود مصرف میکنند که این مشکل در کنار صادرات سبب تشدید مشکل کمبود عرضه سنگ آهن به فولادسازان شده است.
مسعود میر لوحی درباره مسئله کمبود سنگآهن شرکت فولاد مبارکه به خبرنگار بورس امروز گفت: پیشبینیهایی درباره کمبود سنگ آهن و احتمال ایجاد مشکل در خصوص این موضوع شده است، موجودی ذخایر فولاد مبارکه حداکثر به میزان ۱۰ روز تولید این مجموعه است.
وی افزود: بیشتر شرکتهای تولیدکننده سن آهن که تامینکننده سنگ آهن شرکتهای فولادی هستند، توسعه بخشهای پایین دستی را فعال کردهاند، این شرکتها، واحدهای فولادسازی ساختهاند یا طرحهایشان به مرحله بهرهبرداری رسیده است.
این تحلیلگر بازار فولاد توضیح داد: شرکتهای تولیدکننده سنگ آهن، سنگ آهن خود را در داخل و برای مصرف داخلی خود شرکت، مصرف میکنند، به همین علت است که عرضه سنگ آهن به بازار کم شده است.
صادرات مواد اولیه
میرلوحی گفت: صادرات مواد اولیه نیز از دیگر عوامل تشدید مشکل کمبود سنگ آهن به شمار میآید، فولاد مبارکه برای جلوگیری از کاهش تولید خود و همچنین انجام تعهدهای بازار ناچار است از همه ذخایر راهبردی کنسانتره و گندله خود استفاده کند.
وی افزود: فولاد مبارکه نیز مجبور است حدود ۷۰۰ هزار تن تختال ذخیرهسازی شده را در نورد گرم و سرد استفاد کند، هماکنون موجودی ذخایر فولاد مبارکه حداکثر ۱۰ روز تولید مجموعه است.
تحلیلگر بازار فولاد گفت: توجیه اقتصادی صادرات، یکی از دلایلی است که شرکتهای تولیدکننده سنگ آهن را به سمت صادرات این ماده اولیه ترغیب میکند.
میرلوحی دلیل دوم برای این اتفاق را نوسانهای قیمت دلار دانست و تصریح کرد: بهتازگی خبری منتشر شد که یک کشتی با محموله سنگ آهن بدون تشریفات گمرکی در حال بارگیری بوده اس که به عنوان کالای قاچاق شناسایی و بازگردانده شد.
وی عنوان کرد: مسائلی از این دست نیز سبب شده است، شرکت های فولادی در خرید سنگ آهن دچار مشکل شوند.
سرمایه گذاریهای فولادسازان
تحلیلگر بازار فولاد درباره سرمایهگذاریهای شرکتهای فولادی در معادن سنگ آهن عنوان کرد: شرکتهای بزرگ فولادی در بعضی از معادن سنگ آهن سرمایهگذاری هایی انجام دادهاند، شرکت فولاد مبارکه در معدن سنگان سرمایهگذاری کرده است، بقیه شرکتهای فولادی نیز سعی کردهاند در زمینه تامین سنگ آهن سرمایهگذاریهایی را انجام دهند.
میرلوحی همچنین ادامه داد: شرکتهای بزرگ فولادی در راهبردهای سالهای پیش درباره مسئله سنگ آهن ضعیف عمل کردهاند.
وی گفت: ممکن است ناهماهنگیهای وزارتخانه، مجوزهای صادر شده نیز عامل این اتفاق باشد،
تحلیلگر بازار فولاد ادامه داد: طرحهای اجرا شده تاکنون کلی نگر و جهان شمول نبوده است، برای نمونه اعطای مجوز فولادسازی به شرکتی مانند چادرملو، کم کردن عرضه سنگ آهن را در پی خواهد داشت.
اقدامهای فولاد مبارکه در تامین سنگ آهن
میرلوحی با بیان اینکه این مسئله همواره مطرح بوده است که توازن زنجیره تولید فولاد مشکلاتی دارد، گفت: در این زمینه برای رفع مشکل تلاشهایی انجام شد، معادن سنگ آهن سنگان یکی از معادنی بود که پیرو تلاشهای یادشده برای کمک به کمبود این ماده خام ایجاد شد.
وی در زمینه حضور و سرمایهگذاری شرکتهای فولادی در بخش معادن افزود: شرکتهای فولادی بسیار دیر وارد این حوزه شدند و سرمایهگذاریهای آنها در تامین سنگ آهن دیر به بهرهبرداری رسید.
این تحلیلگر بازار فولاد تاکید کرد: این اقدامها باید بسیار زودتر انجام میشد،با این حال فولادسازان طرحهای توسعه ای داشتهاند که در کمبود ذخایر سنگ آهن موثر عمل کرده است.
میرلوحی گفت: هماکنون فولاد مبارکه بخش سنگ آهن خود را از کارخانه سنگان تامین میکند، در صورتی که پیشتر متکی به سنگ آهن چادرملو و گل گهر بود.
میر لوحی ادامه داد: شرکتهای تازه تاسیس، تا زمان رسیدن به توسعه و برآوردن نیاز فولادسازان به زمان بیشتری احتیاج دارند. از طرفی شرکتهای فولادسازی کوچک نیز اضافه شدهاند که مصرفکننده سنگ آهن هستند.
وی اظهار امیدواری کرد که در سال های آینده بیشک این مسئله حل میشود زیرا افزون بر طرحهای توسعهای فولادسازان، سیاست کلی وزارتخانه نیز بر این موضوع متمرکز است.
این تحلیلگر بازار فولاد در پایان بر راهبردهای حل مسئله تاکید کرد و گفت: در آینده نزدیک با تدابیری مانند منع صادرات و ایجاد ثبات اقتصادی در کشور، مشکلات پیش رو حل میشود.