پیش بینی قیمت ۲۶۲۰ دلاری هر اونس جهانی طلا در بدترین شرایط
طبق پیش بینی گروه نوویرا قیمتهای بالایی همچون سه هزار دلار به ازای هر اونس طلا قابلیت تحقق ندارد زیرا هر پیش بینی نیازمند توجه به شاخصهای خاصی است که طبق این پیشبینی تغییر هیچ کدام از عوامل اثرگذار حتی در بدترین حالت چنین قیمتهایی را نتیجه نمیدهد.
به گزارش بورس امروز، گروه نوویرا طی کی گزارش قیمت طلا را پیشبینی کرد. این گروه با استفاده از الگوی مارکو سوئیچکننده (Markow Switching) سه حالت خوش بینانه، واقعی و بدبینانه را برای بازار طلا پیش بینی کردند.
عوامل و متغیرهای مستقل تأثیرگذار بر پیشبینی قیمت طلا شامل مقادیر ماهانه متغیر سوئیچکننده (S&P 500)، پایه پولی آمریکا و تولید ماهانه طلا از ۱۹۸۰ تاکنون است.
ابتدا به توضیح متغیر سوئیچکننده میپردازیم. طبق نمودار زیر ۳ حالت بدبینانه، واقع بینانه و خوشبینانه پیشبینی میشود که در هر زمان (سال) مجموع این سه حالت برابر با یک است. متوسط خطا در محاسبات این متغیر طی ۴۰ سال گذشته برابر با ۳.۶ بوده است که بیشترین خطا به میزان ۲۷.۸ درد مربوط به سال ۲۰۰۷ است.
پیش بینی متغیرهای پایه پولی امریکا و تولید طلا
حال به توضیح دو متغییر کلیدی در این الگو میپردازیم که به پایه پولی آمریکا و تولید طلا مربوط میشود.
طبق جدول زیر پایه پولی امریکا در پایان اوت ۲۰۲۰ برابر با ۴,۸۰۷ میلیارد دلار بوده است که در این دوره تولید طلا نیز حدود ۳,۲۰۰ تن برآورد شده است.
از آنجا که بازار بورس آمریکا تاکنون رشد بالایی را تجربه کرده است به احتمال بالایی در حالت رژیم واقعبینانه قرار دارد که قیمت هر اونس طلا را ۲,۰۵۴ دلار پیش بینی میکند. درصورتی که وضع رشد و رونق اقتصادی را برای ادامه ناامیدانه بخوانیم و آینده این بورس را با بدبینی پیشبینی کنیم، با توجه به مقادیر کنونی پایه پولی و تولید طلا، قیمت هر اونس طلا تا دو هزار و ۶۲۰ دلار دلار بالا میرود.
باتوجه به اینکه بانک مرکزی از زمان شیوع کرونا سیاست پولی انبساطی را در پیش گرفته است که پایه پولی را در ماه فوریه ۲۰۲۰ از ۳,۴۵۴ میلیارد دلار به ۴,۸۰۷ میلیارد دلار در ماه اوت رساند، پیش بینی میشود که این روند ادامه یابد بنابراین افزایش پایه پولی سبب رشد قیمت دارایی مالی و جایگزین آن یعنی طلا میشود.
درصورتی که پایه پولی آمریکا را تا افزایش ۵,۰۰۰ میلیارد دلاری پیشبینی کنیم با مقدار تولید کنونی طلا (۳,۲۰۰ تن)، با پیش بینی حالت واقع بینانه قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی ۲,۱۲۶ دلار و در شرایط بدبینانه حدود ۲,۶۸۲ دلار خواهد بود. اگر افزایش تولید طلا به میزان سال ۲۰۱۹ (یعنی ۳,۵۰۰ تن) بدانیم طبق حالت واقع بینانه قیمت هر اونس طلا ۱,۸۱۷ دلار و در بدترین حالت (حالت سوم) این نرخ به ۲,۱۳۵ دلار خواهد رسید.
اگر کاهش تولید طلا را در ۲۰۲۰ ملاک قرار دهیم که ناشی از همهگیری ویروس کرونا بوده است، اگر سطوح کنونی تولید طلا حفظ شود و پایه پولی آمریکا ۲۰ درصد افزایش یابد، قیمت هدف در حالت دوم (واقع بینانه) به دو هزار و ۴۹۵ دلار و در بدترین حالت (رژیم۳) به سه هزار و ۱۲۰ دلار میرسد.
نتیجهگیری
بنابراین طبق پیشبینیهای این گروه، تحقق تولید پایینی همچون ۳,۰۰ تن بسیار بعید است زیرا تولید جهانی طلا از سال ۲۰۱۳ بیشتر از ۳,۰۰۰ تن در سال بوده است. حتی اگر مقدار تولید جهانی طلا به این مقادیر بازگردد پایه پولی ۵,۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا این قیمت را در دو حالت واقع بینانه و بدبینانه به ترتیب حوالی قمیتهای ۲,۳۸۸ دلار و ۳,۱۷۸ دلار پیش بینی میکند.
درصورتی که افزایش قیمت طلا را انگیزهای برای افزایش تولید آن درنظر گیریم، افزایش تولید طلا به مقادیر ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میرساند که موجب کاهش قیمت طلا میگردد. همچنین اگر تولید سالانه ۴,۰۰۰ تن طلا را با مقادیر کنونی پایه پولی آمریکا ملاک پیش بینی قرار دهیم، قیمت هدف در دو حالت واقع بینانه و بدبینانه به کمتر از هزار و ۴۰۰ دلار و هزار و ۵۰۰ دلار کاهش میدهد.
باتوجه به اینکه بسته محرک مالی در آمریکا ۲.۲ تریلیون دلار تصویب شده است، انتظار داریم پایه پولی نیز به ۵ تریلوین دلار و در غیر این صورت به ۵ تیلیون دلار برسد. لذا با افزایش تولید طلا تا ۳,۵۰۰ تن در سال، قیمت طلا در حالت واقعبینانه بین هزار و ۸۱۷ دلار تا دو هزار و ۱۳۳ دلار به ازای هر اونس خواهد بود.
بنابراین قیمتهای سه هزار دلار به بالا که در رسانهها مطرح میشوند، تحققپذیر نیستند. تحقق این قمیتها نیازمند وقوع همزمان کاهش تولید طلا به میزان فصل نخست و دم سال ۲۰۲۰، به درازا انجامیدن بحران و تشدید ناامیدی در بازارهای مالی دنیا نسبت به بهبود اقتصادی و تدام سیاست انبساطی است که واقع بینانه نیست.