بهترین زمان برای فروش عرضه اولیه سهام چه زمانی است؟
همانطور که خرید به موقع سهام یکی از مهمترین حرکتها در بازار سهام است، اینکه سرمایهگذار بداند که چه زمانی از سهام خریداری شده خارج شود و یا به عبارتی آن را به فروش برساند نیز نکته بسیار مهمی در تعیین سرنوشت سرمایهگذاران در بازار سهام به شمار میرود..
فروش عرضه اولیه
معمولا سرمایه گذاران پس از ورود به بازار بورس و سرمایه گذاری و خرید عرضه های اولیه سوالی که برایشان پیش می آید این است که بهترین زمان برای فروش عرضه اولیه چه زمانی است.
به طور کلی شرکت هایی که برای اولین بازار وارد بازار سرمایه می شوند اصطلاحا عرضه اولیه می شوند و با توجه به اینکه عرضه های اولیه در بازار سرمایه سود خوبی را نصیب سرمایه گذار می کنند معمولا با استقبال بازار نیز مواجه می شوند
همانطور که خرید به موقع سهام یکی از مهمترین حرکتها در بازار سهام است، اینکه سرمایهگذار بداند که چه زمانی از سهام خریداری شده خارج شود و یا به عبارتی آن را به فروش برساند نیز نکته بسیار مهمی در تعیین سرنوشت سرمایهگذاران در بازار سهام به شمار میرود..
فروش عرضه اولیه با دید سرمایه گذاری کوتاه مدت
با توجه به سوده بودن عرضه اولیه ها در بازار بورس، پیشنهاد می شود که آن را تا مدتی که منفی نشده نگهداری کنید. معمولا عرضه های اولیه بعد از رشدی طولانی چند روزی دچار ریزش خواهد شد که می توانید آن را به فروش برسانید. در حالتی که دید بلند مدت دارید و نیازی به سرمایه آن ندارید نیز می توانید عرضه اولیه را مدت بیشتری نگهداری کنید.
از آنجا که اگر سهم به قیمت مناسبی عرضه شود معمولا رشد قیمت آن در طی چند روز اتفاق می افتد و به همین دلیل تمایلی برای فروش سهم در ابتدا وجود ندارد.
سرمایه گذارانی که اطلاع کاملی از ارزش سهم ندارند بهتر است که در صورت عرضه شدن صف خرید، سهم خود را نیز به فروش برسانند. البته فروش سهم نیز در عرضه اولیه قوانینی دارد.
وضعیت سهام عرضه به صورت منطقی نمیباشد و باید حدالامکان به دنبال ارزشگذاری واقعی سهام باشیم
حداقل سوددهی عرضه اولیه
نحوه فروش عرضه اولیه بستگی به استراتژی و شرایط شما دارد. از منظر تئوریک و بر اساس آنچه در دنیا رواج دارد قیمت فروش عرضه اولیه سهام را به گونهای تعیین میکنند تا شرکتکنندگان در عرضه اولیه بتوانند از سوددهی ۱۰ % الی ۲۰ % بهرهمند گردند.
شرکت هایی که متقاضی ورود به بازار بورس هستند باید از طریق نهادهای مالی هم چون شرکت های تأمین سرمایه و یا شرکت های مشاور سرمایهگذاری مورد تائید سازمان بورس، ارزشگذاری شوند و پس از آن سهامداران عمده با توجه به ارزش ذاتی کسب شده قیمتی را جهت ورود به بورس به سازمان بورس ارائه می نمایند.
تشخیص زمان مناسب برای فروش عرضه اولیه
سهامداران را می توان به ۳ دسته تقسیم کرد.
دسته اول سهامداران کوتاه مدت، دسته دوم سهامداران میان مدت و دسته سوم سهامدارن بلند مدت؛ یعنی شخصی که سهام خریداری کرده تا چند ماه یا چند سال بعد ، به پولی که برای خرید عرضه اولیه سرمایه گذاری کرده نیاز پیدا می کند.
مثلا شما ممکن است ۱ ماه یا ۶ ماه یا ۱۲ ماه بعد به پول خود نیاز پیدا کنید و قاعدتا باید تا آن زمان سهام خود را بفروشید. طبق تجربه سهام عرضه اولیه ۳ نوع سود به سهامداران می دهد؛ بازدهی اولیه، بازدهی ثانویه، بازدهی ناشی از رشد بازار، که به ترتیب به رشد چند روز اول، رشد پس از به تعادل رسیدن در صورت با ارزش بودن سهام، و در نهایت رشد به دلیل توسعه بازار سرمایه یا رشد مضاعف + رشد کلی اقتصاد بازار بستگی دارد.
اصولا با توجه به چهار عامل مهم و موثر بر روی رشد قیمت سهام پس از عرضه اولیه در بازار بورس می توان تصمیم مناسبی برای زمان فروش گرفت:
تعداد سهام عرضه شده: هرچه تعداد عرضه کمتر باشد، احتمالا فروشندگان کمتری نیز وجود خواهند داشت
رفتار سهامدار عمده: اگر سهامدار عمده پس از عرضه اولیه، سهام دیگری عرضه نکند احتمالا سهام رشد بیشتری پیدا خواهد کرد.
شرایط کلی بازار: وقتی که شرایط کلی بازار خوب و مثبت است و همه خوش بین هستند، افراد کمی معمولا حاضر به فروش خواهند شد.
اخبار و اطلاعات پیرامون سهام: گاهی اخبار و اطلاعات درست و غلط به شکل منفی یا مثبتی پیرامون سهام عرضه شده منتشر میشود که معمولا افراد بر اساس این اطلاعات و اخبار تصمیم خواهند گرفت.
در نتیجه تصمیم گیری در مورد نحوه فروش عرضه اولیه بر عهده خود شما خواهد بود.
این می تواند یک استراتژی شخصی و محرمانه برای شما باشد. حتی شما این اختیار را دارید که روز پس از عرضه اولیه، سهام خود را به فروش برسانید.
گرچه معمولا پیشنهاد می شود تا زمانی که صف خرید در سهم وجود دارد، سهام خود را نگهداری نمایید و نفروشید!
به عنوان یک استراتژی پیشنهادی می توانید بدین شکل عمل کنید که اگر سهامدار کوتاه-مدت هستید، پس از متعادل شدن سهم و شکستن صف خرید، سهام خود را بفروشید. اگر سهامدار میان مدت هستید، می توانید حداقل ۳ ماه صبر کنید که اگر سهم مورد نظرتان رشد ثانویه ای داشت از آن بهره مند شوید. اگر سهامدار بلند-مدت هستید و به آینده بازار بورس در ایران خوش بین، می توانید تا یک سال دیگر سهام عرضه اولیه خود را نفروشید و منتظر رشد بازار باشید.
مناسب ترین زمان برای فروش عرضه اولیه از نگاه عملی
همیشه انچه در عمل رخ میدهد با آنچه از نظر تئوری بیان می شود متفاوت است و فروش عرضه اولیه سهام از نگاه عمل دارای جزییات بیشتری است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت. در فروش عرضه اولیه به نکات زیر توجه فرمایید:
توجه به ارزش بازار سهام یک شرکت عرضه شده
برای مشخص کردن اندازه شرکت باید تعداد سهام شرکت ضربدر قیمت پایانی سهام کنید و از این طریق ارزش بازار سهام را محاسبه نمایید.
۱- به طور معمول اگر ارزش ریالی به دست آمده کمتر از ۱۰۰۰ میلیارد ریال باشد میتوان گفت که این شرکت در سهام کوچک دستهبندی میگردد.
۲- در صورتی که ارزش ریالی به دست آمده بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد ریال باشد در دسته شرکتهای متوسط قرار میگیرد.
۳- در صورتی که ارزش ریالی به دست آمده بیشتر از ۵۰۰۰میلیارد ریال باشد جزو شرکتهای بزرگ به حساب می آید.
توجه به تحلیل بنیادی شرکت عرضه شده
اگر خودتان به تحلیل بنیادی مسلط هستید وضعیت شرکت را از نظر بنیادی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید اما اگر اطاعاتی در این باره ندارید میتوانید به سایتهای مختلف تحلیلگری و کارگزاری مراجعه نمایید که خیلی از این سایت ها اطلاعات را به صورت رایگان در اختیار افراد قرار میدهند.
البته توجه داشته باشید که به یک تحلیل اکتفا نکنید و حتماً چند تحلیل بنیادی از سایتهایی که از تحلیل های آنها اطمینان کسب کرده اید را مورد مطالعه قرار داده و برآیند نظرات در رابطه با ارزش ذاتی آن سهام را در نظر بگیرید.
آنچه در مطلب بالا گفته شد میتواند مهم و موثر در دیدگاه شما نسبت به فروش عرضه اولیه باشد.
توجه به روند فعلی بازار
بازار بورس هم مثل دیگر فعالیت های اقتصادی دورههای متفاوتی را از جمله رونق، رکود و رشد را تجربه کرده است و بعد از آن دوباره شروع روندش نزولی بوده است و این سیکل در طول زمان بطور متوالی اتفاق خواهد افتاد.
در صورتی که شرکتی در زمان رکود یا نزول بازار عرضه گردد به علت خروج سرمایه، حجم تقاضا هم برای عرضه اولیه کاهش پیدا خواهد کرد و بر همین اساس جو عمومی بازار منفی می شود و شمار روزهای مثبت در سهام عرضه اولیه پایینتر از دوران رونق خواهد بود.
اما در دوره های زمانی رونق و صعود شدید بازار زمانی که یک سهم عرضه اولیه میشود به دلیل اینکه حجم نقدینگی بزرگی در بازار در جریان است معمولا تقاضای سنگینی برای سهام ایجاد میشود که در حالت برای مدت زیادی شاهد تشکیل صفهای خرید سنگین در آن سهم خواهیم بود.
توجه به وضعیت فعلی و آینده شرکت
صنعت های متفاوتی در حال فعالیت در بورس هستند. هر شرکتی هم که عرضه میشود در صنعت خاصی فعال و دارای محصولاتی است.
بهتر است که شما به عنوان یک سرمایهگذار تحقیقاتی درباره محصولات اصلی شرکت، آینده آن، وضعیت صنعتی که در آن فعال است، پتانسیل روند روبه رشد آن، حمایت دولت از آن صنعت و یا بررسی اینکه وابسته به اقتصاد جهانی است و غیره انجام دهید.
شما باید تحقیقات ذکر شده را انجام دهید تا از این راه بتوانید تصمیمگیری بهتری را درباره فروش عرضه اولیه، نگهداری آن و یا خرید بیشتر آن و غیره اتخاذ کنید.
چه عواملی باعث رشد قیمت عرضه های اولیه می شود؟
به دلیل استقبال زیاد مردم از سهام عرضه اولیه شده، سرمایهگذاران معمولا به خرید سهام در روز های معاملاتی بعدی تمایل پیدا می کنند. چون افراد به دلیل ارزش بالایی که برای این سهام قائل هستند حاضرند تا در حداکثر قیمت آن روز معاملاتی نیز سفارش خرید بگذارند و برای همین تقاضای سنگینی در حداکثر قیمت برای سهام به وجود میآید و صف خرید سنگینی برای آن تشکیل می شود. این مسئله طی روز های معاملاتی بعد نیز تکرار خواهد شد و این موضوع سبب ایجاد سود معاملاتی جذاب در عرضه اولیه سهام میگردد.