گامهای موثر «ذوب» برای حفظ ارزش سهام
شرکت ذوبآهن اصفهان به تازگی موافقت اصلی تاسیس صندوق بازارگردانی خود را از سازمان بورس دریافت کرد. این اقدام از گامهای موثر برای حمایت از سهام این شرکت در بازار سرمایه است.
تولید شمش فولادی در شرکت ذوبآهن با استفاده از کک در کورههای بلند انجام میشود. کک سوخت اصلی مورد استفاده در این واحد است که از طریق زغالسنگ تولید میشود و در جهت احیا سنگآهن و تولید چدن به کار میرود. بخش قابل توجه شمشی که در شرکت تولید شده، به محصولات نورد شده تبدیل و باقیمانده آن نیز به شکل شمش کالایی عرضه میشود. بنابراین محصولاتی که در این شرکت تولید و به فروش میرسند شامل: تیرآهن، شمش کالایی، ریل، میلگرد و کلاف، نبشی، چهارگوش، چدن، سولفات آمونیم و … میشود.
خروج ذوب از زیان انباشته و اعلام سود تا پایان سال ۱۳۹۹، برنامه افزایش سرمایه و ارتقا نماد از فرابورس به بورس و تاسیس صندوق بازار گردانی اختصاصی از جمله برنامههای اعلامی از سوی این شرکت است. ذوب در ۶ ماه اول سال جاری نسبت به سال گذشته بیش از ۷.۵۶ هزار میلیارد تومان درآمد فروش داشته است و با این روند قطعا تا پایان سال جاری از زیان انباشته خارج و به سودآوری میرسد. در حال حاضر صندوق مشترک توسعه بازار سرمایه با انتشار ۴۰ میلیون اوراق تبعی ذوبآهن اصفهان با قیمت اعمال ۷۳۳ تومانی ۲۴ اسفند سال جاری، دورنمای مثبتی را به بازار سرمایه انعکاس داد.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران در جریان و در مرحله بررسی حسابرس و بازرس قانونی است و بهزودی نهایی و در کدال افشا میشود تا با دریافت مجوز سازمان بورس و برگزاری مجمع فوقالعاده، بهبود ساختار مالی شرکت و همچنین تامین سرمایه در گردش مورد نیاز جهت افزایش تولید در سال آتی فراهم شود. تاسیس صندوق بازار گردانی اختصاصی از دیگر اقدامات موثر این شرکت است .موافقت اصولی تاسیس صندوق بازار گردانی ذوبآهن از سازمان بورس دریافت شده تا برنامه تقویت منابع مالی این صندوق جهت حمایت از سهام شرکت محقق شود. همچنین مذاکراتی با سهامداران عمده شرکت شده تا با بازار گردانی سهام به ایجاد ثبات و تعادل در معاملات کمک کنند.
عملکرد تولید
بازار صادراتی
بازار داخلی
وضعیت شرکت در پنج سال گذشته
صورت سود و زیان پیشبینی شده
چشمانداز صنعت
- سودآوری صنعت فولاد در ایران عمدتا متاثر از قیمت جهانی فولاد، وضعیت نرخ ارز و تغییرات قیمت مواد اولیه به ویژه سنگآهن است. قیمت جهانی فولاد همچون سایر فلزات اساسی وابسته به وضعیت اقتصادی کشور چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فولاد در جهان است.
در حالی که تقاضای فولاد چین تا سال ۲۰۱۶ حدود ۶۸۱ میلیون تن بوده، پیشبینی میشود این رقم در سال ۲۰۲۱ به سطح ۹۱۶ میلیون تن برسد. کل میزان تقاضای فولاد جهان در سال ۲۰۱۹ حدود ۱.۷۶۰ میلیون تن بوده و پیشبینی میشود در سال جاری میلادی با کاهش رشد اقتصادی کشورها با افت ۵/ ۷ درصدی به سطح ۱.۶۳۴ میلیون تن برسد اما در سال ۲۰۲۱ انتظار میرود تقاضای فولاد در دنیا به سطح ۱.۷۲۰ میلیون تن بازگردد.
در حال حاضر میتوان قیمت جهانی فولاد در مناطق مختلف را نزدیک به کف ۵ سال اخیر در نظر گرفت و از این رو به دلیل اثرگذاری قابلتوجه شیوع ویروس کرونا بر تولیدات صنعتی و سطح ساختوساز در جهان و متعاقبا اثرگذاری این بحران بر قیمتهای جهانی، دیگر ریسک چندانی از جهت سقوط مجدد قیمتهای جهانی وجود ندارد. - دومین عامل مهم نرخ ارز است که رشد قیمت ارز به تسعیر بالاتر ارزهای صادراتی فولادسازان کشور منجر خواهد شد و در بازار داخلی نیز مبنای قیمتگذاری محصولات فولادی در بورس کالا، تابعی از نرخ ارز نیمایی است.
در حال حاضر قیمت شمش فولاد در بورس کالا برابر با حاصلضرب متوسط هفتگی نرخ ارز نیما و ۸۸ درصد میانگین هفتگی نرخ فوب صادراتی لحاظ میشود. واقعیت این است که رشد قابل توجه فروش و سودآوری فولادسازان در ۲ سال اخیر، ناشی از جهش نرخ ارز بوده که در نهایت باعث رشد قیمت سهام فولادسازان بورسی نیز شده است.
رشد نرخ ارز و پرهیز از تثبیت نرخ آن در شرایط تورمی، به افزایش انگیزه فعالان اقتصادی به صادرات و رونق صادرات غیرنفتی منجر میشود. بر همین اساس صادرات فولادسازان بزرگ کشور بهرغم تحریمها و مشکلات انتقال ارز در سال ۹۸ با افزایش ۲۷ درصدی مواجه شد و به سطح ۷ میلیون تن رسید.
البته در ۲ ماه نخست سال ۹۹ به دلیل محدودیتهای صادراتی ایجادشده در وزارت صمت، صادرات شرکتهای بزرگ فولادی با کاهش ۶۱ درصدی به سطح ۴۰۰ هزار تن رسیده که با برچیده شدن محدودیتهای صادراتی، در ادامه سال این کاهش جبران خواهد شد. - سومین عامل اثرگذار بر شرکتهای فولادی، وضعیت قیمت مواد اولیه به ویژه سنگآهن است. هماکنون عمده مواد اولیه شرکتهای فولادی در قالب کنسانتره سنگآهن و گندله از شرکتهای بزرگ سنگآهنی همچون چادرملو و گل گهر تامین میشود که نرخ فروش کنسانتره و گندله بهصورت درصدی از قیمت شمش فولاد بین سنگآهنیها و فولادیها توافق شده است.
در این شرایط در صورت رشد قیمت جهانی سنگآهن و قیمت فولاد، ریسک افزایش نرخ مواد اولیه بالا خواهد رفت.
با توجه به اینکه شرکتهای سنگآهنی در سالهای اخیر طرح توسعه تولید فولاد را با هدف تکمیل زنجیره خود آغاز کردهاند با بهرهبرداری از اینطرحها ریسک کمبود کنسانتره و گندله برای فولادسازان وجود دارد. به همین دلیل در سالهای اخیر برخی از شرکتهای فولادی طرح خرید معدن سنگآهن را در دستور کار قرار دادند.
عوامل اثرگذار بر صنعت و محیط بیرونی
خریداران چه میگویند
- خروج ذوب از زیان انباشته و اعلام سود تا پایان سال ۱۳۹۹؛
- برنامه افزایش سرمایه؛
- ارتقا نماد از فرابورس به بورس؛
- تاسیس صندوق بازار گردانی اختصاصی.
فروشندگان چه میگویند
- ریسک کمبود کنسانتره و گندله برای فولادسازان بهرهبرداری از طرح توسعه تولید فولاد با هدف تکمیل زنجیره توسط شرکتهای سنگآهنی؛
- وجود مشکلات احتمالی در نقدینگی به دلیل رشد مواد اولیه و متعاقبا افزایش هزینه مالی.
درباره شرکت
ذوبآهن اصفهان بزرگترین تولیدکننده محصولات طویل در خاورمیانه و نخستین تولیدکننده ریل و فولاد ساختمانی در ایران است. این شرکت انواع قطعات فولاد ساختمانی و صنعتی را با ظرفیت ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن فولاد تولید میکند.
محصولات شرکت ذوبآهن اصفهان در پروژههای بزرگ داخلی و بینالمللی از جمله پروژههای کشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو جایگاه ویژهای در صادرات و توسعه رونق اقتصادی ایران دارد. این شرکت نیز همانند بسیاری از شرکتهای دیگر دارای حضوری فعال در بازار بورس ایران با نماد ذوب است.
نماد ذوب یا همان شرکت ذوبآهن اصفهان به عنوان یک شرکت سهامی خاص مشغول به فعالیت است که در طول هفته برای فروش محصولات خود در بازار بورس اوراقی را مورد معامله قرار میدهد.
از پربازدهترین شرکتهای بورس ایران در سال ۱۳۹۹ میتوان به شرکت ذوبآهن اصفهان اشاره نمود که نسبت به سال قبل افزایش ۳۹ درصدی داشته و دلیل آن هم افزایش درآمد رشد نرخ فروش بوده است، همین امر موجب شد که سهام آن در بازار بورس با استقبال بسیار خوبی مواجه شود.
تاریخچه شرکت ذوبآهن اصفهان
ایران در قرنهای گذشته از لحاظ استخراج فولاد با دیگر جوامع و کشورهای بزرگ همسطح بوده است، در چند قرن گذشته به دلیل اینکه در کشورهای صنعتی تولید فولاد از اهمیت ویژهای برخوردار بود و به محصولات فولادی ایران هم نیاز داشتند.
احداث یک کارخانه ذوبآهن که به عنوان مادر صنایع از آن یاد میشود یکی از اهدافی بود که در زمان حکومت قاجاریان مطرح گردید، اما با موانعی همراه بود. تا اینکه در سال ۱۳۴۴ با همکاری اقتصادی بین ایران و شوروی تاسیس کارخانه ذوبآهن مورد توافق قرار گرفت.
در نتیجه از سال ۱۳۴۶ کار احداث کارخانه را شروع نمودند و اولین محصولی که در این کارخانه تولید شد چدن بود که در سال ۱۳۵۱ بخش فولادسازی را هم راهاندازی کردند و در طول سال ۵۵۰ هزار تن ظرفیت این کارخانه در نظر گرفته شد.
در سالهای گذشته شرکت ذوبآهن با نماد ذوب در بازار بورس تهران مشغول به فعالیت شد، البته باید بگوییم به دلیل اینکه حجم بالایی در بازار بورس به خود اختصاص داده است به یکی از سهامهای فرابورس تبدیل شده است.
سهامداران
شرکت ذوبآهن اصفهان از مدیرعامل، ۳ عضو هیئتمدیره و رئیس و نایبرئیس مدیره تشکیل میشوند که شامل افراد زیر میشوند:
- مدیرعامل این نماد در بورس منصور یزدی زاده شتربانی است.
- رئیس هیئتمدیره علی احمدیانی از شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی است.
- نایبرئیس هیئتمدیره منصور یزدی زاده شتربانی هستند که در شرکت فرآوردههای نسوز ایران مشغول فعالیت است.
- اعضای هیئتمدیره این نماد احسان دشتیانه از شرکت پویش بازرگانان آهن اصفهان، بابک بیگی از شرکت توسعه معادن پارس تامین و مرتضی یزد خواستی از شرکت سرمایهگذاری صبا تامین هستند.
درصد سهم سهامداران شرکت ذوبآهن یا نماد ذوب در سال ۱۳۹۸ تغییر یافتهاند که به شرح زیر است: