تاثیر انتخابات آمریکا بر بورس
انتخابات ریاست جمهوری ایالاتمتحده ۳ نوامبر ۲۰۲۰ مصادف با ۱۳ آبان ماه ۱۳۹۹ برگزار میشود که این انتخابات، پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری این کشور است.
در حالی شاهد انتخابات در بزرگترین اقتصاد دنیا خواهیم بود که نشستن بر مسند ریاست جمهوری هر حزب میتواند تاثیراتی متفاوت بر بازارهای جهانی داشته باشد. به طور کلی در دوره ریاست جمهوری «دموکراتها» شاهد رشد و بازدهی بیشتری در بازار سهام بودهایم. البته ذکر این نکته نیز که در دوران ریاست جمهوری «جمهوری خواهان» شاهد بحرانهایی سیاسی-اجتماعی بودهایم، لازم است.
جمهوری خواهان هر چند در کمپینهای انتخاباتی خود تمایل زیادی به سیاستهای تورمی نشان میدهند اما در عمل چنین نبود. سیاست اصلی آنها کاهش نرخ بهره و کاهش تورم بوده، مسئلهای که در دوره ریاست جمهوری کنونی یعنی «دونالد ترامپ» نیز شاهد آن هستیم. البته شیوع ویروس کرونا بسیاری از سیاستها جهانی را تحتالشعاع قرار داده است.
سیاستهای آمریکا و چین تاثیری مستقیم و بالقوه بر بازارهای جهانی دارد. فارغ از انتخاب شدن مجدد ترامپ یا حضور بایدن، باید منتظر سیاستهای این دو نفر باشیم، سیاستهای اقتصادی و تورمی. بنظر حضور ترامپ تاثیر بیشتری بر بازارهای جهانی خواهد داشت و رقابت تجاری دو قطب اقتصادی دنیا بسیار بالا خواهد گرفت.
بازار کامودیتی محور ما نیز تا حدود زیادی چشم به بازارهای جهانی دارد. تغییرات قیمت در بازارهای کالایی و نرخ ارز، مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر بازار، در کنار تصمیمات مسئولین در بازار است. بنابراین در خصوص بازارهای جهانی و تغییرات قیمت در این بازارها، ما بیشتر نظارهگر هستیم.
همانگونه که بیان شد، بخش اعظمی از بازارهای داخلی (فلزات، پتروشیمی و معدنی) وابستگی زیادی به نرخگذاری در بازارهای جهانی دارند بنابراین قیمتهای جهانی و نرخ ارز برای آنها بسیار مهم و حیاتی است. در خصوص نرخ ارز (بالاخص دلار)، انتخاب شدن مجدد ترامپ یا حضور بایدن بر مسند قدرت و تاثیر آن بر اقتصاد ما نظرات زیاد و البته متفاوتی وجود دارد.
در حالی بسیاری معتقدند که انتخاب «بایدن» سبب افت نرخ دلار،طلا و ریزش سنگین قیمتها خواهد شد که با این اتفاق، بازار «بورس» نیز با ریزشی سنگین مواجه میشود که در مقابل برخی نیز بر این عقیدهاند که انتخاب مجدد «ترامپ» سبب تشدید تحریمها خواهد شد و نابسامانیهای بیشتری در بازارهای داخلی خواهد شد. اما میتوان به نرخ ارز از دو زاویه مختلف نیز نگاه کرد:
سیاست کشور در مقابل آمریکا کاملا مشخص است، مذاکره با آمریکا بر اساس صحبتهای مسئولین کاملا منتفی است. بنابراین فارغ از انتخاب هر یک از نامزدها به ریاست جمهوری، تغییری در سیاستهای ما در مقابل آنها نخواهد بود.
موضوع دوم اما اتفاقات در خصوص نرخ ارز در چند سال اخیر است. در حالی این روزها شاهد افزایش افسار گسیخته نرخ ارز هستیم که اتفاق خاصی رخ نداده است، نه تحریم جدیدی، نه صحبتها و تهدیدهای جدیدی و نه مورد دیگری. اما در سال گذشته خصوصا در اواسط نیمه دوم سال، در حالی شاهد شهادت سردار رشید کشورمان «حاج قاسم سلیمانی» بودیم که با افزایش تنش میان ایران و آمریکا، احتمال درگیری نظامی نیز بسیار بالا بود اما اتفاق خاصی در نرخ ارز رخ نداد و این بازار از ثباتی نسبی برخوردار بود. بنابراین باید ریشه افزایش نرخ ارز را در داخل جستوجو کرد نه انتخابات یک کشور، حتی اگر آن کشور بزرگترین اقتصاد را داشته باشد.
بنابراین در خصوص انتخابات آمریکا باید بیشتر به تاثیرگذاری بر بازارهای جهانی نگاه داشته باشیم. انتخاب مجدد ترامپ احتمال افزایش تحرکات در بازارهای کالایی را میتواند در پی داشته باشد چرا که انتظار میرود نرخ بیکاری در این کشور به زیر ۴% برسد و این یعنی سطح اشتغال کامل. همچنین باید نگاهی به سیاستهای اقتصادی مسئولین داشت تا انتخابات کشوری که با آن قصد هیچگونه مذاکرهای را نداریم.