حاشیه های امن در زنجیره تولید فولاد
سید محمود سیدی،مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در طرح جامع فولاد و دورنمای سال ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد هدف گذاری شده تا علاوه بر تامین نیاز داخل، به بازارهای جهانی هم صادر شود؛ بنابراین برای تحقق این چشم انداز باید […]
سید محمود سیدی،مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در طرح جامع فولاد و دورنمای سال ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد هدف گذاری شده تا علاوه بر تامین نیاز داخل، به بازارهای جهانی هم صادر شود؛ بنابراین برای تحقق این چشم انداز باید سالانه حدود ۸۸ میلیون تن سنگ آهن یعنی (۸ میلیون تن دانه بندی و ۸۰ میلیون تن کنسانتره) تولید شود. این درحالیست که مجموع تولید معادن سنگ آهن طی سال گذشته حدود ۴۵ میلیون تن بوده است.
وی افزود: اگر روند فعالیت سنگ آهن بر پایه روال فعلی و معمول ادامه یابد، در خوش بینانه ترین شرایط می توان به تولید ۳۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴ دست یافت. مگر آنکه با رفع موانع موجود و ایجاد انگیزه لازم برای سرمایه گذاران بخش خصوصی داخلی یا خارجی، زمینه مشارکت آنها را در بخش معدن و صنایع معدنی آن هم ظرف امسال و سال آینده فراهم نمود. سنگ آهن به عنوان ماده اولیه و اصلی تولید فولاد است که بیشترین سهم را در قیمت تمام شده آن دارد. در کشور چین حدود ۳۹ درصد، کشورهای اروپایی حدود ۳۱ درصد و در ایران حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد قیمت تمام شده فولاد را سنگ آهن تشکیل می دهد. با وجود کاهش شدید قیمت های جهانی در دو سال اخیر، بازهم قیمت تمام شده سنگ آهن داخلی برای فولادسازها کمتر از قیمت جهانی در محل کارخانه است.
سنگ آهن و نرخ ارز
مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو خاطرنشان کرد:تغییرات نوسان نرخ ارز در نوسان بهای تمام شده کالای فروش رفته مؤثر خواهد بود. این تغییرات با توجه به ترکیب هزینه های شرکت به طور عمده، بر روی هزینۀ تأمین مواد اوّلیۀ کمکی شمش فولاد و قطعات و لوازم یدکی با منشاء تأمین کنندۀ خارجی، تأثیر خواهد گذاشت. لازم به توضیح است که در حدّ امکان، پوشش تاثیرات نوسان نرخ های ارزی در برنامه های شرکت، پیش بینی شده و تمام تلاش های شرکت برای استفاده از تخصیص ارز در قالب سیاستهای جاری بانک مرکزی معمول شده است. تداوم تحقق خریدهای خارجی علاوه بر مشکل افزایش نرخ ارز،با چالش عدم دسـترسی به مبادلات معمول بین المللی بانکی نیز مواجه می باشد.
وی اظهار داشت: با توجه به تمهیدات پیش بینی شده، شرکت توانسته است با تامین به موقع قطعات و لوازم یدکی پرمصرف خارجی، تاحدی این تاثیر را در کوتاه مدت تلطیف نماید. مقدار موجودی های فعلی قطعات و لوازم یدکی پرمصرف خارجی به میزان دو سال مصرف ماشین آلات و تجهیزات معدن،کارخانه های تولید کنسانتره، گندله آهن اسفنجی و فولاد را تامین و از این لحاظ شرکت در حاشیه امنیت نسبی قرار دارد. در این میان لازم به یادآوریست که تمامی مواد اولیه مورد نیاز تولید محصولات، از زنجیره تولیدی درون شرکت تامین می گردد. بدین لحاظ شرکت هیچ گونه وابستگی به تامین مواد اولیه خارجی برای تولید محصولات خود ندارد. اما تهیه و تامین الکترود گرافیتی و بخشی از فروآلیاژها و آجرنسوز که فاقد تولید کننده داخلی می باشند، بایستی از تامین کنندگان خارجی خریداری گردد.
مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو تاکید کرد: تمهیدات لازم برای تامین یک سال موارد یاد شده معمول شده است. بدیهی است تدوام تامین این قبیـل مواد مصـرفی در آینـده، منوط به برقراری تسهیـلات مرتبط با تعامـلات بانکی بین المللی بوده و شرکت موضوع تامین این موارد، از سایر تامین کنندگان خارجی که متاثر از تحریم های آمریکا نمی باشند، را پیگیری می نماید.
تحریم و صنعت
سیدی اشاره کرد: عمده محصول کنسانتره تولیدی شرکت (پس از تامین کنسانتره مورد نیاز کارخانه گندله سازی و تبدیل به محصولات واسطه ای گندله، آهن اسفنجی و محصول نهایی فولاد) به همراه گندله تولیدی مازاد بر نیاز تولید آهن اسفنجی، به شرکتهای فولادی داخل کشور عرضه می گردد. تقاضای موثر از سوی شرکتهای فولادی داخلی در صورت استمرار فعالیت، عرضه محصولات کنسانتره و گندله این شرکت را پوشش خواهد داد. تقاضای فولاد برای مصرف داخل کشور، بخش بزرگی از ظرفیت نصب شده تولید فولاد را به خود اختصاص می دهد. تولید ظرفیت فولاد مازاد بر تقاضای داخلی در صورتی که محدودیت های تحـریم مـدیریت گردد، قابل عـرضه به بازارهای خارج از کشـور می باشد.
وی در انتها افزود: ایران با در اختیار داشتن ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن ذخایر سنگ آهن خام به عنوان دهمین کشور در فهرست ۱۰ کشور برتر دارای ذخایر این ماده معدنی در جهان قرار گرفت. عرضه این محصول در بورس کالا موجب می شود از این پس معادن مقیاس کوچک نیز بتوانند قیمت محصول خود را در بورس کشف کنند. هر چند تا الان وزارتخانه در قیمت گذاری آنها دخالتی نداشته است؛اما خواه ناخواه قیمت محصولات آنها از نرخ محصول معادن بزرگ مقیاس تبعیت می کرد. اما با عرضه در بورس این امکان وجود دارد تا قیمت ها چه برای صادرات و چه برای عرضه در داخل، واقعی تر کشف شود و تنها به قیمت محصول تولیدی یک مجتمع وابسته نباشد.